A királynő fájdalmas döntést hozott egyik gyermekéről: megfosztotta minden címétől középső fiát, András herceget
András herceget megfosztották minden címétől.

erzsébet-és-andrás-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számítani lehetett arra, hogy a szexbotrányba keveredett András herceg peres ügye miatt valamilyen szankciókra számíthat Erzsébet királynőtől.

Az uralkodónő Vilmos herceg és Károly herceg tanácsára hallgatva úgy döntött, megfosztja minden címétől középső gyermekét.

Erzsébet királynő Károly és Vilmos tanácsára fosztotta meg címeitől Andrást

Tegnap este a Buckingham-palota egy rövid közleményt adott ki, ami így szólt: "A királynő jóváhagyásával és beleegyezésével a yorki herceg katonai címei és királyi védnökségei visszaszállnak a királynőre. York hercege nem vállal több nyilvános szereplést, és civil állampolgárként fog az ügyében védekezni."

András innentől kezdve nem használhatja az ő királyi fensége megszólítást, csakúgy mint Harry herceg és Meghan hercegné esetében történt. Várható volt ez a bejelentés, ugyanis a héten döntött úgy a New York-i bíróság, hogy András herceg polgári pere tovább tárgyalható.

2021 augusztusában Virginia Giuffre, lánykori nevén Virginia Roberts beperelte a herceget, ugyanis a nő azt állította, hogy 17 évesen három alkalommal is megerőszakolta Erzsébet királynő fia Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell közbenjárásával. A szexrabszolgaságra kényszerített nő az évek alatt több alkalommal nyilatkozott Andrásról, de a herceg 2019-ben a BBC-nek adott interjújában tagadta az állításait.

A herceg ügyvédeivel rá akarta venni a bírót, hogy ejtsék az ügyét, de ez nem sikerült neki. Úgy próbáltak kibújni a további pereskedés alól, hogy Virginia Giuffre még 2009-ben vállalta félmillió dollárért, hogy  tartózkodni fog az Epstein elleni jogi eljárások indításától. Vállalta, nemcsak Epsteint, hanem a hozzá köthető személyeket sem perli be, így elvileg Andrással sem tehette volna ezt meg. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A királynő döntését egy komoly beszélgetés előzte meg, írta meg a  The Daily Mail. A palotai bennfentesek kikotyogták a lapnak, hogy Vilmos herceg és Károly herceg is beszélt az uralkodónővel András ügyével kapcsolatban. Mindketten azt tanácsolták neki, hogy fossza meg a királyi és katonai címeitől. Unokája még szerdán járt a windsori kastélyban, hogy elmondja neki a véleményét.

Ez a döntés az intézmény mindenáron történő fennmaradásáról szól, ami mindig létezett, és létezni is fog.

Andrást csütörtökön hívatta magához Erzsébet királynő a windsori kastélyba, vele tartott ügyvédje, Gary Bloxsome is, ám a jogi képviselőjét nem engedték be a királyi rezidenciába, így a kocsiban várt. Erzsébet a középső fiával 90 percen át tárgyalt, ahol közölte gyermekével, mire jutott a tanácsadóival.

Károly herceg és Vilmos herceg tanácsolta a királynőnek, hogy fossza meg a királyi és katonai címeitől Andrást.
Károly herceg és Vilmos herceg tanácsolta a királynőnek, hogy fossza meg a királyi és katonai címeitől Andrást.
Fotó: Leon Neal / Getty Images Hungary

- Ez egy kíméletlen és gyors döntés volt, amit a walesi herceg és Cambridge hercege ajánlott, és a királynő jóvá is hagyott.

Erzsébet számára ez óriási fájdalommal járt, hiszen köztudott, hogy középső fiát tartotta mindig is a kedvencének, ám a monarchia érdekeit nézte, nem az anyai szív diktált itt.

Szereti Andrást, és ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve többé már nem a fia.

Nyilvánvalóan nem akarták, hogy ez a peres ügy beárnyékolja a család hírnevét, nem mellesleg pont idén ünneplik a királynő uralkodásának hetvenedik évfordulóját, az ünnepségre pedig szintén rossz fényt vetett volna ez a botrány. Mindenki megkönnyebbült a döntéstől.

András herceg ügyét tovább tárgyalják

Bármennyire is küzdött a királynő fia azért, hogy ejtsék ellene a polgári pert, nem járt sikerrel. 

Ezt is szeretjük