10 hétköznapi étel, ami súlyos migrént okozhat: ha hajlamos vagy rá, kevesebbet fogyaszd

Sajnos egyes ételek és italok fokozhatják a migrénes fájdalmakat.

Migrént okozó ételek, italok

A migrén pontos oka máig nem teljesen tisztázott az orvostudomány számára, jelen tudásanyag szerint a hátterében az agyi erek görcsös összehúzódásai állhatnak, de egy fehérje, a CGRP neuropeptid is közrejátszhat a tünetek súlyosságában.

Azzal azonban a kutatóorvosok is egyetértenek, hogy léteznek a migrénes roham súlyosságát befolyásoló tényezők. Amellett, hogy hatással van a panaszokra az időjárás, a szervezet hormonális változása vagy a stressz, az étkezés is rizikófaktor lehet.

Migrént okozó ételek

A leggyakoribb migrént okozó anyagok közé tartozik a tiramin vagy a feniletilamin, de a nitrit és a szulfitok is problémát jelenthetnek, ezért, ha gyakran szenvedsz a féloldali, erős fejfájástól, inkább minimalizáld a következő ételek, italok bevitelét a mindennapokban.

A mesterséges édesítőszerek, így az aszpartám gyakran hozzájárul a fájdalmas migrénhez a kutatások szerint. Ezt cukormentes üdítőitalokhoz, joghurtokhoz, desszertekhez is adják.
Fotó: BigRedCurlyGuy / Getty Images Hungary
Az előbbinél még nagyobb rizikófaktor a migrén kialakulásában az alkoholfogyasztás. Az italok többsége tiramint tartalmaz, de a vörösborban található csersav is erősítheti a problémát.
Fotó: Boarding1Now / Getty Images Hungary
A szulfitok ugyancsak bizonyítottan erősítik a migrénes fejfájást: ezeket a tartósítószereket feldolgozott élelmiszerekhez, szárított gyümölcsökhöz, aszalványokhoz is előszeretettel adják.
Fotó: Svetl / Getty Images Hungary
A migrénes betegek számára a nitrit is kerülendő. A tartósítószer gyakori a feldolgozott húsokban, kolbászokban, szalámikban, konzervekben, füstölt vagy pácolt húskészítményekben.
Fotó: olgakr / Getty Images Hungary
Az élesztő kumarintartalma szintén erősíti a migrénes fájdalmat. A kenyerek, pékáruk, a pizza is ludas lehet, ezért jobb élesztőmentes árut vásárolni.
Fotó: Gancino / Getty Images Hungary
A nátrium-glutamát vagy MSG nevű ízfokozó adalékanyagról is bebizonyosodott, hogy egyebek mellett a migrénes tüneteket is súlyosbítja. Ez készételekben, konzervekben, levesporokban gyakori.
Az érett sajtok és az erjesztett ételek nagy mennyiségű tiramint tartalmaznak, ezért a kutatók szerint vélhetően rontanak a migrénes beteg állapotán.
Fotó: artisteer / Getty Images Hungary
Mivel az élelmiszerek tiramintartalma nem megfelelő tárolás esetén növekszik, több napos, esetleg nem hűtőben tárolt ételt sem ajánlott elfogyasztani migrénesek számára.
Fotó: monkeybusinessimages / Getty Images Hungary
A tejtermékekben levő kolin és kazein is felerősíti a migrént, így érdemes fogyasztásukat minimálisra csökkenteni, roham idején pedig teljesen kiiktatni azokat.
Fotó: karandaev / Getty Images Hungary
A koffein kicsit kilóg a sorból. Míg néhány embernél az erős migrénhez járul hozzá, mások javulásról számolnak be egy kávé után. Elhagyás helyett inkább figyeld meg, hogy reagál rá a szervezeted.
Fotó: amenic181 / Getty Images Hungary

(Fotó: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük