Vilmos herceg sosem kerül a trónra? A szakértő szerint ezért sincs még Györgynek sem sok esélye, hogy király legyen

A királyi család népszerűsége csökkent Nagy-Britanniában.

A királyi család népszerűsége csökkent
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szeptemberhez képest januárra látványosan lecsökkent a királyi család népszerűsége Nagy-Britanniában, írta meg a Daily Express.

Öt britből egy ma már szégyenkezik a királyi család miatt, és az a véleményük, hogy a monarchiának inkább meg kéne szűnnie. Graham Smith aktivista és a Republic köztársaságpárti szervezet vezetője úgy véli, nincs sok esélye Vilmos hercegnek, hogy valaha is király legyen.

A királyi család népszerűsége csökkent

A YouGov legutóbbi felméréséből kiderült, hogy míg szeptemberben a britek 55 százaléka volt büszke arra, hogy az országuk élén a királyi család áll, idén januárban már csak a lakosság 43 százaléka állította ezt. Minden ötödik brit kínosnak tartja a monarchia rendszerét, szeptemberben ez a gondolkodásmód még csak a lakosság 15 százalékára volt igaz.

GettyImages-1455988142
Fotó: Samir Hussein / Getty Images Hungary

A szakértő szerint a királynő halála óta az emberek kevésbé tisztelik a királyi családot, Károly király sokaknak nem a szíve csücske, és azzal, hogy az ő fejére kerül a korona májusban, rengeteg haragot szül. Pont ezért véli úgy, hogy egy nap a monarchia elvérzik, és Vilmos sosem kerül a trónra. A fiának, Györgynek pedig még kevesebb az esélye.

Ha ez meg is történne, az elkövetkezendő években idős férfiak lesznek a királyi család élén, György herceg például már bőven hatvanon felül lesz, mire megkoronázzák. Szerinte a Nemzetközösséghez tartozó országok lakosainak is felnyílik a szeme, és ők is kiharcolják maguknak, hogy ne a brit királyi család álljon a hazájuk élén.

GettyImages-1452380282
Fotó: Samir Hussein / Getty Images Hungary

Symon Hill, aki szintén a monarchia ellen van, még szeptemberben egy hivatalos királyi proklamáció idején odakiabálta Károly királynak, hogy őt mégis ki választotta. Erre megbilincselték, és elvitték a helyszínről a rendőrök. A férfi a lapnak elmondta, azóta több halálos fenyegetést kapott a királyi család rajongóitól. Úgy véli, ez már a monarchia kihalásának egyik előjele.

- Kaptam olyan üzeneteket, amik arról szóltak, hogy fel kell akasztani hazaárulás miatt, egy essexi konzervatív tanácstag pedig azt mondta, hogy küldjenek a londoni Towerbe. De miért olyan védekezőek ezek az emberek? Azért ilyenek, mert tudják, hogy a monarchiának nincs értelme, és elveszíti támogatottságát.

Richard Fitzwilliams, a királyi család szakértője nem látja ennyire borúsan a helyzetet. Elismerte, hogy a YouGov legfrissebb kutatása aggályos, de az elmúlt évtizedekben több válságos időszakot is túlélt a királyi udvar. A '90-es évek is nehéz időszak volt, és több komoly csapás sújtotta őket, ilyen volt az 1992-es tűzeset a windsori kastélyban, majd Diana hercegnő 1997-ben bekövetkezett halála. 2002-ben azonban fordult a kocka, Erzsébet királynő Arany Jubileumának megünneplése idején a királyi család ismét szimpatikusabbá vált a britek szemében.

Charlotte hercegnő fotói 2022-ből

Képes összeállításunkban megnézheted Charlotte hercegnő fotóit, amelyek 2022-ben készültek róla.

Charlotte hercegnő ezen a fotóján kiköpött Erzsébet: 2022-ben ilyen felvételek készültek róla

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cover- és ajánlóképek: Getty Images

Ezt is szeretjük