Falco 65 éves lenne: az osztrák énekes autóbalesetben veszítette életét

Falco február 19-én ünnepelte volna 65. születésnapját.

falco-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Falco volt a '80-as és '90-es évek egyik legsikeresebb osztrák énekese, aki nem csak hazájában, hanem Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendett.

Olyan slágerei voltak, mint a Der Kommissar, a Vienna Calling, a Jeanny vagy a Rock Me Amadeus. Utóbbi bár német nyelvű volt, ennek ellenére Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban is meghódította a slágerlistákat, ami igen ritkának számít, ugyanis az említett országokban kevésbé nyitottak az emberek az idegen nyelvű dalokra.

Falco 65 éves lenne

Falco Johann Hölzel néven született 1957. február 19-én Bécsben, így tegnap ünnepelte volna a 65. születésnapját. Édesanyja hármas ikrekkel volt várandós, de sajnos elvetélt a terhessége harmadik hónapjában az egypetéjű ikrekkel, a zenész, aki külön petesejtből fogant, viszont túlélte, és makkegészségesen jött a világra. Későbbi interjújában bevallotta, néha megérezte maga körül testvérei jelenlétét, emiatt hangulatingadozásokat is tapasztalt.

Hamar kiderült, hogy igazi virtuózlélek, kis korában bármilyen dalt hallgatott a rádióban, gyorsan memorizálta azokat. Negyedik születésnapjára egy zongorát kapott, majd egy évvel később megállapították, hogy abszolút hallása van. Olyan zenészeket hallgatott, mint Elvis Presley, Cliff Richard vagy a Beatles.

1963-ban Hölzelt beíratták a piaristák katolikus magániskolájába, 1967-től a bécsi Rainer Gimnáziumban tanult. Nem sokkal később szülei elváltak, innentől édesanyja és a nagymamája nevelte. Anyjával, Mariával nagyon bensőségessé és szorossá vált ezután a kapcsolata. 1973-ban otthagyta az iskolát, mert túl sokat hiányzott az órákról. Ezután irodai gyakornoknak ment, de nem sokáig tartott a karrierje ezen a területen, eközben zenekart alapított a barátaival. 17 évesen önkéntes katonai szolgálatra jelentkezett nyolc hónapra az osztrák fegyveres erőknél. Ebben az időszakban a gitározás lett a nagy szerelme, de később átpártolt az elektromos basszusgitárra.

A katonai szolgálat után felvették a Bécsi Zenei Konzervatóriumba, de egy félév után otthagyta az intézményt, hogy igazi zenész lehessen belőle. Néhány hónapra Nyugat-Berlinbe költözött, ahol jazzbasszusgitárosként különböző klubokban lépett fel, és elkezdte kiépíteni a zenei kapcsolatait. Művésznevét is ebben az időszakban vette fel, az NDK síugrója, Falko Weißpflog teljesítménye annyira lenyűgözte, hogy Falco néven zenélt tovább, eleinte a Falco Gottehrer vagy Falco Stürmer neveket használta, de később elhagyta a vezetékneveket.

Visszatérve Bécsbe, Falco csatlakozott az Erstes Wiener Musiktheater csapatához, akik egy avantgárd rockszínházat működtettek, majd a Drahdiwaberl zenekar tagja lett. 1979 májusában készítette el élete első kislemezét, ami a Chance to Dance and Summer címet kapta, ám a szám csak 28 évvel később jelent meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A '80-as évek elején megkapta élete első lemezszerződését, a korong 1982 márciusában Einzelhaft néven jelent meg. Két évvel később jött ki a Junge Roemer, majd 1985-ben megszületett a Falco 3, amin rajta szerepel élete legnagyobb slágere, a Rock Me Amadeus. Nemcsak sikerek, hanem kudarcok is érték,1988-ban megjelent ötödik lemeze, a Wiener Blut nem hozta meg a várt sikert, így lemondta az albumhoz kapcsolódó turnét, ám az 1992-es Nachtflug című albumával újra szép eredményeket ért el. Sajnos utóbbi volt a legutolsó olyan lemeze, ami akkor jelent meg, amikor még élt.

A magánéletében is akadtak nehézségek: a '80-as években összesodorta az élet Isabella Vitkoviccsal, 1986-ban egy lányuk lett, Katharina. Két évvel később össze is házasodtak, de rövid életűnek bizonyult a frigy, egy év után elváltak, a nő szerint egyszerre gyűlölték és szerették egymást. Később egy apasági teszt bebizonyította, hogy a kislány valójában nem Falcóé. Ezután az énekes kapcsolata megváltozott az akkor hétéves gyermekkel. A legendás énekes sajnos a démonaival is megküzdött, alkohol- és drogproblémái voltak.

1996-ban a Dominikai Köztársaságba költözött, ugyanebben az évben adta ki Naked című kislemezét, ami az utolsó olyan zenéje volt, ami a halála előtt jelent meg. A '90-es években nyitott lett a dance és a techno műfajára, így némi stílusváltás volt megfigyelhető az utolsó zenéinél.

GettyImages-541797587
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary

1998. február 6-án hunyt el egy súlyos autóbalesetben, Mitsubishi Pajero terepjárójával összeütközött egy autóbusszal a Villa Montellano és Puerto Plata városokat összekötő úton a Dominikai Köztársaságban. Egyből belehalt a súlyos fejsérüléseibe, csak napok választották el a 41. születésnapjától. Ezt követően olyan pletykák terjedtek el róla, hogy valójában öngyilkos lett, ugyanis az Out Of The Dark című számában van egy olyan sor, ami így szól: "Meg kell halnom, hogy éljek?". Később kiderült, hogy a dalszöveget évekkel ezelőtt Torsten Börger, nem pedig Falco írta.

Halála után még egy hónap sem telt, de máris kiadták a posztumusz albumát Out Of The Dark (Into The Light) címmel, amin az utóbbi években kiadott kislemezei is szerepeltek.

Sztárok legutolsó fotói

Összeállításunkban összegyűjtöttük Freddie Mercury és más legendák utolsó fotóit - nézd meg, milyenek voltak nem sokkal a haláluk előtt.

Ezt is szeretjük