Nem csak a rákkockázatot növelheti az aszpartám: nagyon súlyos dolgok derültek ki erről az édesítőszerről

Az aszpartám elképesztően káros hatással bírhat a szervezetre, amiről megannyi kutatás készült az elmúlt évtizedek során.

Az aszpartám hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az aszpartám egy a sok mesterséges édesítőszer közül, amit több mint 6 ezer termékben használnak, az Európai Unió területén E 951-ként is jelölhetik az összetevők között. 

Olyan szintetikus anyagról van szó, mely kétszázszor édesebb a cukornál, metil-észterből, fenilalanin és aszparaginsav aminosavakból áll. Fogyasztása után a metil-észter metanollá bomlik, és veszélyes formaldehiddé alakulhat át a szervezetben. Az elmúlt évtizedek során végzett vizsgálatok több egészségügyi aggályt is felvetettek az aszpartámmal kapcsolatban. 

Az aszpartám hatásai

Még 1974-ben hagyták jóvá a használatát az FDA tudósai, noha már a kezdetek kezdete óta folyamatosan születtek különböző tanulmányok arról, melyek a lehetséges káros egészségügyi hatásait taglalták ennek az édesítőszernek.

GettyImages-175230657

A PLOS Medicine 2022-es kutatása során, melyben több mint százezer felnőtt vett részt, megállapították, hogy a mesterséges édesítőszereknél, azon belül is különösen az aszpartámnál és az aceszulfám-K esetében fokozott a rákkockázat. Az Environmental Health Pesrpectives folyóirat 2006-os kutatásában szó szerint multipotenciális rákkeltő anyagnak nevezte, és azt állította, hogy még a jelenleg elfogadott napi bevitelnél jóval kisebb adag is rákos elváltozást okozhat - ez a Tudatos Vásárlók oldala szerint 40 mg/kg. Ezzel kapcsolatban megannyi tanulmány született, egyesek még azt is pedzegették, hogy az aszpartám nem csak azoknál okozhat rákos elváltozást, aki fogyasztják, hanem még az utódjaikban is, ezzel kapcsolatban rágcsálókon végeztek kísérletet. Szakértők egyöntetű véleménye, hogy a lehetséges rákkeltő hatásokkal kapcsolatos bizonyítékok alapján újra kell értékelni ennek az szernek a használatát, és közegészségügyi kérdésként kell tekinteni az általa gerjesztett problémákat. 

1996-ban dr. John Olney idegtudós is azt nyilatkozta, hogy feltűnően megnőtt a rosszindulatú agydaganatok előfordulása az aszpartám jóváhagyását követő 3-5 évben, ami elég alapot ad a gyanúra. Azt javasolta már ekkor is, tehát közel harminc éve, hogy újra kell értékelni a használatát. Nem csak a rák kialakulását növelheti, hanem a szív-érrendszeri betegségek rizikóját is. A Canadian Medical Association Journalban közzétett tanulmányban vizsgálták a mesterséges édesítőszerek elhízásellenes hatását, és kiderült, hogy valójában épp, hogy összefüggésben állnak a túlsúllyal és a derékbőség növekedésével, növelik az elhízás, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma rizikóját is. 

GettyImages-184233405

A Woman's Health 2014-es tanulmányából pedig az derült ki, hogy azoknál a nőknél, akik naponta kettőnél több diétás italt fogyasztottak, megnőtt a szív-érrendszeri betegségek kockázata és az ezzel kapcsolatos halálozási arány is. 

A sor itt még nem ér véget. A rák és a szív-érrendszeri betegségek mellett még a demenciával is kapcsolatba hozták. Azoknál, akik naponta isznak diétás üdítőket, majdnem háromszor annyi eséllyel alakult ki stroke és demencia, mint akik hetente vagy annál kevesebbszer. Súlyos és nagyon káros hatást gyakorolhat az agyműködésre, ez pedig azzal hozható összefüggésbe, hogy az aszpartámban lévő metil-észter metanollá, majd abból formaldehiddé alakulhat a szervezetben, ami szoros összefüggést mutat az Alzheimer-kór kialakulásával. Az agykárosító hatása mellett hangulatzavarokat is okozhat. Az aszpartámot olyan viselkedési és kognitív problémákkal hozták összefüggésbe, mint a tanulási nehézségek, memóriazavar, fejfájás, migrén, ingerlékenység, szorongás, depresszió és álmatlanság. Neurológiai és viselkedési zavarokat okozhat az arra érzékeny embereknél, sőt még a mentális zavarok kialakulását is előidézheti. Akiknek diagnosztizált hangulatzavarai vannak, azoknak nem ajánlott használni ezt az édesítőszert egy 1993-as tanulmány szerint. 

Bármennyire meglepő, még az étvágyat is fokozhatja, és súlygyarapodást, különböző anyagcserezavarokat okozhat. Ezáltal pedig kétségbe vonható eleve az az állítás, hogy az aszpartámot tartalmazó italokat jelölhetik-e "diétásként”. 2015-ben az U.S. Right to Know (USRTK) még petícióit is benyújtott az FDA-hoz, melyben arra kérték, hogy vizsgálják ki a súlygyarapodást okozó hatását a diétás termékeknek, de ezzel kapcsolatban végül nem kaptak kielégítő választ. 

GettyImages-1387590029

Ráadásul, ahogy az aszpartám részben fenilalaninná bomlik a szervezetben, azzal egy bélben lévő enzim, az IAP működését gátolja, mely egyébként megakadályozná a hasi elhízással járó metabolikus szindróma kialakulását. Egy 2016-ban megjelent közlemény szerint az aszpartám inkább megakadályozhatja, mintsem segítheti a fogyást. Ezenkívül a mesterséges édesítőszerek glükózintoleranciát válhatnak ki azáltal, hogy megváltoztatják a bél mikrobiótáját. A Nature folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány kimondja, hogy ezek közvetlenül hozzájárulhatnak az elhízáshoz. 

Még koraszüléshez is vezethet, és túlsúlyos babák születhetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak aszpartámot, a májkárosodással is összefüggésbe hozták. Kutatásokban különböző elváltozásokat észleltek a májban, beleértve a degenerációt, májmegnagyobbodást, a májszövetek elhalását és májfibrózist, mindezeket főleg az aszpartám esetében. Egy 2011-es tanulmányban pedig kimutatták, hogy romolhat a vesefunkció, ráadásul kétszeresére növelte nők körében ennek az esélyét azoknál, akik napi két adagnál több édesítőszeres italt fogyasztottak.

Ezen felsorolás jól mutatja, hogy miért is tanácsolhatta azt 2023 májusában a WHO, hogy fogyás céljából ne fogyasszon senki aszpartámot. Helyette inkább azt javasolták, hogy természetes cukrot tartalmazó élelmiszereket fogyasszanak az emberek, mint a gyümölcsök, vagy inkább cukrozatlan ételeket és italokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Külön érdekesség, hogy azoknak a tanulmányoknak, melyek az aszpartám kifejezetten a pozitív, előnyös hatásairól számoltak be, a 90%-át épp az aszpartámot értékesítő nagy vegyipari vállatok finanszírozták a BBC riportja szerint. Talán már az sem meglepő, hogy az European Food Safety Authorityt megvádolták azzal, hogy az aszpartám értékelése során elfogult volt a bírálásuk. 

Kiderült az is, hogy a mesterséges édesítőgyártó cég, a NutraSweet Co. évente 3 millió dollárt fizetett a Burson Marsteller PR-cégnek azért, hogy tudósokat és orvosokat alkalmazzanak (gyakran napi 1000 dollárért) azért, hogy védjék az édesítőszert tudományos interjúkban, fórumokon. Jelenleg is folyik a feltárás arról, hogy az olyan nagy italgyártó cégek, mint a Coca-Cola, hogyan fizettek harmadik feleknek, orvosoknak és tudósoknak, hogy népszerűsítsék a termékeiket, ezzel feloldozva magukat a felelősség alól - írták az USRTK oldalán.

A WHO új kategóriái

Mindenesetre úgy tűnik, nem sikerült eltussolniuk az aszpartám káros hatásait, mert a WHO július 14-én frissíteni fogja a rákkeltő anyagok listáját, amire most már az aszpartám is felkerül. Különös, hogy 49 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy sikerüljön ezt elérni annak ellenére, hogy már az engedélyezése óta vitatják a használatát. Az IARC adatait és csoportosítását használja a WHO a rákkeltő anyagok kategorizáláshoz. A táblázat szerint az 1. csoport jelenleg 126 elemből áll, ide tartoznak az emberre vitathatatlanul rákkeltő anyagok, mint a formaldehid, a fűrészpor, és a dohánytermékek (a füstmentesek is).

GettyImages-1442832752

A 2. csoportot ketté osztották, mert bizonyos esetekben "nem elegendő”, máskor pedig "korlátozott" bizonyítékok álltak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy rákot okozhat-e az adott anyag. Így a 2A és a B csoportba egyaránt olyan anyagok kerültek, melyek valószínűleg rákkeltőek az emberre nézve. A 2A 94, a 2B pedig 322 elemből áll. A 3. csoportba tartoznak azok, amiknél nem minősíthető emberre gyakorolt rákkeltő hatás – a listából pár elemet korábbi cikkünkben soroltunk fel. Az aszpartámot a 2B csoportba viszik fel.

Mi tartalmazhat aszpartámot?

  • Zéró kalóriás italok, mint a diétás Coca-Cola vagy a Pepsi,
  • cukormentes rágók,
  • fagylaltok,
  • sportitalok,
  • gyümölcslevek,
  • csökkentett energiatartalmú vagy cukormentes alkoholmentes italok,
  • különböző desszertek és édességek,
  • lekvárok, dzsemek, zselék,
  • édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek,
  • édes-savanyú konzervek halból, tenger gyümölcseiből,
  • gabonából, dióféléből készült snackek,
  • alkoholos italok.

Olvass tovább: fehér kristálycukor helyett ezt használd, ha fogyni akarsz

Ezek úgy helyettesítik a cukrot, hogy nem is tűnik fel a csere közben.

Fehér kristálycukor helyett ezt használd, ha fogyni akarsz: fel sem tűnik a csere

Ezek úgy helyettesítik a cukrot, hogy nem is tűnik fel a csere közben.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük