Miben találhatók meg a rákkeltő „örök vegyületek”? Sajnos nagyon sok helyen ott vannak
Az egészségre potenciálisan káros vegyületek jóformán kikerülhetetlenek.

teflon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban már senkit nem lep meg, hogy a minket körülvevő világ tele van az emberiség által kifejlesztett és a legkülönfélébb területeken használt szintetikus vegyi anyagokkal. Ezek közé sorolhatók az úgynevezett „örök vegyületek”, amelyeknek már a nevük is sugallja az egyik legfőbb velük kapcsolatos problémát: rendkívül ellenállóak.

Emellett pedig sajnálatos módon kifejezetten elterjedtek és toxikusak is, számos egészségügyi problémával összefüggésbe hozták őket a szakemberek. 

A rákkeltő „örök vegyületek” mindenütt ott vannak

A perfluor- és polifluor-tartalmú vegyületek, amelyeket röviden csak PFAS-vegyületeknek hívnak, az ember által előállított vegyi anyagok egy jókora, több ezer tagot számláló csoportja, amely ma már a bolygó minden szegletében, még az esővízben is megtalálható. Rendkívül széles körben használják, így a háztartások is tele vannak vele. „Örök vegyületekként” emlegetik őket, ennek oka, hogy annyira tartósak, hogy a szakemberek nem biztosak benne, hogy valaha is lebomlanak a természetben. 

A PFAS-vegyületek leginkább tapadásmentes tulajdonságaikról ismertek, ellenállnak hőnek, víznek, olajnak és zsírnak, ez pedig kifejezetten hasznossá teszi őket a mindennapi életben. Mindez a kémiai szerkezetüknek köszönhető: szén- és fluoratomokból álló molekulák, amelyek rendkívül erős kötést alkotnak. Az 1950-es években kezdték el alkalmazni őket, például a teflonbevonatú serpenyők előállításakor.

Napjainkban már felsorolni is nehéz lenne, hogy milyen termékekben találhatók meg. Találkozhatunk velük a tapadásmentes edényekben, popcornzacskókban, pizzásdobozokban, a papír és műanyag élelmiszercsomagolásokban, vízálló kozmetikumokban, vízhatlan ruhaneműkben - és a sort szinte a végtelenségig lehetne folytatni. 

Mi a baj velük?

Azon túl, hogy a vegyületek szennyezik a környezetet, az is problémát jelent, hogy az emberi szervezetbe szintén bekerülnek, ugyanis a gyárakból, vegyi üzemekből és hulladéklerakókból a környező vizekbe jutó örök vegyületek az ivóvízben köthetnek ki. Bevihetők továbbá táplálkozás és légvétel útján is. Bizonyos emberek, így például a vegyipari üzemekben dolgozók, a tűzoltók, illetve a katonai személyzet fokozottan ki vannak téve a PFAS-vegyületeknek. 

Arról, hogy pontosan milyen egészségkárosító hatásaik lehetnek, számos vizsgálat született. Egyebek mellett kapcsolatba hozták őket a tüdőkárosodással, pajzsmirigyzavarokkal, elhízással, termékenységi problémákkal, alacsony születési súllyal, valamint egyes daganattípusokkal, például vese-, mell-, prosztata és hererákkal. Hogy mennyi idő alatt ürülnek ki a szervezetből, az több dolog függvénye, a vegyületek felezési ideje néhány naptól évtizedekig terjedhet. Az időtartamot az adott személy étrendje és egészségügyi állapota is befolyásolhatja. Szerencsére az ivóvízből a részecskék fordított ozmózís vagy aktív szenet tartalmazó szűrők segítségével eltávolíthatók, ezzel némiképp mérsékelhető a szervezetbe jutó mennyiség. Ugyanakkor a vizsgálatok szerint az otthonokban alkalmazható szűrőberendezések némelyike csak részben hatékony. 

A szakemberek folyamatosan dolgoznak olyan eljárások kifejlesztésén, amelyek segítségével a PFAS-vegyületek eltávolíthatók lennének a talajból, a vízből és a levegőből, egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy egyhamar megszabadulhatunk tőlük, igaz, akadnak biztató eredmények.

A Northwestern Egyetem kutatói például nemrégiben a Science folyóiratban publikálták tanulmányukat, amelyben bemutatnak egy új módszert az örök vegyületek lebontására, amelyhez korábban extrém körülményekre, például rendkívül magas hőmérsékletre volt szükség. A kutatók tíz vegyületen próbálták ki az eljárást, amely során dimetil-szulfoxifot és nátrium-hidrocidot használtak, majd 120 Celsius-fokon hőkezelték a vegyületeket, amik feloldódtak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legfontosabb viszont az lenne, hogy csak és kizárólag olyan folyamatokban alkalmazzák a PFAS-vegyületeket, amelyekben egyelőre még elengedhetetlenek. Természetesen, bár jelentős energia- és időráfordítással, illetve kényelmetlenséggel jár, a felhasználók is dönthetnek úgy, hogy megpróbálják tudatosan elkerülni őket a vásárlás során, például csomagolásmentes élelmiszereket vesznek, tartózkodnak a tapadásmentes és vízálló termékektől. 

Szilikon sütőformák veszélyei

A szilikon sütőformák népszerű konyhai eszközök, ám a veszélytelen használat érdekében néhány szabály különös odafigyelést igényel a vásárlástól kezdve a rendeltetésszerű használatig.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük