Így néznek ki most az István, a király sztárjai
A népszerű magyar rockopera tavaly ünnepelte negyedszázados évfordulóját - nézd meg az eredeti szereplőgárdát!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az István, a király a mai napig az egyik legnépszerűbb rockopera. Zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján. Első bemutatója 1983 augusztusában volt Budapesten a városligeti szánkózódombon. A mű érdekessége, hogy egymás mellé állította a korszak legnagyszerűbb színészeit és az új generáció lázadását képviselő rockereket.

István anyja, Sarolt - Berek Katalin

A darab igazán parádés szereposztással büszkélkedhet,  melyben a domináns női szereplőt, Saroltot a kétszeres Jászai-díjas Kiváló Művész és a Nemzet Színésze, Berek Kati keltette életre.

Berek Katalin (Forrás: www.origo.hu, www.lico-art.hu)

István anyja erős, határozott, elveihez ragaszkodó nő, aki biztos kézzel - olykor kegyetlenül - irányítja fia sorsát. Berek Kati 1930-ban született. A Színművészeti Főiskolán Psota Irénnel, Hacser Józsával járt egy osztályba.

1952-ben a Nemzeti Színházhoz szegődött, melynek vezető színésznőjeként olyan felejthetetlen darabokban láthatta a közönség, mint a Légy jó mindhalálig vagy A makrancos hölgy.

1993-ban súlyos agyvérzést szenvedett, de hihetetlen szívósságával és élni akarásával visszaküzdötte magát a színpadra. Számos nagyjátékfilmben is szerepelt, legutóbb 2001-ben a Sacra Coronában állt kamerák elé. Önéletrajzi könyve, a Tájkép magammal öt éve jelent meg.

István - Pelsőczy László

A fiatal, kétségek között hánykódó uralkodó szerepét Pelsőczy László kapta, ám Bródy János gyönyörű dalszövegeit nem ő, hanem a rockzenész, Varga Miklós énekelte.

Pelsőczy László (Forrás: www.hirsarok.hu, www.port.hu)

Pelsőczy László 1947-ben született, pályafutását a Nemzeti Színház Stúdióban kezdte, majd több fővárosi és vidéki teátrumban is megfordult.

Rómeótól Don Quijotéig számos szerepben nyújtott emlékezetes alakítást.

Olyan filmekben játszott, mint a Szerelmem, Elektra vagy a Még kér a nép, az utóbbi időben pedig a sorozatrajongók is találkozhattak vele a Barátok közt és a Szeress most című sorozatokban.

Műsorvezetőként is kipróbálta magát, ő vezette például a Hol-mi? című utazási játékot. Legutóbb a Nemzeti Kamara Színházban láthattuk a Kocsonya Mihály házassága című színdarab előadásában.

Gizella, István felesége - Sára Bernadett

Amilyen domináns szereplő a történetben Sarolt, István anyja, olyan kevéssé vesz részt az eseményekben a leendő király ifjú felesége, Gizella.

Bár szereti férjét, nem örül uralkodói elfoglaltságainak, ahogy azt egy dalban is elpanaszolja: Jaj, de unom a politikát.

Sára Bernadett (forrás: www.youtube.com, www.new.theatre.hu)

A fiatal királyné szerepét a bájos Sára Bernadett kapta. A színésznő 1951-ben született, karrierje Kecskeméten, a Katona József Színházban indult. Ezután a Népszínház, majd a Nemzeti Színház tagja lett, 1992-től pedig szabadfoglalkozású művész.

Nemcsak színpadon és filmekben játszik, hanem szinkronizál is. A Bűvölet című sorozatban például ő kölcsönözte hangját Cristinának. Sorozatszerepben öt éve bukkant fel utoljára, méghozzá a Szeress mostban.

A színésznő férjével, Cseke Péter színművésszel több mint negyed évszázada él boldog házasságban. Lányaik, Sára és Dorka már felnőttek. A házaspár együtt dolgozik, rendezvényszervezéssel foglalkoznak, és időről időre közös verses lemezzel örvendeztetik meg az irodalombarátokat.

István hangja - Varga Miklós

Oly távol vagy tőlem, és mégis közel - a rockopera legszívhezszólóbb dala Varga Miklós hangján vált ismertté.

Balra Varga Miklós Szörényi Leventével (forrás: www.delmagyar.hu, www.musorcentrum.hu)

Az 1956-ban született zenész 19 évesen, a Grog együttesben kezdte pályafutását, majd játszott többek között a Zenitben, a Pandora’s Boxban és a Sirokkóban, 1990-ben pedig szólókarrierbe kezdett. Az üzemgazdász végzettségű művész leghíresebb dalát, a Vén Európát szinte mindenki ismeri Magyarországon.

A páratlan hangterjedelemmel megáldott énekes több rockoperában is színpadra lépett, így a Jézus Krisztus szupersztárban, az Attila, Isten kardjában, legutóbb pedig A napba öltözött leányban. Egy epizódszerep erejéig a Honfoglalás című filmben is felbukkant.

Bár az eMeRTon-díjas művész a királydombi ősbemutatón csak a hangját kölcsönözte Istvánnak, 1990-ben a Népstadionban és 2003-ban Csíksomlyón már ő öltötte magára az uralkodói palástot. Varga Miklós feleségével, Fejes Erikával él. Egy ikerpár, Szabolcs és Vivien apja.

Torda, Koppány sámánja - Deák Bill Gyula

Véres kardot hoztam - ki tudná elfelejteni a vadul harsogó rockhimnuszt, amivel a féllábú sámán hadba hívja Koppány híveit, a szabad, pogány magyarokat? Deák Bill Gyula ellenállhatatlan őserővel és vadsággal jeleníti meg Tordát, Koppány tanácsadóját és sámánját, aki dalaival tömegeket képes feltüzelni.

Deák Bill Gyula (Forrás: www.pbox.hu, www.bluespatika.hu)

A magyar blues királya 1948-ban született. Énektanárai mind operaénekest akartak nevelni belőle, ezért felhagyott az énektanulással. Zenei fejlődésére Jimi Hendrix és Radics Béla volt a legnagyobb hatással. Első komoly sikereit a Syrius zenekarral érte el, 1979-től pedig a legendás Hobo Blues Band tagja volt.

1983-ban szólókarrierbe kezdett, és négy év múlva már saját zenekarát, a Deák Bill Blues Bandet vezette. Ekkoriban lépett fel közösen Chuck Berry-vel, aki a sportcsarnokbeli koncert kapcsán a legfeketébb hangú fehér énekesnek nevezte. Legutóbbi lemeze, a Hatvan csapás tavaly jelent meg, idén pedig piacra dobta első koncertalbumát, amin a hatvanadik születésnapi jubileumi koncert dalai hallhatóak.

Deák Bill hiányzó bal lábát számos legenda övezi, de pontosan nem tudni, mi történt vele. A számos életműdíjjal kitüntetett énekes visszaemlékezései szerint egy tályog miatt trombózis alakult ki, és ezért kellett amputálni 11 éves korában.

Laborc - Nagy Feró

Nem kell olyan isten - harsogja vadul Laborc, Koppány egyik hű embere. A bőrmellényes lázadót Nagy Feró kelti életre. A bajszos zenész 1946-ban született.

Nagy Feró (Forrás: www.port.hu, www.shockmagazin.hu)

Karrierjét a Beatricével és a 8 óra munka, 8 óra pihenéssel alapozta meg, de az ős-Bikini frontembere is ő volt. A baboskendős rocker népszerűségét a '80-as években tovább fokozták rádiós műsorai, a Garázs és a Rockkalapács.

Nagy Feró neve összeforrt a magyar rock fogalmával, nem véletlen, hogy ő a Magyar Rockszövetség társelnöke is. Boldog szép napok címet viselő könyve 2004-ben jelent meg.

A zenélésből saját bevallása szerint kiábrándult rockveterán az utóbbi időben a színészetre koncentrál - legutóbb az Argóban láthatta a közönség. Ferónak az ex-Beatricés Csuka Mónikával kötött, rövid életű házasságából egy lánya született. A 34 éves Gaby szintén énekléssel keresi kenyerét.

Koppány - Vikidál Gyula

Bár a címszereplő István, a rockoperának kétségkívül Koppány a domináns karaktere. A bőrnadrágos, szakállas-varkocsos pogány vezért a magyar rockzene másik meghatározó személyisége, Vikidál Gyula keltette életre.

Vikidál Gyula (Forrás: www.gimagine.com, www.b-oldal.blog.com)

Az 1948-as születésű énekes-színész neve örökre összeforrt a lázadók urával, a 2003-as csíksomlyói előadáson is ő tette fel a népnek a kérdést: Rabok legyünk vagy szabadok?

Vikidál Gyula 1974-ben csatlakozott a P. Mobilhoz, ez hozta meg számára a hírnevet. Később a Dinamit, a P. Box és az MHV együttesekben énekelt. Ma már főleg a színészetre koncentrál, de fellép a Mobilmánia zenekarral is.
A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett, eMeRTon-díjas előadó 1992-től a Madách Színház társulatának tagja. 35 éve él boldog házasságban feleségével, Judittal. Lányuk, Zsófia orvostanhallgató.

Ezt is szeretjük