Megvéd a ráktól, kisöpri a beleket, és ilyenkor van szezonja
Tudtad, hogy ez az egyik legerősebb antioxidáns?
Sütőtököknek vagy téli tököknek hívják a tökfélékhez tartozó nemzetség azon tagjait, amelyek vastag héjúak, és késő ősszel szüretelik őket. A vékonyabb héjú, korábban szüretelt fajtákat nyári töknek vagy cukkininek nevezik.
A sütőtököket angol nyelvterületen külön nevekkel különböztetik meg, Magyarországon azonban nincs ennyire nagy jelentősége a táplálkozásban. Híres hazai fajta a tíz kilogramm súlyúra is megnövő nagydobosi. A tökök könnyen kereszteződnek, így sok új fajta keletkezhet. A vastag héjon kívül a sütőtökök jellemzője az enyhén édes, finom szemcsés hús, illetve a magokkal teli középső üreg.
A formák és színek rendkívül változatosak
A két végén csúcsosodó hubbard tök a kisebb szürke vagy zöld színűtől a nagyobb, körte alakú, rücskös, zöld héjúig változik. A makktök egy nagy makkra emlékeztet, és sötétzöld héja van. A sonkatökfajták körte alakúak és sima, világossárga héjúak. A sütőtökök nagyon változatosak, de általában élénk narancsszínűek vagy rózsaszínek.
Az Egyesült Államokban és Kanadában a tök egyik legnépszerűbb konyhai felhasználása a sütőtökpite, melyet hálaadás napjának vacsoráján szolgálnak fel. A sütőtököt azonban elkészítheted levesnek, sütve, főzve vagy pürésítve is. A magokat megpörkölheted rágcsálnivalónak, és a virágok is ehetőek - köretként vagy palacsintatésztába forgatva, olajban kisütve fogyaszthatod őket.
Fontos a szín a választásnál!
A sötét narancsszín a magas béta-karotin-tartalom egyik jelzője, és ezek a zöldségek meg is felelnek ennek színük alapján. Mindegyik típus tartalmaz béta-karotint, bár bizonyos fajták, mint például a sütőtökök, különösen kiemelkedőek ebből a szempontból.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ezek ráadásul két másik antioxidáns karotinoidból, alfa-karotinból és béta-kriptoxantinból is nagyon sokat tartalmaznak. Szignifikáns lutein- és zeaxantintartalma azonban csak a sütőtököknek van. A háromfajta sütőtök közül a makktöknek, amely a legfakóbb színű is, a legalacsonyabb az A-vitamin-tartalma. Érdemes előbbiek miatt minél sötétebb narancsszínű tököt választani.
A sütőtök minden más típust felülmúl A-vitamin-tartalomban a maga 380%-ával. Ezen kívül mind jó C-vitamin-, rost-, kálium- és mangánforrás, bár a sonkatök C-vitamin-tartalma kétszerese a többi fajtáénak, míg a legkevesebb a sütőtökökben található.
Ezeket idd rák ellen ősszel! Képeken az szezon legerősebb antioxidáns italai
Nézegess képeket!
ElolvasomAz egyik legegészségesebb őszi zöldség
Amellett, hogy igen gazdag emésztésjavító, béltisztító rostokban, hatásos antioxidánsként a sütőtökben található karotinoidok hozzájárulnak azon betegségek megelőzéséhez, melyek kialakulásában az oxidatív stressz szerepet játszik - ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek és a rák.
A Cancer Research című lap egy 2009-es cikke szerint azoknak a nőknek, akiknek a vérében a legmagasabb volt az alfa-karotin, a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin szintje, 50%-kal kisebb esélyük volt mellrákra. Ez különösen azoknál volt igaz, akik mammográfiás denzitása magas volt, ami a mellrák gyakori tünete és a kockázat fő jelzője.
Amit eszel, azzá leszel! - tartja a hippokratészi szállóige, és sok igazság van benne. Az ipari előállítású élelmiszerek és a hatalmas választékkal bombázó bevásárlóközpontok korában egyre fontosabbá válik, hogy tudatosan válogass az eléd kerülő alapanyagok között. A könyvbe összeválogatták a legegészségesebb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig. Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához.
Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 4990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- egészséges
Rákellenes, tisztítja a beleket, és okosabb leszel tőle
- élelmiszer
- szalmonella