Így néznek ki most a 80-as évek popüdvöskéi

Egykor tiniújságok posztereiről mosolyogtak a rajongókra a gyönyörű énekesnők. De hol vannak, és hogy festenek most?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sandra

Az 1962-ben Sandra Ann Lauer néven világra jött német származású sztárt állítólag egy tehetségkutatón fedezték fel, pedig nem is nevezett a versenyre. A történet szerint a 13 éves leányka édesanyjával a nézők sorában foglalt helyet, majd amikor a zsűri visszavonult dönteni, Sandra gondolt egyet.


Felment a színpadra, megragadta a mikrofont, és előadta a publikumnak Olivia Newton-John egyik számát. Természetesen mindenki el volt ragadtatva a kis dalos pacsirtától, ám debütáló kislemezét mégsem fogadták kitörő lelkesedéssel.

Ez olyannyira elvette a kedvét az énekléstől, hogy néhány évig nem is próbálkozott. Aztán a nyolcvanas évek elején az Arabesque lányduó egyik oszlopos tagja lett. Dallamos disco-slágereikkel hatalmas sikereket arattak hazájukban, a határon kívül pedig leginkább Japánban rajongtak értük, csakúgy, mint a magyar Neoton-famíliáért.

1984-ben váltott szólókarrierre az énekesnő, első, illetve rögtön 21 ország toplistás dala volt a Maria Magdalena, melyet még egy sor sláger követett. A nyolcvanas évek végétől az elektropop irányzattól lassan elfordult, és misztikusabb dalokat kezdett rögzíteni. Ebben nagy hatással volt rá akkori férje, Michael Cretu - 2007 novemberében váltak el, de 13 éves ikreiket közösen nevelik -, aki 1990-ben létrehozta a különleges hangzásvilága révén ismert Enigma formációt.

Ebben, mint később kiderült, Sandra volt a titokzatos hang gazdája – a rajongók azért hamar beazonosították -, aki a dance-ritmusokkal kevert gregorián dallamok között énekelt.

Az azóta is zenélő, több-kevesebb sikert arató 46 éves énekesnő 2007-ben jelentette meg legújabb, Art of Love című albumát, mellyel turnézott is Németország-szerte.

2008 augusztusában pedig fergeteges koncertet adott a nyolcvanas évek több sztárjával – egyebek közt Modern Talking, Kim Wilde, Limahl, Samantha Fox – Lengyelországban.

C.C. Catch

A Hollandiában született Caroline Catharina Müller - vagy, ahogy későbbi producere, Dieter Bohlen elnevezte, C. C. Catch - szintén Németországból hódította meg a dallamos muzsikára fogékony nyolcvanas évekbeli közönséget.

A tupírozott hajú szőkeség először az Optimal bandának volt a tagja, mígnem az éles szemű Bohlen 1985-ben felfedezte, és elindította a szólópályán.

Hogy minden klappoljon, a zenész-producer szerezte az énekesnő dalait. Olyan számokkal, mint a Heartbreak Hotel, az I Can Lose My Heart Tonight vagy a Strangers By Night, a bájos sztár a slágerlisták élére röpült Európa legtöbb országában, hamarosan pedig arany- és platinalemezes lett.


A nyolcvanas évek végére szeretett volna több önállóságot, mindhiába. Bohlen hajthatatlansága végül a sikeres együttműködés végét jelentette. Müller ekkor Nagy-Britanniában próbált szerencsét, Andy Taylor, az egyik Duran Duran-tag közreműködésével piacra is dobta Hear What I Say című kislemezét.

Ám ezután kivonult egy időre a szakmából, hogy spirituális fejlődésére koncentrálhasson – meditációs gyakorlatokat kezdett végezni, és közben rendületlenül írta saját dalait. Végül 2004-ben érezte elérkezettnek az időt a visszatérésre. Új, Silence című dalának sikere azonban már nyomába sem ért a korábbiaknak.

Samantha Fox

És, hogy nehogy bárki azt higgye, Németország volt a nyolcvanas évek popzenei központja – bár tény, sok akkori sztár származott onnan -, íme, álljon itt a brit kebelcsoda harmadikként. Az 1966- ban született hölgy világéletében érezte, hogy a szereplést neki találták ki, így nem is tiltakozott túlzottan, amikor agilis mamája modellkedésre biztatta. A próbafelvételek olyannyira jól sikerültek, hogy a telt idomú Fox kisasszony hamarosan a Sun magazin híres, ledér öltözetű hölgyeket bemutató harmadik oldalán láthatta viszont magát.


A hirtelen jött - és főként tekintélyes dekoltázsára fókuszáló - rajongás azonban hamar kiábrándította. Húsz évesen vissza is vonult a pózolástól, és a popkarrierjét kezdte építeni. A nyolcvanas évek közepén három albuma is megjelent, legismertebb slágere stílusosan a Touch Me, vagyis Érints meg! lett. Azóta természetesen - sok más egykori kollégájával együtt - a retróhullámot meglovagolva próbálkozik a visszatéréssel.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A már említett lengyelországi koncert sikerén felbuzdulva a tervek szerint 2009 áprilisában a Quebec-i Pepsi Centre-ben lép fel Debbie Gibsonnal és Rick Astley-vel egy, a nyolcvanas évek sztárjait felvonultató koncert keretén belül. Ami a magánéletét illeti, elég különösen alakult. A 42 éves énekesnő ugyanis jelenleg egy nővel osztja meg ágyát és életét – ám ennek ellenére nem szereti, ha leszbikusnak címkézik.

Ezt is szeretjük