III. Károly először mondott beszédet királyként: Harrynek és Meghannak is üzent
III. Károly megtette első hivatalos beszédét királyként.

károly-király-beszéde-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Erzsébet királynő halála után egy nappal III. Károly király már a pénteki napon elhagyta Skóciát, és Kamilla brit királynéval Londonba utazott, hogy találkozzon az új miniszterelnökkel, Liz Truss-szal. Továbbá a temetés részleteiről is folytatott tárgyalásokat.

A Buckingham-palota előtt óriási tömegek várták a királyi párt még a délutáni találkozó előtt, az újdonsült uralkodó számos szerencsés rajongóval kezet fogott. Magyar idő szerint este hét órakor vetítették le a tévében az első beszédét, amit királyként tett meg.

Ilyen volt III. Károly király beszéde

Az elején édesanyjáról beszélt, meghatóan fogalmazott róla.

- Őfelsége, a királynő, szeretett édesanyám, egész életében inspirációt, illetve példát adott nekem és az egész családomnak, óriási hálával tartozunk neki. Hálásak vagyunk neki a szeretetéért, a ragaszkodásáért, az útmutatásáért, a megértéséért és a példamutatásáért.

profimedia-0721093029
Fotó: Profimedia

Megígérte, ahogy édesanyja, ő is az életét a szolgálatnak szenteli.

- 1947-ben, 21. születésnapján Fokvárosból a Nemzetközösségnek sugárzott adásban ígéretet tett arra, hogy életét, legyen az rövid vagy hosszú, népe szolgálatának szenteli. Ez több volt, mint ígéret: mélységes és személyes elkötelezettség volt, amely meghatározta egész életét. Áldozatokat hozott a kötelesség érdekében. (...) Szolgálati életében láttuk azt a kitartó hagyományszeretetét és a változás iránti vakmerőségét, amely nemzetként olyan naggyá tesz bennünket. Az általa inspirált szeretet, csodálat és tisztelet vált uralkodásának ismertetőjegyévé. És amint azt a családom minden tagja tanúsíthatja, ezeket a tulajdonságokat melegséggel, humorral és tévedhetetlen képességgel ötvözte, hogy mindig a legjobbat lássa az emberekben.

Uralkodásának hetven éve alatt sokat változott a világ, amikor Erzsébet trónra lépett, még a 2. világháború utáni nehézségekkel küzdött a világ. A Nemzetközösség országai felvirágoztak és gyarapodtak, erre Károly király pedig kimondhatatlanul büszke.

Értékeink változatlanok maradtak, és azoknak is kell maradniuk továbbra is.

Édesanyjához hasonlóan ő is ugyanolyan elhivatott marad az Anglikán Közösség és az egyház iránt. 

- Ahogyan maga a királynő is megingathatatlan odaadással tette, én is ünnepélyesen megfogadom magamnak Isten áldásával, hogy a hátralévő időkben megtartsam nemzetünk alkotmányos alapelveit.

profimedia-0721087515
Fotó: Profimedia

Tisztában van vele, hogy az élete gyökeresen megváltozik, többé már nem lesz annyi energiája a számára fontos alapítványok patronálására, ezek a feladatok a családja más tagjaira hárulnak.

- Ez nagy változást jelent a családom számára is. Számítok drága feleségem, Kamilla szerető segítségére. A 17 évvel ezelőtti házasságunk óta végzett lojális közszolgálatának elismeréseként ő lesz a királyném. Tudom, hogy új szerepkörében azt a kitartó odaadást fogja nyújtani a kötelesség iránt, amelyre annyira támaszkodtam. Az örökösömként Vilmos most átveszi azokat a skót címeket, amelyek oly sokat jelentettek nekem.

Bejelentette azt is, hogy Vilmos és Katalin nemcsak Cornwall hercege és hercegnéjévé, hanem Wales hercege és hercegnéjévé is váltak. Tudja, hogy a házaspár a jövőben is kiválóan végzi majd a munkáját. Kisebbik fiának és feleségének is üzent.

- Szeretném kifejezni minden szeretetemet Harry és Meghan iránt, akik eközben tovább építik életüket a tengerentúlon.

A királynő temetéséről is szót ejtett.

- Kicsit több mint egy hét múlva nemzetként, nemzetközösségként, sőt globális közösségként fogunk összejönni, hogy örök nyugalomra helyezzük szeretett anyámat. Szomorúságunkban emlékezzünk, és merítsünk erőt példájának fényéből.

Megköszönte mindenkinek, aki részvétet nyilvánított neki és a családjának.

- Drága mamámnak pedig, amikor megkezdi utolsó nagy útját, hogy csatlakozzon drága néhai papámhoz, egyszerűen csak azt szeretném mondani: köszönöm. Köszönjük a családunk és a nemzetek családja iránti szeretetet és odaadást, amelyet ennyi éven át oly szorgalmasan szolgáltál. Az angyalok énekei kísérjenek téged nyugodalmas utadon.

Erzsébet királynőre emlékezünk

Képes összeállításunkkal Erzsébet királynőre emlékezünk.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük