3 hét, 6 kiló - Fogyj az ősi módszerrel!

Energiafokozó étrend

Szeretnél olyan karcsúvá válni, mint a jóga ősi mesterei? Kövesd étrendjüket, és dobd le a kilókat!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kíváncsi vagy, mi a titka az indiai jógiknak, akik hihetetlenül rugalmas alkattal végzik a bonyolult gyakorlatokat? Testük mindenre képes, és lelki egyensúlyukból egy percre sem billennek ki. Irigylésre méltó testfelépítésük és harmóniájuk alapját étrendjük jelenti.

Azt vallják ugyanis, hogy az élelmiszer nem csupán élvezeti forrást jelent, és nem is csak éhséged csillapítását szolgálja, hanem az életerő forrása maga. Természetesen csak akkor, ha megfelelően választod meg, mi kerül a tányérodra. 

Csoportosíts és válassz!

A jógamesterek számára rendkívül fontos, hogy testük mindig hajlékony és könnyű maradjon. Ebből kiindulva három csoportra osztják a táplálékokat, annak megfelelően, hogy milyen hatást gyakorolnak testsúlyukra, erőnlétükre és közérzetükre. A jógadiéta során nem kell szigorúan ragaszkodnod elveikhez, ám, ha követed a legfontosabb szabályokat, gyorsan megtapasztalhatod az étrend alakformáló és energianövelő erejét.

Az élelmiszerek első csoportját alkotják a szatvikus táplálékok, melyek fogyasztása után nem érzel levertséget. Ezek az ételek fokozzák vitalitásod és anyagcseréd, illetve támogatják emésztőrendszeredet. Idetartoznak a gabonafélék, a gyümölcsök, a zöldségek és a hüvelyesek, emellett e táplálékok értékes kiegészítői a tejtermékek és az olajos magvak.

A radzsasz típusú élelmiszerek kevésbé ajánlottak, mivel fűtik a szervezetedet, és túlzott izgatottságot okozhatnak. Ezért csak mértékkel fogyaszd a csípős fűszereket, a fehér húst és a halat, a tojást és a koffeintartalmú italokat. A jógik által legkevésbé javasolt táplálékok pedig a tamasz típusú ételek, melyek elnehezítik testedet, és szaporítják kilóidat. Nehezen emészthetőek, így elvonják az energiát a fizikai aktivitástól. Ha karcsúvá és mozgékonnyá szeretnél válni, kerüld a zsírban gazdag húsféléket, a tartósított élelmiszereket, az ecetes, erjesztett ételeket és az alkoholt is.

Ételből nyert életerő

A szatvikus, tisztító hatású táplálékok ellátnak minden létfontosságú tápanyaggal, ugyanakkor emésztésük és feldolgozásuk során nem képződnek méreganyagok, és nem rakódnak le zsírrétegek.

Ezek nélkül nem indul be a fogyás! 15 nélkülözhetetlen kellék

Nézegess képeket!

Elolvasom

A gabonafélék, a teljes kiőrlésű pékáruk jelentik a legfőbb energiaforrást, hiszen lassan felszívódó szénhidrátokkal látnak el. Rosttartalmuk fokozott mozgásra ösztönzi a tápcsatornát, és csökkenti a koleszterinszintet is.

A friss gyümölcsök és zöldségek vitamin- és ásványianyag-tartalma gondoskodik erőnlétedről és bőröd egészségéről, emellett vértisztító hatásukkal más élelmiszer nem veszi fel a versenyt. Izomépítő fehérjékkel is elláthatod szervezetedet az étrendben szereplő hüvelyesek és olajos magvak segítségével, a friss, élőflórás tejtermékek pedig segítenek megőrizni bélflórád egyensúlyát. Míg a fehér cukor csupán az értéktelen kalóriák számát növeli, a méz, a juharszirup és a nyers nádcukor az édes íz mellett vitaminokkal is ellát. A gyógyteákról se feledkezz meg, ha az indiai jógik testi-lelki harmóniájára vágysz.

Nem mindegy, mikor és hogyan!

A jógadiéta nemcsak a táplálékok gondos megválasztására helyezi a hangsúlyt, a tökéletes hatás érdekében ugyanis fontos az időzítés is. Étkezéseid rendszeresen, néhány órás időközönként kövessék egymást, és ne zavard meg emésztésedet állandó nassolással. Így gyomrod hozzászokik az étkezés és táplálékfeldolgozás ritmusához, és nem fenyegetnek az éhségrohamok. Mindig szakíts elegendő időt a nyugodt táplálkozásra, így étvágyközpontodhoz is eljut a jóllakottság üzenete. Az alapos rágással szintén elejét veheted a feleslegesen elpusztított mennyiségeknek.

A vacsora és a lefekvés között teljen el két-három óra, nehogy beinduljanak a raktározó folyamatok. Ha gyomrod felét szilárd táplálékkal, negyedét folyadékkal töltöd meg, míg egynegyedét üresen hagyod, megmenekülsz az emésztési zavaroktól, a levertségtől és az alattomos zsírlerakódásoktól is. A diéta hatására így heti egy-két kiló súlyvesztésre számíthatsz.

Hogyan kövesd a diétát?

  • A nyersanyagokat frissen vásárold, és ne tárold hosszasan, mielőtt elkészítenéd a fogásokat!
  • Minél több élelmiszert fogyassz nyersen! A hosszas sütés, főzés helyett is a párolást részesítsd előnyben.
  • A tartósítószerekkel kezelt élelmiszerektől óvakodj a diéta során.
  • Ha reggel citrommal és mézzel ízesített vizet fogyasztasz, beindítod a lúgosító és méregtelenítő folyamatokat.
  • Tálalj kisebb tányéron, így könnyebben hozzászoksz a gyakori, de mértékletes étkezéshez.
  • Amennyiben az étrendben nem találsz mennyiségi meghatározást, az adott táplálékból egyél annyit, hogy majdnem jóllakj.

Mintaétrend

1. nap

Reggeli: egy bögre zsírszegény tej, egy kávéskanál méz, három evőkanál müzli, egy marék aszalt sárgabarack.
Tízórai: egy bögre áfonya, öt szem dió.
Ebéd: egy bögre barnarizs, fél bögre főtt mungóbab, egy marék retekcsíra.
Uzsonna: egy bögre sárgarépalé, három korpás keksz.
Vacsora: egy bögre teljes kiőrlésű főtt tészta, három evőkanál zsírszegény túró, három evőkanál joghurt.

2. nap

Reggeli: egy bögre zabkása zsírszegény tejjel, egy marék bogyósgyümölcs, egy evőkanál szezámmag.
Tízórai: két szelet sütőtök.
Ebéd: egy bögre főtt köles, egy bögre grillezett zöldség, 5 dkg feta sajt.
Uzsonna: egy narancs, egy bögre natúr pattogatott kukorica.
Vacsora: egy bögre joghurtos burgonyasaláta, egy szelet rozskenyér, egy marék búzacsíra.

Fontos!
A diéta ideje alatt fogyassz el mindennap 2-2,5 liter szénsavmentes vizet. Az adagok kiméréséhez használj két decis bögrét. A diétát várandós és szoptatós kismamák, tinédzserek, valamint daganatos és emésztőszervi megbetegedésben szenvedők nem alkalmazhatják. Mielőtt elkezdenéd a diétát, kérd ki háziorvosod véleményét!

3. nap

Reggeli: turmix egy banánból, egy almából, két evőkanál zabpehellyel.
Tízórai: egy marék aszalt szilva.
Ebéd: 15 dkg grillezett hal, két közepes burgonya, 10 dkg cékla.
Uzsonna: egy grépfrút, egy marék mandula.
Vacsora: egy bögre főtt hajdina, egy bögre párolt zöldbab, egy evőkanál olívaolaj.

4. nap

Reggeli: két szelet lenmagos kenyér, két szelet sovány sajt, fél kígyóuborka, egy bögre paradicsomlé.
Tízórai: egy bögre reszelt alma, két evőkanál zabpehely.
Ebéd: egy bögre gyümölcsrizs barnarizsből, 15 dkg vegyes bogyósgyümölccsel.
Uzsonna: 10 dkg csemegekukorica.
Vacsora: egy bögre lencsefőzelék teljes kiőrlésű liszttel habarva, egy marék búzacsíra, egy alma.

5. nap

Reggeli: egy bögre narancslé, egy bögre fahéjas árpakása, egy marék mazsola.
Tízórai: fél bögre zsírszegény joghurt, egy evőkanál zabpehely, egy marék napraforgómag.
Ebéd: egy bögre köles, fél bögre zöldborsó, három evőkanál reszelt sajt, egy bögre almalé.
Uzsonna: egy bögre sárgarépa-cékla saláta citromlével.
Vacsora: két közepes burgonya, 10 dkg petrezselymes túró, 10 dkg retek.

6. nap

Reggeli: egy bögre joghurtos kukoricasaláta, egy sokmagos zsemle, egy bögre paradicsomlé.
Tízórai: két mandarin, három zabpelyhes keksz.
Ebéd: egy bögre zöldségleves, egy bögre rakott zöldbab 10 dkg tofuval, kefirrel.
Uzsonna: fél bögre rizstej, két evőkanál gyümölcsös müzli.
Vacsora: 10 dkg párolt csirkemell, egy bögre parajszósz, egy közepes burgonya.

7. nap

Reggeli: turmix két almából fél bögre szójatejjel, két evőkanál zabpehellyel, egy marék mandula.
Tízórai: egy bögre zsírszegény joghurt, egy marék vegyes aszalt gyümölcs.
Ebéd: egy bögre paradicsomleves, egy bögre barnarizs, fél bögre főtt feketebab, egy marék retekcsíra.
Uzsonna: egy bögre bogyósgyümölcs.
Vacsora: 15 dkg tengeri hal, egy bögre sárgarépa-zeller saláta citromlével, egy bögre grépfrútlé.

OLVASD EL EZT IS!

vercsoport
  • vér
  • diéta a tartós fogyásért

Melyik típusba tartozol?

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

Ezt is szeretjük