Ma 40 éve hunyt el John Lennon: utolsó fotóján a gyilkosa is szerepel
John Lennon életét Mark David Chapman oltotta ki 1980. december 8-án.

john-lennon-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

John Lennon a 20. század egyik legzseniálisabb alakja volt, a Liverpoolban született zenész a Beatles gitárosaként hódította meg a rajongók szívét. Paul McCartneyval, George Harrisonnal és Ringo Starr-ral a '60-as években váltak szupersztárokká, olyan slágereket gyártottak, mint a Hey Jude, a Help, a Let It Be vagy az All You Need Is Love.

A zenekar tíz év után, 1970-ben oszlott fel, ennek híre óriási érvágást jelentett a rajongóknak, akik évekkel később is reménykedtek abban, hogy talán egy szép napon a négy kedvencük újra egy színpadon áll majd. Sajnos erre sosem kerülhetett sor, John Lennon 1980. december 8-án örökre lehunyta a szemeit, fiatal volt még, csupán negyvenesztendősen oltották ki az életét.

John Lennont 40 éve gyilkolták meg

Számos elhunyt világsztárról nyilvánosságra hozták a róluk készült legutolsó fotót. John Lennoné szinte hátborzongató, ugyanis az ominózus felvételen látható a gyilkosa is, Mark David Chapman, a félénk férfi autogramot kért tőle, kérését teljesítette is a legenda, még meg is kérdezte tőle, szeretne-e még valamit. Chapman nemmel válaszolt.

Ezután Lennon beszállt egy autóba, hogy a New York-i Dakota-háztól nem messze lévő lemezstúdióban dolgozzon tovább. Négy órával később feleségével, Yoko Onóval visszaértek az otthonukba. A kocsiból először Ono, majd Lennon szállt ki. Chapman ott várta őket a Dakota-ház előtt, az asszony bement a házba, őt követte volna a zenész, de a gyilkosa leszólította őt. Miután Lennon felé fordult, tüzelni kezdett. Az öt lövésből egy mellé ment, a többi a vállát, a hátát, illetve egy golyó az aortáját érte.

- Amikor az autó megállt, és Yoko kiszállt, egy belső hang ezt súgta nekem: "csak csináld, csináld, csináld!" Leléptem a járdaszegélyről, odamentem hozzájuk, elővettem a fegyvert, majd tüzeltem. (...) Mindig is a Beatles tagja akartam lenni, gyakran eljátszottam a gondolattal, hogy vajon milyen érzés lehet a zenekarhoz tartozni - vallotta be egy korábbi interjúban Chapman Jim Gaines riporternek, írta meg a CNN.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A gyilkos nem menekült el a helyszínről, leterítette a kabátját, amire leült, majd olvasni kezdte J. D. Salingertől a Zabhegyezőt. Bevallása szerint ez a könyv inspirálta, hogy meggyilkolja Lennont, azonosult a történet főhősével, Holden Caulfielddel, a december 8-a előtti napokban úgy is viselkedett, mint a regény főszereplője, például prostituáltat hívott a szobájába.

Miután kiért hozzá a rendőrség, ugyanúgy a könyvet olvasta, bele is írta, hogy "ez az én vallomásom." Az akkor 25 éves férfit lecsukták, életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Az elmúlt években 11 alkalommal kérte a feltételes szabadságra bocsátását, de ezt mindig megtagadták tőle.

John Lennont a rendőrök szállították azonnal a Roosevelt Kórházba, hiába próbálták megmenteni, sajnos túl sok vért veszített.

GettyImages-451898437
Fotó: Mark and Colleen Hayward / Getty Images Hungary

Érdekesség, hogy Lennon egyszer előre megjósolta vesztét, a '60-as években a Beatles tagjaival rengeteg interjút adtak, és sosem rejtették véka alá a véleményüket, több kijelentésükkel is felháborítottak egyeseket, ilyen volt az ominózus "híresebbek vagyunk, mint Jézus" beszólásuk. A '60-as években egy riporter megkérdezte tőle, szerinte hogyan fog elhunyni, erre ezt a választ adta:

- Vagy repülőgép-baleset áldozata leszek, vagy valami bolond lepuffant - mondta akkor.

Sajnos utóbbi gondolata be is igazolódott Lennonnak, aki idén ünnepelte volna 80. születésnapját.

Freddie Mercury élete szerelme fotókon

Képes összeállításunkban megnézheted Freddie Mercury és Mary Austin közös képeit.

Ezt is szeretjük