Elon Musk 23 évvel ezelőtt nagyon másképp nézett ki: fiatalkori fotókon a világ leggazdagabb embere
Fiatalon mutatjuk Elon Muskot.

elon-musk-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elon Musk az elmúlt két évtizedben a világ egyik legbefolyásosabb üzletemberévé vált, jelenleg is ő vezeti a leggazdagabbak listáját. Olyan vállalkozások fűződnek a nevéhez, mint a PayPal, a Tesla vagy éppen a SpaceX, sőt, idén áprilisban kiderült, hogy 44 milliárd dollárért megvásárolta a Twittert.

 A júniusban 51. születésnapját ünneplő Musk nem mindennapi életet tudhat magáénak, az életútjának első pár évét elnézve sejthető volt, hogy egy nap az egész világ megismeri a nevét.

Elon Musk fiatalon

Gyerekként teljesen más beállítottságú volt, mint a kortársai, naponta tíz órán keresztül könyveket olvasott, kilencéves korára már a teljes enciklopédiát kivégezte. Érdeklődő volt, és találmányokon agyalt, kísérleteket végzett, házi rakétákat épített, írta meg a CNBC  oldal.

 Elon Musk és édesanyja, itt az üzletember még kicsi volt, csupán egyéves.

Üzleti érzékéről hamar tanúbizonyságot tett, amikor még Dél-Afrikában élt, testvérével Kimbal Muskkal, illetve az unokatestvéreikkel otthon készített húsvéti tojásokkal házaltak a leggazdagabb környékeken. Egy-egy tojás előállítási ára csupán ötven cent volt, ám a vevőknek tíz dollárért árulta darabját. 12 esztendősen adta el a Blastar nevű játékprogramját, amit ő maga kódolt, összesen 500 dollárt kapott érte.

Mivel nagyon okos volt, mégis kicsi volt a termete, sajnos az osztálytársai kipécézték, és rendszeresen bántották. Egyszer még a lépcsőn is lelökték, aminek következtében kórházba került.

Tudta, hogy az internetben van a jövő, 1995-ben megalapította a Zip2 vállalatot, amely online városkalauz-szoftvereket biztosított és licencelt újságoknak. Ezt a vállalkozását 1999-ben adta el 341 millió dollárért, pont ugyanebben az évben készült róla egy riport, amit a CNN adott le, a 23 évvel ezelőtti felvételről nem biztos, hogy mindenki felismerné őt egyből. Ritkább volt a frizurája, így valószínűleg a 2000-es években hajbeültetésen esett át.

Elon Musk napjainkban és 1999-ben.
Elon Musk napjainkban és 1999-ben.
Fotó: Getty Images Hungary, CNN

Ezután megalapította az X.com nevű online bankot, ami 2000-ben egyesült a PayPallal, amely a gyors és biztonságos internetes fizetés biztosítása érdekében jött létre. 2002 októberében az eBay másfél milliárd dollárért vásárolta fel a cégét.

Ez a felvétel már 2000-ben készült Elon Muskról és Peter Thielről.
Ez a felvétel már 2000-ben készült Elon Muskról és Peter Thielről.
Fotó: Profimedia

2002-ben alapította meg a SpaceX űrkutatási vállalatát, amellyel 2020-ban már két űrhajóst szállított az űrállomásra. 2004-ben pedig 6,5 millió dollárt fektetett a Tesla Motors cégbe, ezzel a húzásával ő lett a vállalkozás főrészvényese és elnöke.

Maye Musk fiatalkori fotói

Képes összeállításunkban megnézheted, milyen gyönyörű volt fiatalon Elon Musk édesanyja, Maye.

Ezt is szeretjük