Magyar grófnő volt Erzsébet királynő ükanyja - Szerinted hasonlítanak?
Gondolnád, hogy II. Erzsébet ereiben magyar vér is csörgedezik?

erzsebet-kiralyno
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi, magyarok szeretjük úgy hinni, hogy a világ ismertebb fele kis hazánkból származik. Számos hollywoodi sztár magyar gyökereit ismerjük már, ám arra talán nem gondoltál eddig, hogy a brit arisztokráciához is van némi közünk.

II. Erzsébet, a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó ereiben ugyanis szintén csörgedezik némi magyar vér.

Erzsébet királynő ükanyja: Rhédey Klaudia

II. Erzsébet királynő egyik ükanyja Rhédey Klaudia magyar grófnő volt, aki a székelyföldi Erdőszentgyörgyön született 1812-ben. Egy bálon ismerkedett meg Sándor Pál Lajos württembergi herceggel, aki apja - 1817-ben bekövetkezett - halála után az ősi Teck hercege címet viselhette. A grófnő és a herceg állítólag első látásra egymásba szerettek, ám a lánykérést az apa, Rhédey László azzal az indokkal utasította el, hogy a kérő nem tud magyarul.

Rhédey Klaudia grófnő és ükunokája, a fiatal II. Erzsébet királynő.
Rhédey Klaudia grófnő és ükunokája, a fiatal II. Erzsébet királynő.

Öt évvel később - családi vitákat és magyar nyelvleckéket követően -, 1835 májusában mégis egybekeltek. Sajnos az ifjú feleség még harmincéves sem volt, amikor egy lovasbalesetben, 1841-ben váratlanul elhunyt. Egyetlen fiuk, az 1837-ben született Teck hercege már a királyi családból választhatott párt magának: Viktória Mária cambridge-i hercegnőt - Viktória királynő unokanővérét - vezette oltárhoz.

Az ebből a frigyből született egyik lány, Teck Mária Albert wales-i herceghez - a királynő unokájához -, majd annak halálát követően György yorki herceghez ment feleségül. Második férje 1910-ben V. György néven lépett az angol királyi trónra. A vele kötött házasságából született - az 1936-ban trónra lépő - VI. György brit király, aki II. Erzsébet jelenlegi brit királynő édesapja volt. Rhédey Klaudia unokája, Teck Mária tehát már királyné volt, dédunokája - VI. György - és ükunokája - II. Erzsébet - pedig uralkodók lettek.

A magyar felmenőt természetesen a királyi család is számon tartja, ezt bizonyítja, hogy 2010-es magyarországi látogatása során Károly herceg is említést tett róla:

- Különleges kapcsolat fűz Magyarországhoz, hiszen egyharmincketted részben magam is büszkén magyarnak vallhatom magam szépanyám, Rhédey grófnő révén.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg esküvője

Nézd meg a következő képeken, milyen szép volt menyasszonyként Erzsébet - akkor még hercegnő - a délceg Fülöp herceg oldalán.

Ezt is szeretjük