Fotók! Így néznek ki most a Dolly Roll együttes tagjai
Csusszan a gumitalp, pördül a pöttyös szoknya, szól a rock&roll. Negyed évszázada csörögnek a jampecok a Dolly Roll slágereire.

beauty and style
Top olvasott cikkek

1983-ban, a legendás Hungária együttes feloszlása után egy újabb kultuszzenekar született. Az ex-Hungáriás tagokból álló Dolly Rollt fülbemászó, jól táncolható nótái fénysebességgel röpítették a legsikeresebb hazai együttesek közé. A csapat kicsit felfrissítette a hazai rock&rollt fémjelző, jól bevált pörgős szoknyás, kockás zakós jampi-irányvonalat, így nem csoda, hogy első korongjuk, a Vakáció-ó-ó alig öt hónap alatt platinalemez lett. Egy évre rá már ötven koncertes turnéval örvendeztették meg a rajongókat. Pályafutásuk alatt olyan örökzöldekkel betonozták be hírnevüket, mint az Isztambul, az Országúti randevú vagy az Elpattant egy húr.

Kékes Zoltán „Sziszi”

A csapat motorjának nevezett Kékes Zoltán a többiekhez hasonlóan szintén Fenyő Miki rock&roll bandájából jött, ám a zenélést már jóval korábban kezdte. A Dolly Roll albumain Sziszi művésznéven szereplő énekes-gitáros 1949-ben született, és nyolc éves korától muzsikál.

Sziszi (Forrás: www.dollyroll.hu, www.pedrofon.hu)

Egy évtizedig zongorázott, majd a beat-korszak bűvöletében megtanult gitáron játszani. Üzemmérnöki diplomát szerzett, de közben hódolt kedvenc időtöltésének, a zenélésnek is. Első zenekara a Sinus volt, ezután játszott többek között a Zenitben és a Geminiben, 1973-tól pedig a Hungáriában. 1983 óta a Dolly Roll gitárosa, vezetője és menedzsere egy személyben. Az énekesnő Dollyn kívül Sziszi az egyetlen, aki a kezdetektől máig tagja a csapatnak. Az eMRton-díjas, hatvanéves muzsikus feleségével és Rafaella nevű lányával él.

Tudtad? A Dolly Roll színdarabhoz is írt zenét. Az Anthony Burgess Egy tenyér, ha csattan című, világhíres regényéből született színpadi produkció betétdalait ők szerezték, és ők is énekelték fel.

Novai Gábor „Nova”

Nova, a Dolly Roll másik alapító tagja szintén 1949-ben született. Az énekes-basszusgitáros Galván Tibor segítségével ismerkedett meg a zenével, és húszas éveitől aktívan muzsikált.

Nova (Forrás: www.dollyroll.hu, www.atv.hu)

Játszott a Zé-Gében, a Corvinában, a Rangers-ben és a Generálban, majd ő is a Hungáriában kötött ki.

Ahol Fenyő Mikivel népszerű szerzőpárossá váltak. 1983-tól már a Dolly Rollban pengette a húrokat, pár év múlva pedig elkezdett producerkedni. Dalszövegíróként és zeneszerzőként is sikeres, olyan popzenekarokkal dolgozott együtt, mint a Pa-dö-dö vagy az Unisex.

1992-ben búcsút vett Dollyéktól, és a lányok egykori kedvencének, Sugár Bercinek - felnőttként Bery művésznéven ismert - menedzsere lett. A hatvan éves jampikirály Fenyő Mikivel még ma is gyakran lép fel együtt, 1997-ben pedig közösen írták a kasszasiker Hotel Menthol című musicalt. Hat éve alapította meg a Nova Kultúr Zenekart.

Flipper Öcsi

Jeszenszky Béla Tibor neve talán nem mindenkinek ismerős, Flipper Öcsié viszont annál inkább. A tragikusan korán elhunyt énekes a magyar könnyűzene kiválóságai közé tartozott. Az 1962-ben született zenész olyan neves tanároktól sajátította el az éneklést, mint Sík Olga és Domahidy László.

Flipper Öcsi (Forrás: www.elsoemelet.hu, www.nlcafe.hu)

1982-ben csatlakozott a Hungáriához, és stílszerűen a Flipper című dallal mutatkozott be. Egy évvel később már a Dolly Roll első számú szívtiprója volt. Női szem nem maradt szárazon, ha a sármőr a Ginát vagy az Arrivederci amorét énekelte. 1987-ben a szintén Dollys Zsoldos Gáborral és az Első Emelet basszusgitárosával, Kisszabó Gáborral megalapították a Step együttest, 1990-től pedig szólókarrierbe kezdett. Nyolc év múlva az újra összeálló Dolly Roll nagysikerű koncertjén ő is szerepelt. A kollégái szerint mindig barátságos és jó humorú Öcsi hosszú idő óta alkoholproblémákkal küzdött. Bár két éve bejelentette, hogy már nem iszik, nem sikerült legyőznie szenvedélyét, ami az életébe került. Tavaly novemberben tragikusan fiatalon, 46 éves korában hunyt el.

Tudtad? 1998-ban, a Dolly Roll megalakulásának 15. évfordulóján összeállt a teljes eredeti gárda, és teltházas szuperkoncertet adtak a Sportcsarnokban. A nagyszabású eseményről hangzóanyag és tévéfelvétel is készült.

Fekete Gyula „Szaxi Maxi”

Az igazi rock&rollt el sem lehet képzelni szexis szaxifutamok nélkül. Dollyék biztosra mentek, amikor a Hungáriából Fekete Gyulát, a magyar popszakma egyik legnevesebb szaxofonosát is elcsábították zenekarukba.

Szaxi Maxi (Forrás: www.zene.hu, www.galaxywiw.hu)

A Szaxi Maxi művésznéven tevékenykedő zenész 1951-ben született muzsikuscsaládban, a Zeneakadémia jazz-tanszakán végzett. Már tanulmányai megkezdésekor, 1970-ben csatlakozott a Fenyőék limbóbrigádjához, előtte pedig a ZéGében és a One Generationben játszott. 1982-től 1990-ig nemcsak szaxofonon játszott, de számos más hangszert is megszólaltatott a Dolly Rollban. Ezután szólókarrierjére koncentrált, saját vállalkozást alapított. Az 58 éves művész énekes-zongoristaként bejárta a világot. Itthon zenekarával, a Szaxi Maxi Music Banddel vállal élő fellépéseket. Egy lánya és egy fia van, szabadidejében zenét szerez, vagy verset ír.

Tudtad? 1996-ban a Dolly Roll írta és adta elő a magyar olimpiai csapat indulóját Atlanta, Rá-Rá, Hajrá!!! címmel.

Kecskés Gábor „Richie”

A balkezes dobos került a legkésőbb a zenekarba, és Sziszi mellett ő a másik tag, aki a mai napig együtt zenél Dollyval. 1987 óta szolgáltatja az együttes pörgős rock&roll nótáinak vérpezsdítő ritmusát. A jóképű zenész korábban magyar Modern Talkingként aratott sikereket, így fedezte fel magának a Dolly Roll is. Kezdetben mint táncos szerepelt, aztán hangjára is felfigyeltek, valamint arra, hogy milyen ügyesen bánik az ütőkkel. Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Végleg szívügyem maradtál vagy a Richie, mutass rám.

Richie a Játék az élet című albumon mutatkozott be (Forrás: www.dollyroll.hu, www.tolcsva.hu)

1995-ben, amikor a Hungária újra összeállt, Richie egy évig kényszerszabadságon volt, hiszen Dolly és Sziszi Fenyőékkel turnézott. Ezalatt az akkor induló POP TV műsorvezetőjeként hódította meg a közönséget. A zenélés mellett az egyik hazai tévécsatornánál dolgozik operatőrként. Bár nincs rózsaszín Cadillacje, imádja az autókat, de dédelgetett házikígyóit talán még a száguldásnál is jobban szereti. Amikor megnősült, Dolly volt az esküvői tanúja. Ma Sziszi, Richie és Dolly alkotja a Dolly Rollt.

Tudtad? A Dolly Roll nemcsak hazánkban adott számos nagysikerű koncertet. A környező országokon túl eljutottak az USA-ba és Ausztráliába is.

Dolly

A zenekar énekesnője és frontembere igazi primadonnához illően évtizedekig gondosan titkolta valódi nevét és születési dátumát. Bár azóta kiderült, Penczi Máriaként anyakönyvezték, azt továbbra sem tudjuk, hány éves. Kiskora óta vonzza a reflektorfény, így nem meglepő, hogy érettségi után a Színművészeti Főiskolára jelentkezett. Egy osztályba járt Paudits Bélával és Oszter Sándorral, de később rájött, nem neki való a színészmesterség. Otthagyta az iskolát, és a mentősöknél dolgozott, mígnem 1979-ben újra találkozott Fenyő Miklóssal, akit a gimnáziumban ismert meg.

Dolly (Forrás: www.dollyroll.hu, www.ma.hu)

A rock&roll stílushoz különösen jól illő, jellegzetesen rekedtes hangú lány a Hungária együttes tagja lett. Bár a tupírkirálynő itt is nagy sikereket ért el, a Dolly Roll frontembereként sikerült ezeket felülmúlnia. Életének középpontja a zenekar, ám 1996-ban egy kis időre újra elcsábította a színjátszás. A Ruttkai Éva Színház Hippolyt, a lakájában Arankát alakította.

2001-ben DollyWood Story címmel önéletrajzi könyvet jelentetett meg. Négy éve új szólólemezt dobott piacra. A Dolly pluSSSzon olyan hazai sztárokkal énekel duettet, mint Szandi, Fenyő Miklós és Szulák Andrea. Az énekesnő nagy rajongója az egészséges életmódnak és a motorsportoknak. Ő maga tervezi az együttes fellépőruháit, sőt, a védjegyévé vált tupírozott hajkoronát is saját kezűleg készíti el.

Tudtad? A Dolly Roll a gyerekközönséget is meghódította Tipi Tapi Dinó karakterével. A mókás figurának természetesen Dolly kölcsönzi a hangját.
Ezt is szeretjük