Mérgező anyagok oldódhatnak ki a szilikonformából sütéskor? A tanulmányok szerint egy dologra nagyon figyelni kell
A szilikon sütőformáknál sokat számít a jó minőség és a megfelelő használat a biztonság érdekében.

szilikon-sutoforma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szilikon sütőformák népszerű konyhai eszközök, ám a veszélytelen használat érdekében néhány szabály különös odafigyelést igényel a vásárlástól kezdve a rendeltetésszerű használatig.

Muffinok, kuglófok, gyümölcskenyerek, de még fasírtok, hús- és zöldségételek elkészítésekor is jó szolgálatot tehetnek a különféle, szilikonból készült sütőformák, amelyek viszonylag olcsók, könnyűek, praktikusak, tisztán tartásuk és tárolásuk pofonegyszerű. Ám sokakban felmerülhet a kérdés: vajon mindennapos használatuk mennyire biztonságos?

A szilikon sütőformák veszélyei

Bár egyes műanyagokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy melegítés során vegyszerek oldódhatnak ki belőlük, a kiváló minőségű, tiszta szilikon sütőformákról szóló tudományos eredmények arra engednek következtetni, hogy rendeltetésszerű használat mellett biztonságosak az egészségre nézve, 300 fokig ellenáll az anyag a hőnek, és összességében stabilnak bizonyult a vizsgálatokban.

Veszélyei abból adódhatnak, ha nem elég tiszta az anyag, az olcsóbb, rosszabb minőségű eszközök kevésbé megbízhatók. Előfordul, hogy a hatóságok vizsgálatai szerint szerves illékony komponensek, sziloxán oligomerek, egyéb adalékanyagok, bomlástermékek szabadulnak fel, és jutnak az élelmiszerekbe, elsősorban magas hőmérsékleten, ezért egy-egy ilyen tárgyat vissza kell hívniuk. Az is veszélyt jelenthet, ha nem megfelelő módon használják az anyagot. Az irányadó mindig a formákon, tálakon feltüntetett használati utasítás szövege. Minden esetben jelölik, használható-e az adott eszköz mikrohullámú sütőben, és milyen hőmérsékleti tartományban kell maradni sütés-főzéskor. A rossz minőségű, a megengedettnél magasabb hőfokon használt anyagnál kis mennyiségű oldódás jelentkezhetett egyes publikációk szerint.

Bár időtálló, nem környezetbarát anyagról van szó, sőt, kifejezetten környezetszennyező, hiszen nem lebomló, és ugyan elméletben újrahasznosítható lehetne, ám a technológia drágasága miatt ez nem működőképes módszer, így jelenleg nem is elérhető. Sérülés, törés, szakadás esetén gyakorlatilag nem megjavítható. Előállítása és megsemmisítése azonban viszonylag egyszerű, kevés károsanyag-kibocsátással jár más hulladékokhoz képest.

A cikk az ajánló után folytatódik

Alapvetően mellette szól a hosszú élettartam, a rugalmas, könnyű, nem törékeny, tapadásmentes anyag, mely jól ellenáll a hirtelen hőmérséklet-változásnak, akár forró vagy jéghideg összetevő is kerülhet bele. Megspórolható használatával az egyszer használatos, így sok hulladékot jelentő sütőpapír, alufólia, muffinpapír, folpack. Hátránya, hogy az éles tárgyak megsérthetik, így nem javasolt az ételt benne szeletekre vágni. Rugalmassága egyben hátulütője is: a beletett élelmiszerek könnyen kiborulhatnak, és a tisztítás is macerásabb lehet emiatt.

Alternatívaként a fémedények, -formák működhetnek, a zománcozott, öntöttvas, kerámia, netán agyagalapú konyhai eszközök is tartósak, jók. A szilikonforma elhasználódása esetén némi kreativitással új életet kaphat virágtartóként, díszítő mozaikként, kisebb tárgyak tartódobozaként.

Rákkeltők a lakásban

Több rákkeltő is ott lehet a lakásban, a veszélyesebb anyagok mennyiségét minimalizálni kellene.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük