Így néz ki a Jackson família 9 tagja most
Michael, Tito és a többiek
A Jackson testvérek a legkülönfélébb karriert futották be, de életükben közös pont a zene.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Katherine (1930) + Joe (1929) és az elsőszülött Rebbie (1950)

A ma már a nyolcvanhoz közelítő Katherine 17 éves korában találkozott össze a nála egy évvel idősebb bokszolóval, akit Joseph Jacksonnak hívtak. A fiatalok két évvel később, 1949-ben összeházasodtak, és egészen 1966-ig gyarapították a famíliát.

Tito, Jermaine, Michael, Marlon és Jackie

Az ambiciózus Joe, aki kudarcot vallott saját zenei karrierjével, úgy döntött, tehetséges gyermekeit juttatja hírnévhez. 1964-ben össze is hozta Jackie, Tito, Jermaine, Marlon és Michael közreműködésével a Jackson 5 formációt.

A fiatalok hatalmas sikereket könyvelhettek el, olyan daloknak köszönhetően, mint az ABC vagy az I Want You Back. A banda, kis változtatásokkal, egészen 1990-ig működött, de ekkorra a legtöbben már szólókarrierjüket is építgették. Joe keménykezű menedzsernek bizonyult, aki diktatórikus módszerekkel és nem ritkán veréssel fegyelmezte tulajdon fiait. Nem csoda, ha felnőtt korukra legtöbbjük el is hidegült tőle.

Katherine ellenben, bár nem tudta megakadályozni férje dühkitöréseit, melegszívű anyának bizonyult. A családból a Jehova tanúi sorába tartozó asszony volt az egyetlen, aki Michael minden egyes bírósági tárgyalásán részt vett, amikor az énekest pedofíliával gyanúsították.


A legidősebb lány, Rebbie szintén a zenében látta boldogulását. Öccse segítségével sikerült is némi sikert elérnie 1984-ben, a Centipede című dallal. Többszöri próbálkozás után végül tíz éve mondott búcsút a zenei pályának, ám nem végleg: 2001-ben fél évig Las Vegas-ban lépett fel, ahol saját dalain kívül testvérei slágereiből is előadott néhányat.

Jackie (1951) és Tito (1953)

A Jackson család legidősebb fiútagja eredetileg baseball-játékos szeretett volna lenni, aztán mégis a Jackson Brothers, a Jackson 5 előtti formáció tagjai között találta magát. Az 58 éves híresség utoljára 2001-ben lépett fel testvéreivel a Madison Square Gardenben, Michael pályafutásának harmincadik évfordulóján. Jackie jelenleg Kaliforniában él, és a Jesco lemezkiadót igazgatja.

Volt nejétől, Enid Spanntól két gyermeke van – Sigmund fiuk maga is a zenében próbál érvényesülni DealZ néven. A két évvel fiatalabb Tito eleinte rejtegette apja elől tehetségét, ezért csak akkor volt hajlandó gitározni, amikor Joe nem volt otthon. Egy alkalommal azonban véletlenül elszakadt az egyik gitárhúr, Joe pedig rájött, hogy fiának van tehetsége – ez adta a motivációt a fiúbanda létrehozásához.


A csendes Jackson, ahogy első kiadójuknál, a Motownnál nevezték, hiába tudott pengetni, nem gitározhatott a Jackson 5 albumain, csak később, amikor elszerződtek onnan. A zenésznek három gyermeke született a néhai DeeDee Martestől: a harmincas éveikben járó Toriano, Taryll és Tito szintén létrehozták a maguk együttesét, amit találóan 3T-nek neveztek el.

Jermaine (1954) és La Toya (1956)

Az 55 éves Jermaine szinte az egyetlen, akinek életébe fontos szerepet játszik a vallás: eleinte a Jehova tanúi felekezet tagja volt, majd húsz éve az iszlámra váltott. A többször házasodott és hét gyermeket nemzett sztár szólókarrierje ígéretesen indult a Jackson 5 után, 1980-ban Grammy-díjra jelölték a Let’s Get Serious albumáért, de mindmáig sokan a Pia Zadorával előadott slágere, a When the Rain Begins to Fall révén ismerik.

A kilencvenes években a családjáról készült minisorozat, a The Jacksons: An American Dream producere volt, 2007-ben pedig rengeteg új rajongót szerzett magának azáltal, hogy a brit Celebrity Big Brotherben a közvetlen oldaláról is megismerték a sztárt mind a villalakók, mind a közönség. Jermaine egyébként hű támogatója Michaelnek, számos alkalommal vette már védelmébe botrányoktól övezett öccsét.


Hogy nemcsak Michael műttette szét magát az idők során, arra jó példa nővére, La Toya, aki legalább annyi plasztikai beavatkozással dicsekedhet. Az énekesnő a Jehova tanújaként kezdte zenei pályafutását, kiskorában ugyanis anyjával házról házra jártak téríteni és zsoltárokat énekelni.

A nyolcvanas években több slágerét is játszották a rádiók, de La Toya főként a botrányai kapcsán híresült el: 1980-ban buja Playboy-fotói borzolták a kedélyeket, majd jó tíz évvel később egy interjúban látványosan Michael ellen fordult, feltételezvén, az öccse valóban szexuálisan zaklatta a gyerekeket. Mint bátyja, ő is megjárta a Celebrity Big Brothert, ahol a lakótársainak elmesélte, milyen terrornak volt kitéve egykori férje, Jack Gordon által, aki többek között az ominózus Playboy-sorozatra is rákényszerítette.

Marlon (1957) és Michael (1958)

Marlon több hónappal a kiírt idő előtt jött világra, ez az oka, hogy ikertestvére, Brandon életét nem tudták az orvosok megmenteni. Mint a legtöbb fiútestvére, ő is a Jackson 5 tagjaként lépett fel, bár Joe ki akarta adni az útját, amiért egy hangot félreénekelt, ráadásul úgy érezte, közel sem táncol olyan jól, mint Michael – amire rajongói később rácáfoltak.

Mindenesetre a banda feloszlása után Marlon nem követte a többiek mintáját, és eszében sem volt szólókarrierbe kezdeni. Helyette ingatlanügynökként helyezkedett el Dél-Kaliforniában, és 1978 óta ugyanazzal az asszonnyal él, akitől három gyermeke született – 2006-ban pedig lánya révén nagypapa lett.


Michael Jackson életével napok hosszat lehetne foglalkozni. A pop királya szédületes karriert futott be a hatvanas évektől az ezredfordulóig, rengeteg slágerét mind a mai napig játsszák, zenéje eredeti, ikonikus, és ugyanúgy frissen hat, mint amikor készült. Természetesen a sztár pedofilbotrányait, betegségeit, drogfüggőségét, házasságait és zaklatott életének egyéb momentumait sem lehet figyelmen kívül hagyni – ám, hogy a sok pletykából mi igaz, és mi kitaláció, csak maga az érintett tudja.

Randy (1961) és Janet (1966)

Randy 1972-ben, 11 éves korában csatlakozott a Jackson 5-hoz, de eleinte csak kongán játszott. Később nemcsak énekelt, de több sikeres dal szövegírásában is tevékenyen részt vett. A Jackson 5 után nem tudott megmaradni a zenei életben, a The New York Post 2008-as értesülései szerint anyagilag sincs eleresztve, ezért különféle alkalmi munkákból tartja fenn magát és családját.

Bár sosem volt házas - több Jackson-fiúhoz hasonlóan -, három gyermeke van. A Jackson klán legfiatalabb tagja a 43 éves Janet, aki karrierjének ecsetelése szintén több kötetnyi anyagot szolgáltatna. Elég annyi, hogy testvéreihez hasonlóan kicsiny korától a show-biznisz része: eleinte színésznőként próbált érvényesülni, azonban a zene nem hagyta nyugodni.


Első albuma 1978-ban jelent meg, melyet azóta sok sikeres lemez követett már, legutóbb a 2008-as Discipline, melynek dalaival az év őszén koncertezett Amerika-szerte. A színészkedést sem hagyta abba, a közönség Eddie Murphy oldalán láthatta a Bölcsek kövére 2-ben.

No, és persze az ő nevéhez fűződik a legbotrányosabb cicivillantás, mellyel a 2004-es Superbowl-gála nézőközönségét botránkoztatta – örvendeztette? – meg. A pikáns incidens következtében azóta a tengerentúlon nincs élő közvetítés, legalábbis a szó szoros értelmében, a tévécsatornák pár másodperces késéssel veszik át az aktuális képeket, hogy bármilyen hasonló kínos eseményt időben ki tudjanak gyomlálni.

Jó hír a rajongóknak: már látható Nagy-Britanniában a Thriller Live musical, melyben a Jackson 5 és Michael Jackson legsikeresebb dalai hangzanak el tehetséges fiatalok előadásában.
Ezt is szeretjük