Erzsébet királynő és Fülöp herceg 73 évig voltak házasok: ritkán látott képeken a szerelmük
Erzsébet királynő már 13 évesen tudta, hogy Fülöp herceg az igazi.

erzsébet-fülöp-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Erzsébet királynő április 9-én veszítette el élete szerelmét, legnagyobb támaszát, Fülöp herceget. Az uralkodónő lelkében óriási űr lehet jelenleg is, hiszen csupán 13 esztendős volt, amikor megismerte őt a dartmouthi tengerészeti akadémián. Az első találkozásuk 1939-ben történt, nyolc évvel később, 1947-ben kötötték össze az életüket. 73 évig éltek házasságban, míg a halál el nem választotta őket.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg gyönyörű párt alkottak

Erzsébet még kis hercegnőként egyből belehabarodott a jóképű tengerésznövendékbe. Levelezésbe kezdtek, 1943-ban pedig Fülöp már hivatalos volt a királyi kastély karácsonyi és szilveszteri partijára. 1946-ban Fülöp engedélyt kapott VI. György királytól, hogy elvehesse a lányát, ám meg kellett várniuk, hogy Erzsébet betöltse a 21. életévét, emellett le kellett mondania a görög és dán hercegi rangjáról, és fel kellett vennie az anglikán vallást. Az 1947-es esküvőjük után gyorsan családot alapítottak, Károly herceg 1948-ban, Anna hercegnő 1950-ben született. Kisebbik fiaik később érkeztek, András herceg 1960-ban, Eduárd pedig 1964-ben látta meg a napvilágot.

A házasságuk töretlennek bizonyult az évtizedek során, Fülöp herceg példaértékű módon szolgálta a királynőt, a brit nemzetet és a Nemzetközösséget.

- Ő volt a támaszom, és ő adott nekem erőt az évek során. Az egész családommal együtt nagyon sokkal tartozunk neki. Többel, mint ő azt valaha is gondolná - fogalmazta férjéről Erzsébet királynő 1997-ben, házasságuk 50. évfordulója alkalmából.

Ezzel a megható idézetével búcsúzott a hercegtől a halála után is. Képes összeállításunkban megnézheted Erzsébet királynő és Fülöp herceg ritkán látott fotóit, amelyek jól mutatják, mennyire odáig voltak egymásért.

Ezt is szeretjük