A brit királyi család sosem volt ilyen szorult helyzetben: András herceg komoly büntetésre számíthat
András herceg nehéz időszakra számíthat.

GettyImages-1232243104
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerdán robbant a hír, miszerint a New York-i bíróság úgy döntött, hogy tovább tárgyalható András herceg ügye. 

Még tavaly augusztusban írtuk meg, hogy Virginia Giuffre, lánykori nevén Virginia Roberts beperelte a herceget, ugyanis a nő azt állította, hogy 17 évesen három alkalommal is megerőszakolta Erzsébet királynő fia. A szexrabszolgaként dolgozó lányt Jeffrey Epstein milliárdos üzletember adta kölcsön néhány éjszakára az előkelőségnek. Bár a yorki herceg és ügyvédei mindent megtettek annak érdekében, hogy ejtsék ellene az ügyet, ez a terve nem valósult meg. Sarah Richardson professzor, a Warwick Egyetem történésze az ausztrál ABC Newsnak mondta el, hogy ilyen szorult helyzetben még sosem volt a brit királyi család.

András herceg peres ügye tovább folytatódhat

András herceg még a 2019-es BBC-interjújában tagadta a nyilvánosság előtt, hogy bármi köze lett volna Virginia Robertshez. Nem mellesleg kompromittáló felvételek jelentek meg róla, amelyek azt bizonyították, hogy igenis van vaj a füle mögött, ráadásul az FBI is nyomozást indított ellene még 2019-ben. Sőt egy régi kép is előkerült, amelyen András herceg, Virginia és Jeffrey Epstein jobbkeze, Ghislaine Maxwell látható. Maxwellt 2021 decemberében nyilvánította bűnösnek a New York-i esküdtszék. A szakértők szerint több évtizednyi börtön vár rá.

András herceg és csapata úgy próbáltak kibújni a további pereskedés alól, hogy Virginia Giuffre még 2009-ben vállalta félmillió dollárért, hogy tartózkodni fog az Epstein elleni jogi eljárások indításától. Vállalta, nemcsak Epsteint, hanem a hozzá köthető személyeket sem perli be, így elvileg Andrással sem tehette volna ezt meg. Ennek ellenére a bíró mégis úgy döntött, tovább tárgyalható a herceg ügye.

Már 2019-ben  visszavonult a közéleti szerepléstől, ugyanis a BBC-nek adott botrányos interjúja után  több cég bejelentette, nem kíván tovább dolgozni a herceggel, ekkor döntött úgy a családja, hogy lépjen vissza a szerepköréből. Phil Dampier, a királyi család hivatalos életrajzírója a The Sunnak azt fejtegette, hogy Erzsébet királynő még azoktól a címeitől is megfoszthatja, amiket a katonaságnál szerzett. Így büntetné a gyermekét.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Nyilvánvalóan ez semmit sem fog javítani a hírnevén, úgy gondolom, hogy végzett a királyi család dolgozó tagjaként. Azt javasolták neki, hogy idén a Falkland-szigeteki háború negyvenedik évfordulójára próbáljon visszatérni, de ahogy mennek a dolgok, ez nem fog megtörténni. Nem lepne meg, ha idővel elveszítené katonai pártfogóit - magyarázta.

A királynő nem is lehetne dühösebb kedvenc fiára, még az ügyvédeit sem volt hajlandó kifizetni, nem véletlen, hogy a yorki herceg miért szerette volna minél hamarabb eladni a 18 millió fontot érő svájci üdülőjét, hiszen ebből a pénzből akarja állni a jogi költségeket.

GettyImages-1190027925
Fotó: Max Mumby/Indigo / Getty Images Hungary

A herceg nehéz időszak elé nézhet, nem mellesleg a család fekete bárányaként szeretteivel is megromolhat a kapcsolata.

Sarah Richardson történész az ausztrál ABC Newsnak fejtette ki, hogy a brit monarchia még soha nem volt ilyen nehéz helyzetben, ugyanis a történelem során egy ennyire magas rangú királyi személyt még sosem vádoltak ilyen súlyos és komoly dolgokkal. Mivel eddig ilyen nem történt, nem volt egy minta, amire támaszkodhattak volna, úgy véli, pont emiatt kezelte a királyi család András herceg ügyét olyan tétova módon.

- Egyértelmű, hogy az eddigi tettek, amelyek a közéletből való kivonulásra ösztönözték, nem voltak elegendőek a nyilvános kritikák megfékezéséhez. Ha visszatekintünk a monarchia múltjába, sok-sok botrány történt, törvénytelen gyerekek és afférok, de mindez nagyon csekély hatással volt a monarchia teljes intézményére. Úgy gondolom, hogy most szükség van egy erkölcsi iránytűre, amit példamutatásként kell bemutatni az egész ország számára - tette hozzá a történész.

Fülöp herceg öröksége

Cikkünkből megtudhatod, mennyi pénzt hagyott Fülöp herceg a családjára.

Ezt is szeretjük