Vitalij Klicsko profi ökölvívóként lett híres: ma Kijev polgármestereként hősiesen védi hazáját
Vitalij Klicsko a '90-es években vált profi ökölvívóvá, később a politika felé sodorta őt az élet.

GettyImages-455324240
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lassan egy hónapja annak, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azóta a híroldalak percről percre beszámolnak a legfrissebb történésekről. A konfliktus miatt az egész világ megjegyezte Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij nevét, de rajta kívül Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere is sokat szerepel a médiában. 

Az egykori ökölvívó teljes mellszélességgel áll ki hazájáért, öccsével, Volodimirrel nem hagyják el a hazájukat. Utánajártunk, honnan indult el Vitalij Klicsko annak idején.

Vitalij Klicsko élete

Vitalij Klicsko 1971. július 19-én látta meg a napvilágot Belodovszkojében, ami akkor még a mára megszűnt Szovjetunió területéhez tartozott. Öccse öt évvel később, 1976-ban látta meg a napvilágot Semey városában. Az édesapjuk, Vladimir Rodionovich Klicsko a szovjet hadsereg pilótájaként szolgált, emiatt sokat költözködtek, amíg a fiúk gyerekek voltak. Végül 1984-ben telepedtek le Kijevben.

Apjuk munkája miatt sok időt töltöttek katonai támaszpontok közelében, így már gyerekként beléjük nevelték, hogy legyenek kemények és küzdő szellemek, emellett a haza iránti elköteleződés is beléjük ivódott.

Vitalij Klicsko 14 éves volt, amikor egyre jobban belecsöppent a küzdősportok világába, az ökölvívás és a kick-box is a szívéhez nőtt. Élete első fizető munkáját 16 évesen kapta meg, írta meg a Guardian, Kijevben vezette körbe a külföldi turistákat.

Kick-boxolóként kiemelkedő eredményeket ért el a '90-es évek első felében, hatszoros világbajnok lett, 35 meccséből csak egyet nem sikerült megnyernie. Ökölvívóként is megkezdte karrierjét, először csak amatőr szinten 1995-ben megnyerte a szupernehézsúlyú bajnoki címet Olaszországban.

GettyImages-1234987
Fotó: John Gichigi / Getty Images Hungary

Az volt az álma, hogy részt vegyen az 1996-os olimpiai játékokon Atlantában, ám egy doppingtesztje pozitív eredményt mutatott, állítása szerint egy izomsérülésére használt egy olyan gyógyszert, ami a tudtán kívül betiltott teljesítményfokozó szert is tartalmazott, így kitiltották az ukrán csapatból. Végül ez a botránya nem tette tönkre sportolói karrierjét.

Ugyanebben az évben vált profi ökölvívóvá, első összecsapását 1996. november 16-án vívta a németországi Wandsbeckben, ellenfele Tony Bradham volt, akit már az első menet elején kiütött. Első címét, a WBO interkontinentális bajnoki övét, 1998 májusában a tapasztalt Dicky Ryan ellen szerezte meg. 1999. június 26-án összecsaphatott a WBO nehézsúlyú világbajnokával, Herbie Hide-dal, akit szintén kiütött, ezzel világbajnokká vált. A címét két alkalommal is megvédte sikeresen, egyszer 1999 októberében, majd ugyanazon év decemberében. Sajnos 2000-ben a vállsérülése miatt feladta a küzdelmet. Chris Byrd győzte le, ez volt élete legelső veszítése.

2004-ben ismét világbajnoki övet csatolhattak a derekára, végül 2005 novemberében jelentette be visszavonulását.

- Az elmúlt időszakban többet kellett küzdenem az egészségügyi problémáimmal, mint a szorítóban ellenfeleimmel. A csúcson szeretném abbahagyni - idézte akkor a szavait az Index.

A sport mellett a tanulásra is szánt időt, 2000-ben doktori fokozatot szerzett a fizikai tevékenységek és a sport tudományáról és technológiájáról a Kijevi Egyetemen. Testvére úgyszintén ledoktorált, mindketten éles eszűek, nagyon jól tudnak sakkozni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 2000-es évek második felében visszatért, 2008 októberében a nyolcadik menetben győzte le az akkori világbajnokot, a nigériai Samuel Petert. 2012 szeptemberéig kilenc alkalommal védte meg ezt a címét. 2013 decemberében bejelentette, most már végleg visszavonul, hogy a politikai karrierjére koncentrálhasson. 47 mérkőzéséből összesen 45-öt nyert meg, ami gyönyörű eredménynek számít.

Miután Klicsko visszavonult, annál inkább bevonódott a politikába, testvérével, Volodimirral közösen nyíltan támogatták Viktor Juscsenko elnökké választását. Később támogatták Juscsenkót a narancsos forradalom alatt is. Kétszer indult a kijevi polgármesteri választáson, ám mindkét alkalommal kudarcot vallott. 2010-ben létrehozta az UDAR nevű pártot, amely 40 helyet szerzett a 2012-es országgyűlési választásokon, írta meg az Elle magazin. Voltak olyan ambíciói, hogy indul az elnökválasztáson, ám végül letett erről az álmáról, 2014-ben viszont ő lett Kijev polgármestere.

GettyImages-1239319726
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

- Nyíltan kimondom: sokkal könnyebb nehézsúlyú világbajnoknak, mint Kijev polgármesterének lenni, mert a politikában nincsenek szabályok. Hátba ver, az övön alul ér, ez tényleg kemény. Te pedig a nap 24 órájában, a hét minden napján felelősséggel tartozol - fogalmazta a 2018-as Guardian-interjúban.

Abban hisz, hogy jó emberek vegyék körül, ezt már a sportolói karrierje alatt megtanulta. Amikor beiktatták Kijev polgármesterének, ugyanezen az elven kezdte meg munkáját.

Pályafutásom elején azt mondták nekem, ha a legjobb akarsz lenni a sportban, válaszd a legjobb edzőt, a legjobb promótert, a legjobb menedzsert, a legjobb ügyvédet, és a legjobb csapattal automatikusan te leszel a legjobb. Pontosan ugyanaz van a politikában. Megpróbáltam megtalálni a jó embereket, akik vállalják a felelősséget, mert polgármesterként akármilyen erős is vagy, bármilyen nagy izomzatod van, egyedül nem tudsz mit csinálni. Jó emberekre van szükséged magad körül.

A háború kirobbanása óta rendszeresen üzen, testvérével együtt harcolnak Ukrajnában.

- Nincs más választásom, ezt kell tennem. Harcolni fogok. Hiszek Ukrajnában, a hazámban, a népemben - idézte szavait az MTI a Good Morning Britainnek adott interjújából.

Legutóbb az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának ülésén szólalt fel online módon, ahol kijelentette, hogy a legrosszabb esetben meghalnak, azonban soha nem adják meg magukat. 

- Minden épületet, minden utcát, a város minden szegletét megerősítettük. Harcolni fogunk, hogy megvédjük városunkat és jövőnket. Nem borulunk le Oroszország előtt. Fegyverekre van szükségünk, a földgolyó egyik legerősebb hadseregével harcolunk.

Zelenszkij felesége

Képes összeállításunkban fotókat láthatsz Volodimir Zelenszkijről és Olena Zelenszkáról.

Ezt is szeretjük