Freddie Mercury vele énekelte a Barcelonát: rettegett attól, hogy Montserrat Caballé kiadja az útját

Freddie Mercury és Montserrat Caballé zenei történelmet írtak együtt.

mercury caballé cover
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Freddie Mercury a Queen frontembereként hódította meg a világot, a 20. század egyik legtehetségesebb és legnagyobb hatású előadója volt, sosem félt a kísérletezéstől, színes egyénisége a dalaiban is megmutatkozott.

Többféle zenei műfajért rajongott, például az opera a szíve csücskének számított. Rendszeresen vett jegyet különféle előadásokra, 1981-ben Montserrat Caballé rajongójává vált, később az opera-énekesnővel még egy albumot is készített, ami a Barcelona nevet kapta, ezzel pedig zenei történelmet írtak, hiszen előtte nem volt jellemző, hogy két ennyire eltérő műfajban utazó zenész összeálljon egy lemez erejéig. Különleges barátság volt az övék.

Freddie Mercury és Montserrat Caballé barátsága

Peter Freestone, Mercury beosztottja és jó barátja, illetve David Mallet, a '80-as évek egyik legnépszerűbb videóklip-rendezője nosztalgiázott az NME magazinnak a Queen frontembere és Caballé kapcsolatáról. Freestone-nak köszönheti, hogy Freddie megismerte Caballé csodálatos énekhangját.

- Elmentünk a Royal Opera House-ba, hogy meghallgassuk Pavarottit, de amint Montserrat énekelni kezdett a színpadon, Freddie máris elfeledkezett Pavarottiról. Ezután az opera-énekesnő több New York-i koncertjére elment, de Freddie sosem akart vele találkozni. Nem hiszem, hogy el akarta pusztítani ennek a csodálatos dívának az imázsát - mesélte a lapnak Freestone.

Az ő képzeletében Montserrat egy hatalmas karakter volt az opera műfajában. Pont ugyanúgy viselkedett vele, ahogy azt mások tették az ő esetében, hiszen mindenki azt gondolta, hogy Freddie egy rock and roll állat.

Mallet szerint a legendás énekes rettegett attól, hogy az opera-énekesnő visszautasítja. Végül 1986-ban kiderült, hogy 1992-ben Barcelona rendezheti a nyári olimpiai játékokat, ekkor jött az ötlet, hogy Montserrat énekeljen duettet a Queen frontemberével, ami a '92-es olimpia himnusza is lehetne majd. Amint ez a hír eljutott Freddie fülébe, egyből rátört az izgalom és az idegeskedés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

1987 februárjában találkoztak személyesen először egymással, együtt ebédeltek. Mercuryra jellemző volt, hogy mindenhol elkésett, de Caballé esetében nem így történt.

- Életében először öt perccel előbb érkezett a megbeszélt helyszínre, pedig mindig 15 percet késett. A hallban ültünk, majd négy perccel később Freddie megszólalt: "Nem fog eljönni, nem érdekli a dolog." Aztán ez a zsúfolt terem egyből kettészakadt, ahogy Montserrat végigvonult. Később azt mondta, annyira boldog volt, mert amikor megfogta Fred kezét, az hidegebb volt, mint az övé, ami azt jelentette, hogy még idegesebb volt, mint ő. Reszketett a gondolattól, hogy találkozik ezzel a csodálatos rocksztárral - emlékezett vissza David Mallet.

Egy álom vált valóra, hogy Caballéval dolgozhatott együtt, először azt hitte, csak egy duettet készítenek majd, ám a spanyol énekesnő egy teljes albumban gondolkodott, a Barcelona végül 1988-ban jelent meg.

GettyImages-1027055420
Fotó: Mirrorpix / Getty Images Hungary

A közös munka során jó barátságot kötöttek egymással, az idolja olyan hatással volt Freddie-re, mint senki más előtte. Minden találkozójuk előtt ideges volt, annyira meg akart felelni neki. Azonban a nő is hasonlóan érzett a rocksztár iránt. Montserrat volt az egyetlen, akinek hatására még el is sírta magát, mert annyira odáig volt azért, ahogy a Barcelona című slágerüket énekelte.

Amikor már együtt dolgoztak, Mercury tudta, hogy nincs sok ideje hátra, ugyanis AIDS-betegséget diagnosztizáltak nála. 1990-ben vallotta be az asszonynak, hogy sajnos nem tud majd vele fellépni az 1992-es olimpiai rendezvényen.

- A stúdióban voltunk, néhány végső munkálatot csináltunk, majd egyszer csak kibökte, hogy nem tudja a Barcelona-előadást végigcsinálni. Kérdeztem tőle, miért nem? Először azt gondoltam, csak nem akarja, akkor már sokat fogyott, és megromlott az egészségi állapota. Erre ezt válaszolta: "Az AIDS miatt nem tudok két évre előre gondolkodni" - emlékezett vissza a nő egy régebbi interjújában, amiből a Daily Express idézett.

Hálás volt neki, hogy elmondta, milyen komoly betegséggel küzd. Sajnos Mercurynak igaza lett, ugyanis 1991 novemberében örökre lehunyta a szemeit. Montserrat Caballé 2018-ban ment el örökre, 85 éves korában halt meg.

Fotókon Freddie Mercury húga

Képes összeállításunkban megnézheted, milyen csinos nő Freddie Mercury húga.

Így fest most Freddie Mercury húga: a 68 éves Kashmira vérbeli díva

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük