Rákellenes szuperzöldség 200 forintért - Isteni és egészséges, ha így fogyasztod
Ne csak savanyúságként gondolj a céklára!
A cékla kezd visszajönni a divatba, ami nem véletlen: nagyon egészséges, tele van a szervezet számára hasznos anyagokkal, ami már a kutatók érdeklődését is felkeltette, ráadásul télen is könnyű beszerezni, és nem utolsósorban olcsó.
Az erős színanyagú gyökérzöldség sokáig elsősorban savanyúságként volt közismert, mára viszont ez szerencsére nagyot változott. A sokoldalúan felhasználható gyökéren túl még a leveleit sem érdemes a szemétbe dobni. Komoly érvek szólnak amellett, hogy a céklát betervezd a mindennapjaidba.
Olcsó téli vitaminbomba
A cékla tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, így erősíti az immunrendszert. Tartalmaz többek között nagy mennyiségű B6- és C-vitamint, káliumot, vasat, magnéziumot és folsavat is, de remek rost- és mangánforrás egyben.
A növekvő népszerűségű cékla szervezetre gyakorolt jótékony hatásait a brit Northumbria Egyetem 2015. évi kutatásában vizsgálta meg: a kutatás a rákellenes, a gyulladást csökkentő és az állóképességet növelő hatásra is kiterjedt.
Csodát tesz a szervezettel
A növény antioxidáns hatását a vörös színt adó betanin nevű vegyületnek köszönheti, mely a benne található fenolokkal együtt hatékonyan gátolja az oxidatív stressz kialakulását, segíti a sejtek regenerálódását, és gyulladásgátló hatással bír a szervezetben. A zöldségben található nitrátok az erőnlét stabilizálásában és a vérnyomás szabályozásában is hasznosak.
A 10 legerősebb antioxidáns-tartalmú étel: olcsók, és egész évben kaphatók
Nézegess képeket!
ElolvasomBár sokan a kukába vagy jobb esetben a komposztba teszik, a növény levele is tele van a szervezet számára értékes anyagokkal, így C-, E-, K- és több B-vitaminnal, a szem egészségét védő béta-karotinnal, luteinnel és zeaxantinnal, de többek között magnéziumot, vasat, kalciumot és káliumot is tartalmaz.
Sokoldalúan felhasználható
A cékla már nemcsak egyszerű savanyúság-alapanyag, és ezt egyre több háztartásban felismerik. Bár remek és nagyon egészséges ivólé vagy immunerősítő turmix is készíthető belőle, a benne található nyomelemek sülve és főve érvényesülnek a legjobban, ezért így ajánlott a legtöbbet fogyasztani belőle.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A cékla a hagyományos orosz leves, a borscs alapanyaga, amit elkészíteni ugyan időigényes, de az ízletes és egészséges végeredmény miatt megéri a fáradságot. Ennél sokkal egyszerűbb a sült céklát isteni köretként tálalni: sütés után lereszelve akár salátának is kitűnő, de húsmentes fasírtként is fogyasztható ebédre.
A cékla levele ugyancsak finom saláta-alapanyag, de turmixokat is lehet vele dúsítani. A zöld levélben található folsav legjobb hasznosulásához egy kis olajon is megpiríthatod, paradicsommal együtt nemcsak ínycsiklandozó, de a vaspótlásban is hasznos lesz.
OLVASD EL EZT IS!
- gyümölcs
- egészséges