Senna a pálya mellett osztotta ki Michael Schumachert: eleinte nem voltak jóban

Ayrton Senna és Michael Schumacher eleinte nem szívelték egymást.

senna-schumacher-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A '80-as évek végén és a '90-es évek elején Ayrton Senna volt a Forma-1 legtehetségesebb pilótája, mindenki példaképként tekintett rá akkoriban, akik autóversenyzőnek készültek, rá akartak hasonlítani.

Az 1991-es év váratlan fordulatot hozott, ugyanis feltűnt a színen Michael Schumacher, akit Sennához hasonlóan szintén tüzelt a vágy, hogy ő legyen a legjobb. Emiatt olykor össze is akasztották a bajszukat, derült ki a Netflix dokumentumfilmjéből, a Schumacherből.

Michael Schumacher és Ayrton Senna viszonya

1991-ben Ayrton Senna megszerezte a harmadik világbajnoki címét, ezzel igazi legendává vált. A dokumentumfilmben Damon Hill Forma-1-es világbajnok pilóta elmondta róla, szerinte azért vált szinte misztikus alakká, mert hihetetlenül gyors volt, emellett a kompetitív elszántsága és kíméletlen stílusa is hozzájárult a karakteréhez. A sportág alfahímje volt akkoriban.

GettyImages-52943920
Fotó: Bongarts / Getty Images Hungary

- Ő volt a legjobb. Ha megkérdeztek egy új Formula-1-es versenyzőt, hogy ki a példaképe, garantáltan Sennát mondta. Mindenki felnézett rá, teljesen érthető, hogy olyanok akartak lenni, mint ő. Erre gyakorlatilag a semmiből jött egy ismeretlen fiú, aki rögtön a legnagyobb kihívója lett - utalt Bernie Ecclestone, az autóverseny-sorozatot irányító cégcsoportok egykori vezetője Schumacherre.

A két versenyző első komolyabb konfliktusa 1992 júliusában történt meg a francia nagydíjon. A futam alatt Schumacher haladt Senna mögött, azonban hirtelen összeütköztek egymással, így végül mindketten kiestek aznap. A háromszoros világbajnok nagyon dühös lett a társára, valószínűleg azt feltételezte, Schumi direkt tolt ki vele, hogy gyengítse az esélyeit. Még aznap a pálya mellett osztotta ki.

- Nem hiszem, hogy ez személyes ügy volt Michael részéről, ugyanúgy versenyzett Sennával, mint bárki mással, és ez így volt helyes, de mégis feszültség lett köztük emiatt, és Ayrton többször is kioktatta Michaelt a pálya mellett, ami nem esett jól neki, mivel lekezelőnek érezte, úgyhogy eleinte nem voltak túl jóban - nyilatkozta Ross Brawn, a Formula–1 sportszakmai igazgatója.

GettyImages-646456902
Fotó: Hoch Zwei / Getty Images Hungary

- Bármi történt is, Michael fantasztikus pilóta volt, a vitáik során Senna is érezte, hogy ezt a fickót komolyan kell vennie, az alfahím megérzi, ha kihívója akad egy ifjú hím személyében, és igyekszik megvédeni a területét - magyarázta Flavio Briatore, a Renault F1-es csapat korábbi csapatfőnöke.

Az 1994-es szezon jól sikerült Schumachernek, már az első pár versenynél látszott, jó eséllyel pályáz a következő világbajnoki cím elnyerésére. Sajnos azonban az 1994. május 1-jei verseny a Forma-1 történetének egyik legsötétebb és legszomorúbb napjává vált. Ayrton Senna a San Marinó-i nagydíjon balesetet szenvedett, ám az életét nem tudták megmenteni, 34 éves volt.

A baleset után végül folytatták tovább a versenyt, mert nem voltak információk Senna állapotáról. A versenyzőknek sem árultak el semmit sem. Ha a pályán halottnak nyilvánították volna, nem folytatódott volna a futam, végül Schumacher ért be elsőnek. A verseny után a pódiumra állás előtt mondták el neki, hogy Senna kómába esett, majd később már azt is megtudta, kritikus az állapota. Amikor azt mondták neki, hogy sajnos a háromszoros világbajnok elhunyt, nem akarta ezt a hírt elhinni. Több hetébe telt, mire tényleg elfogadta ennek tényét. Nagyon megrázta őt ez a tragédia.

Forma-1-pilóták szerelmei

Képes összeállításunkban megnézheted, kiket szeretnek a Forma-1 legnépszerűbb pilótái.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük