Elhunyt Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje: most közölte a palota a szomorú hírt
Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg örökre eltávozott.

fülöp-cover

Elhunyt Fülöp herceg, adta hírül a Buckingham-palota hivatalos oldala. Erzsébet királynő férje már jó ideje betegeskedett, 2017 májusában pedig felesége utasítására nyugdíjba vonult - hivatalos teendőit gyermekei és unokái vették át tőle.

Ma reggel hunyt el Fülöp herceg

A 99 éves herceg az elmúlt években már elmaradozott a rendezvényekről, ugyanis nem érezte jól magát, ami ennyi idősen teljesen érthető volt. Február 17-én kórházba szállították, fertőzés miatt kezelték. Végül megműtötték márciusban, majd egy hónap után kiengedték a kórházból.

A Buckingham-palota az alábbit közölte a halálával kapcsolatban: "Őfelsége ma reggel, békés körülmények között hunyt el a windsori kastélyban."

További információkat majd később közölnek.

Fülöp herceg élete

Fülöp edinburgh-i herceg 1921. június 10-én látta meg a napvilágot Korfun, még csecsemő volt, amikor a családját kiűzték Görögországból, ugyanis I. Konstantin görög királyt lemondatták a trónjáról, a Brit Királyi Haditengerészet segített, hogy kimenekítsék őket az országból. Párizsban telepedtek le, ott végezte először a tanulmányait egy amerikai iskolában, 1928-ban Angliába költözött, és a nagymamájával élt, a Cheam Schoolban tanult. 1936-ban Skóciába küldték, a Gordonstoun iskola diákja lett, érdekesség, hogy fia, Károly herceg is ebben az intézményben tanult.

Fülöp herceg így festett fiatalon, tinédzserként. Szerintünk Harry herceg tőle örökölte több vonását is.
Fülöp herceg így festett fiatalon, tinédzserként. Szerintünk Harry herceg tőle örökölte több vonását is.
Fotó: Hulton Deutsch / Getty Images Hungary

1939 májusában, a második világháború előtt felvételt nyert a dartmouthi Brit Királyi Haditengerészeti Akadémiára, kétszer is őt választották meg a legjobb kadétnak. 1939 júliusában VI. György király és hercegnő lányai, Erzsébet, illetve Margit az akadémián jártak. Akkor Fülöpöt helyezték ki a lányok mellé hivatalos kísérőnek, az akkor 13 esztendős Erzsébet fülig szerelmes lett Fülöpbe, levelezni kezdtek, és egyre erősebbé vált a kapcsolatuk. Gyönyörűen vélekedett róla, leveleiből az Elitedaily.com összegyűjtött párat, az alábbit még az anyakirálynőnek fogalmazta meg:

"Lilibet (így becézi Erzsébetet Fülöp - a szerk.) az egyetlen dolog ebben a világban, amely számomra teljesen valóságos, és az a célom, hogy ketten egy új, közös életet teremtsünk."

Közben kitört a háború, így aktív állományba került, a HMS Ramillies csatahajón szolgált először, később más hajókon is dolgozott. 1940-ben, a krétai csatában egy éjszakai bombázástól mentette meg a hajójuk fedélzetén lévő társai életét, lényegében égő tutajokat bocsátott vízre, ezzel a trükkel megzavarta a bombázókat. Aznap hősként ünnepelték, 1942-ben tisztből hadnaggyá léptették elő. A szicíliai partraszállásban is részt vett, az év júliusában főhadnagy, majd októberben százados lett. 1945-ben a japán fegyverletétel aláírása idején pont Tokióban tartózkodott.

GettyImages-3402676
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

1946 nyarát írjuk, ekkor Fülöp Erzsébet apja elé lépett, és megkérte tőle a kezét, a király áldását adta a frigyükre, ám megmondta nekik, hogy várniuk kell egy évet az esküvővel, ugyanis az uralkodónőnek be kellett töltenie a 21. életévét. Fülöp 1947-ig görög és dán királyi herceg volt, de német vér is csörgedezett az ereiben, annak érdekében, hogy feleségül vehesse szerelmét, lemondott született címeiről, brit állampolgárrá vált, emellett felvette az anglikán vallást.

Az esküvőjüket 1947. november 20-án tartották meg a Westminsteri apátságban. A nagy napjukat a BBC rádióadó is közvetítette, világszerte 300 millió ember hallgatta, ahogy összekötik az életüket. A Clarence House volt először az otthonuk, jelenleg Károly és Kamilla lakik itt. Családot alapítottak, mielőtt Erzsébetet királynővé koronázták, két gyermekük született: Károly 1948-ban, Anna hercegnő 1950-ben érkezett. Két évvel később megkoronázták a királynőt, aki még két fiút szült Fülöpnek: András 1960-ban, Eduárd 1964-ben jött a világra.

Érdekesség, hogy ő maga tanácsolta Erzsébetnek, hogy a koronázását vetítsék a tévében, pedig ezt sem az anyakirálynő, sem Winston Churchill akkori brit miniszterelnök nem tartotta jó ötletnek. A herceg volt a királyi család első olyan tagja, aki nyitott volt arra, hogy a tévében interjút adjon, ez 1961-ben történt meg.

Károllyal és Annával láthatóak itt.
Károllyal és Annával láthatóak itt.
Fotó: Mirrorpix / Getty Images Hungary

Igazi sportember volt, a királyi család tagjai rajonganak a lovassportokért, így Fülöp is ezen a területen tevékenykedett a legtöbbet, de ezenkívül szeretett fallabdázni és úszni is. Először lovaspólózott, de egy sérülés miatt fogathajtó lett belőle. Még bajnokságokon is indult: 1980-ban csapatban világbajnoki címet, 1981-ben Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. Az 1984-es világbajnokságon is bronzérmes lett.

A repülés is nagyon érdekelte, 1953-ban tanulta meg eme mesterséget, 1956-ban a Királyi Haditengerészet helikopterpilótája lett, három évvel később a magánpilóta-engedélyét is megszerezte. Másik kedves hobbija a kertészkedés volt, a balmorali kastélyuk udvarát ő maga alakította át, még egy vízikertet is kialakított ott egy buldózer segítségével.

GettyImages-652853366
Fotó: Samir Hussein / Getty Images Hungary

Ami a személyiségét illette, egy nagyon humoros és nyitott ember volt, ráadásul a Buckingham-palota dolgozói is szerették őt, árulta el Matt Smith színész, aki A korona című sorozatban az ifjú Fülöp herceget testesítette meg.

- Az összes kutatás, amit végeztem, mind arról szólt, hogy mennyire ragyogóan vicces és okos, a családban ő az egyik legnépszerűbb. Ha beszél az ember a palota bármelyik személyzetével, akkor mindenkitől csak azt hallod, mennyire szereti Fülöp herceget - fogalmazta a Varietynek adott interjújában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük