Vilmos hercegből sosem lesz király? A szakértő szerint a brit monarchia a végsőket rúgja
A dámává avatott Hilary Mantel szerint megkezdődött a végjáték a brit királyi család számára.

vilmos herceg cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egyesült Királyság és a nemzetközösségi monarchiák élén jelenleg a 95 esztendős Erzsébet királynő áll, aki után majd egyszer legidősebb fia, Károly herceg veszi át a hatalmat. A trónöröklési sorrend második helyén Vilmos cambridge-i herceg áll. Bár Angliában sokan szívük szerint arra voksolnának, hogy az uralkodónő halála után automatikusan unokája lépjen a trónra, de ez nem valószínű, hogy így fog történni.

Az elmúlt években többen eljátszottak a gondolattal, hogy vajon nem idejétmúlt-e már a királyi család szerepe? Nem lenne jobb, ha Nagy-Britannia államformája köztársaság lenne alkotmányos monarchia helyett? A dámává avatott Hilary Mantel írónő szerint a brit királyi család számára megkezdődött a végjáték, erről a Daily Telegraphnak adott interjújában mesélt.

A dáma szerint nem valószínű, hogy Vilmos hercegből király lesz

A brit monarchia eredete a kora középkori Skócia és Anglia kis királyságaiig nyúlik vissza, ezek a 10. századra az angol és a skót királyságokban egyesültek. 1707-ben az angol és a skót királyságok formálisan is összeolvadtak, és létrejött Nagy-Britannia Királysága. 1801-ben, amikor az ír királyság is beolvadt, az állam neve Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királysága lett. A brit monarchia a hatalmas Brit Birodalom feje lett, amely legnagyobb kiterjedésekor, 1921-ben a bolygónk egynegyedére terjedt ki. Napjainkban az 1917-ben megalapított Windsor-ház tagjai alkotják a királyi családot. Jelenleg Erzsébet királynő a ház negyedik uralkodója, Károly lesz az ötödik, Vilmos pedig a hatodik, ha minden a megszokottak szerint zajlik a jövőben, ám Hilary Mantel nem hisz abban, hogy Cambridge hercegét valaha királlyá koronázzák.

GettyImages-1202975798
Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary

- Azt hiszem, ez a végjáték. Nem tudom, meddig folytatódhat az intézmény ilyen körülmények között. Nem hiszem, hogy túléli addig, amíg Vilmos sorra kerül. Azt gondolom, ez lesz a végső, nagy korszakuk - magyarázta a szakértő, akit 2006-ban a Brit Birodalom Érdemrendjének parancsnoki fokozatával tüntettek ki, majd 2014-ben Károly herceg dámává avatta, így azért van némi rálátása a királyi család működésére.

Az elmúlt években nem egy botrány tört ki a családban, egyrészt ott volt András herceg, aki Jeffrey Epstein szigetét rendszeresen meglátogatta, hogy az ott szexrabszolgaként tartott, sokszor kiskorú lányok szolgáltatásait igénybe vegye. Meghan hercegné és Harry herceg 2020-as visszavonulása sem tett jót a famíliának, az idén márciusban levetített, botrányos Oprah-interjújuk már csak olaj volt a tűzre, hiszen még több feszültséget okozott köztük.

Mantel az uralkodónő szerepéről is mesélt, és elmagyarázta, miért tartja valószínűtlennek, hogy 95 évesen visszavonul. Úgy véli, Erzsébet királynő az egyetlen, aki még hisz a monarchiában.

GettyImages-970362870
Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary

- Bárcsak a királynő úgy érezte volna, itt az ideje lemondania, de természetesen megértem, hogy erre nem lenne képes. Szent feladatnak tartja a pozícióját, ebből nem vonulhat vissza, míg mi, többiek úgy látjuk, hogy ez csak egy munka, amiből egy idő után nyugdíjba kell vonulni. Erzsébet szerint élete végéig uralkodó marad, hiszen ezt Istennek is megígérte - magyarázta.

Szerinte óriási különbségek vannak aközött, ahogy a világ tekint a királyi családra, és ahogy Erzsébet látja a monarchiát.

Ez konfliktushelyzetet teremt, mert a világ nagy része a királyi családot a show-biznisz egyik ágának tekinti. Biztos vagyok benne, hogy ez nagyon távol áll a királynő saját gondolkodásmódjától.

Véleménye szerint a monarchia egy önbüntetéses intézménnyé vált, erre több példát is felhozott.

- Nincs még egy olyan család, amelytől elvárható, hogy egy nagyon idős, újonnan özvegy hölgyet felvonultasson a tévékamerák elé, és mégis, náluk természetes, hogy ez fog történni. Ahogyan magától értetődő az is, hogy egy új királyi bébi születése után az anya a gyermekével egy napon belül megjelenik a kórház lépcsőin. Ezek mögött valójában nincs jogos közérdek.

Vilmos és Katalin tízéves házasok

Képes összeállításunkban megnézheted, milyen gyönyörű párt alkot Vilmos herceg és Katalin hercegné.

Ezt is szeretjük