Ez volt a királyi család legbotrányosabb szerelmi viszonya: Vilmos és Katalin új otthona is kapcsolódik a történethez
Margit hercegnő nagy szerelme, Peter Townsend az Adelaide Cottage-ban lakott a családjával.

margit-és-peter-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár már hetek óta nyílt titok volt, azonban Vilmos herceg és Katalin hercegné tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy a windsori kastélyhoz közel fekvő Adelaide Cottage-ba költöznek a gyerekekkel.

Az új otthonukat 1831-ben építették IV. Vilmos király feleségének, Szász–Meiningeni Adelheid brit királynénak. Nyári laknak használták akkoriban, amikor Viktória királynő ült a trónon, gyakran kereste fel a házat, hogy itt fogyassza el a reggelijét vagy a teáját. Ám van még valaki, akihez köthető ez a királyi rezidencia, Margit hercegnő nagy szerelméhez, Peter Townsendhez.

Margit hercegnő és Peter Townsend kapcsolata

Peter Townsend az 1930-as években kezdte meg karrierjét a Brit Királyi Légierőnél, a 2. világháború alatt pilótaként szolgált, több alkalommal is kitüntették munkásságáért. 1944-ben Erzsébet királynő édesapja, VI. György király udvarának egyik vezetőjévé választották. A '40-es években az Adelaide Cottage-ban lakott, Cecil Rosemary Pawle-lel élt házasságban, két fiút neveltek, Giles 1942-ben, Hugo 1945-ben született.

Margit hercegnő még kislány volt, amikor megismerkedett Peter Townsend királyi légierő háborús tiszttel és repülőszázadossal.
Margit hercegnő még kislány volt, amikor megismerkedett Peter Townsend királyi légierő háborús tiszttel és repülőszázadossal.
Fotó: ullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Az anyakirályné, Erzsébet és húga, Margit hercegnő a '40-es években többször jártak az Adelaide Cottage-ban, hogy meglátogassák a Townsend családot, írta meg a The Sun. A hercegnő jövendőbeli nagy szerelmével egyébként nem itt ismerkedett meg, hanem még a Buckingham-palotában, akkor Peter pont állásinterjúra érkezett a királyhoz. Első találkozásukkor a lány 14, a férfi 30 éves volt.

Szerelmük megismerkedésük után évekkel, az '50-es években alakult ki. A Town & Country magazin információi szerint 1952-ben találtak egymásra, nem sokkal György király februárban bekövetkezett halála után. Ugyanebben az évben, novemberben vált el Townsend a feleségétől, aki szintén szeretőt tartott. A férfinak nem csak Margit különleges szépsége tetszett, imádta a lány humorát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Eleinte titokban találkozgattak egymással, de azt nem tudni, hogy Vilmosék új otthonában pontosan mennyi időt töltöttek kettesben. 1953-ban, Erzsébet hivatalos megkoronázása után derült ki, hogy egy párt alkotnak.

A férfi eljegyezte Margitot, aki igent mondott a házassági ajánlatra, ebből viszont óriási botrány lett, ugyanis ekkoriban az anglikán egyház feje nem engedte, hogy a hercegnő egy elvált férfihoz menjen hozzá. Egyedül Erzsébet királynő engedélyével lehetett volna mégis esküvő. A királynő egyévnyi türelmi időt kért testvérétől.

Az uralkodónőnek nem volt egyszerű, egyik oldalon ott volt a szerelmes húga, de a másik oldalt ott állt a Parlament és az anglikán egyház ellenzése. Winston Churchill és a királynő titkára, Tommy Lascelles is ellenezték a házasságot, Margit később is kettejüket okolta, amiért le kellett fújnia Peterrel az esküvőjét, írta meg a Daily Express.

Végül felmerült egy lehetséges kompromisszum, írta meg a Múlt-kor magazin. A Churchillt a miniszterelnöki székben váltó Anthony Eden felvetette a királyi házasságokat szabályozó törvény módosítását, amely szerint már nem lett volna szükséges a királynő engedélye. Erzsébet sem ellenkezett, ahogy az kiderül Eden egy leveléből, amelyet a Brit Nemzetközösséghez tartozó államok kormányfőinek küldött: „Őfelsége nem kíván húga boldogságának útjába állni.” Azonban az új szabály értelmében le kellett volna mondania a saját és születendő gyerekei trónöröklési rangjáról.

Margit végül Antony Armstrong-Jones fényképész felesége lett 1960-ban.
Margit végül Antony Armstrong-Jones fényképész felesége lett 1960-ban.
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Végül 1955 októberében Margit a rádióban jelentette be, hogy nem megy hozzá vőlegényéhez. Öt évvel később Antony Armstrong-Jones felesége lett, akivel két gyermeket vállalt, David 1961-ben, Sarah 1964-ben született. Házasságuk végül 1978-ban véget ért, ezután újra találkozott régi nagy szerelmével, Peterrel egy ebéd erejéig. Nem történt köztük semmi, hiszen a férfi nős emberként élte az életét, Marie-Luce Jamagne-t 1959-ben vette el, 1995-ben bekövetkezett halála napjáig házasok voltak.

Margit hercegnő unokája

Képes összeállításunkban megnézheted, milyen sármos pasi lett Arthur Chattóból.

Ezt is szeretjük