Eltemették Fülöp herceget: megható módon búcsúztatták el Erzsébet királynő férjét
Fülöp herceg temetésére április 17-én, magyar idő szerint 4 órakor került sor.

Fülöő herceg temetése

Április 17-én, a 99 éves korában elhunyt Fülöp edinburgh-i hercegtől szűk körben végső búcsút vettek a közeli hozzátartozói. Az április 9-én elhunyt előkelőség 68 évig szolgálta a monarchiát és a királynőt. Erzsébettel 73 évig éltek házasságban.

A koronavírus-járvány miatt a ceremónián harminc fő vehetett részt, köztük volt megözvegyült felesége, Erzsébet királynő, négy közös gyerekük, Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf, nyolc unokájuk, többek között Vilmos és Harry herceg is.

Fülöp herceg elbúcsúztatása

A királyi család nyári rezidenciájaként ismert windsori kastélyban, a míves Szent György-kápolnában tartották meg a szertartást, végső nyughelye a kastély másik oldalán található magánkápolnában lesz. A ravatalozóhelyiség oltárára a herceg jelvényeit is felsorakoztatták. Fülöp herceg koporsóját kardjával, haditengerészeti sapkájával és gyönyörű virágkoszorúval borították be, ami fehér rózsából és fehér fréziából állt.

A helyszínen még a vendégek érkezése előtt II. Erzsébet királynő már elmélyülten készült a gyászbeszédére, amit a királyi etikett szerint nem nyilvánosan mondott el. Szövegében kiemelte a herceg rendíthetetlen hűségét, amit tanúsított 73 éves házasságuk során. Ezrek utaztak Berkshire városába, hogy leróják tiszteletüket az elhunyt előtt, de őket a rendőrség tartotta távol. Számos ember különböző fényképekkel, festményekkel és virágokkal érkezett. A temetés elején zenekari előadással, főhajtással, majd egyperces, néma csenddel emlékeztek meg a hercegről országszerte, feltehetően világszerte.

GettyImages-1312959384

Ugyan a gyásznép létszáma nem haladhatta meg a harminc főt, a búcsúszertartás biztonságát több mint 730 felfegyverzett őr védte. Fülöp herceg készült az eltávozására, éveken át tervezte egyedi halottaskocsiját, egy Land Rover Defender TD5 130 modellt, melyen a gyászmenet elején vitték az Egyesült Királyság nagyapját.

GettyImages-1312967537

II. Erzsébet királynő a már ikonikussá vált Bentley kocsival csatlakozott a menethez. Nem szállt ki a járműből, hanem a vonuló katonák, őrök és a családtagok mögött haladt. A gyászmenet közben a királynő kérésére percenként eldörrent egy ágyú, és megszólalt egy harang, a masírozó zenekar végig különböző klasszikus zenét játszott, amit a királynő és Fülöp herceg választott ki. A járvány miatt mindenki tartotta egymástól a másfél méteres távolságot, legelöl a láthatóan megrendült Károly herceg és Anna hercegnő ment.

GettyImages-1312970400

A temetésen hosszú idő óta először találkozott Vilmos és Harry, akik a királynő korábbi utasításának eleget téve nem álltak egymás mellé. Fülöp herceg végső útjára ők is elkísérhették a koporsó mellett, a jobb és bal oldalán, és közöttük unokatestvérük, Peter Phillips ment végig. Mivel Harry 2020-ban bejelentette, hogy nem képviseli tovább a család dolgozó tagjaként a koronát, egyúttal katonai rangjáról is lemondott, így a hagyományos katonai egyenruha helyett öltönyben voltak a jelenlévők. Meghan hercegné pár nappal ezelőtt jelentette be, hogy orvosa tanácsa alapján nem fog megjelenni a szertartáson. 

GettyImages-1312967159

Amikor megérkeztek a Szent György-kápolnához, melynek impozáns épületét gótikus, színes üvegablakok díszítik, először a királynő foglalhatta el a helyét. Majd éppolyan óvatosan és tisztelettel emelték le Fülöp herceg koporsóját, ahogy felhelyezték a járműre. A kápolna előtt még megfordították, feljebb emelték, és a végső tisztesség megadásának jeléül lábbal előre vitték fel a lépcsőn. Ezután következett az egyperces, néma csönd, aminek kezdetét két ágyúdörrenés jelezte. Mindenki mozdulatlanul, némán emlékezett meg a nagyszerű uralkodóról, férjről, apáról.

GettyImages-1232359292

Amikor véget ért a közös hallgatás, bevitték a kápolnába, és gyengéden felhelyezték a ravatalozóra a koporsót, majd szívhez szóló gyászmisék, beszédek és énekek hangoztak el, még egy skót duda is megszólalt a ceremónia vége felé. A koporsó bal oldalán Erzsébet királynő ült a legszélén, aki, amikor még egyedül volt, letörölte könnyeit. A hatalmas kápolna többi ülésén nagy távolságot tartva egymástól helyezkedett el a többi hozzátartozó. Az érsek áldással zárta le a szertartást, végezetül a nemzeti himnusz csendült fel, majd amikor elhalkult, mindenki kivonult a kápolnából, és a szoros családtagok még egy utolsó főhajtással búcsúztak Fülöp hercegtől. Nyugodjon békében.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg 73 évig voltak házasok: ritkán látott képeken a szerelmük

Az első találkozásuk 1939-ben történt, nyolc évvel később, 1947-ben kötötték össze az életüket. 73 évig éltek házasságban, míg a halál el nem választotta őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük