Donald Trump bejelentette, hogy átadja hatalmát: emiatt háborította fel az embereket a beszédével
Donald Trump beszéde nem győzött meg mindenkit.

donald-trump-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Novemberben zajlott le az elnökválasztás az Egyesült Államokban, több napig nem lehetett tudni a pontos eredményt, ám november 7-én kiderült, hogy a demokrata Joe Biden lett a nyertes, a republikánus Donald Trump már a szavazatszámláláskor csalást szimatolt, és nem látta be, hogy veszített.

A republikánus jelölt hívei sem fogadták el annak tényét, hogy Trump veszített. A leköszönő elnök a kongresszusi ülés előtt beszédet tartott Washingtonban, a Capitoliumtól nem messze, akkor több alkalommal is kijelentette, hogy Mike Pence alelnök felelőssége, hogy elutasítsa a Joe Biden elnökségéhez vezető elektori szavazatokat. A tüntetőket nagyon felhergelte akkor, pont ez vezetett a szerda esti összecsapáshoz is, amelynek következtében ostrom alá vették az amerikai törvényhozás épületét a Trump-szavazók. Négyen is elhunytak a zavargások során. Egyre szorult a hurok Trump nyaka körül, még a Facebook, az Instagram és a Twitter is felfüggesztette a fiókját. Utóbbi közösségi oldal végül újra engedte posztolni, ahova magyar idő szerint a péntek hajnali órákban egy videót töltött fel.

Donald Trump átadja a hatalmat, ám beszédével nem győzött meg mindenkit

A pár perces videó elején elmondta, hogy ő is felháborodott a szerdai események láttán, és elítéli azokat az embereket, akik erőszakkal törtek be a Capitoliumba.

- Amerikának mindig is a törvény és a rend nemzetének kell maradnia. A Capitoliumba beszivárgó tüntetők beszennyezték az amerikai demokrácia székhelyét. Akik erőszakos és pusztító cselekményeket folytattak, nem képviselik hazánkat. Akik megszegték a törvényt, fizetni fognak - magyarázta.

Elmondta, hogy a kongresszus hitelesítette az eredményeket.

- Január 20-án új adminisztrációt vezetnek be. Most arra fókuszálok, hogy biztosítsam a zökkenőmentes és rendezett hatalomátadást. Ez a pillanat gyógyulást és megbékélést követel. 2020 kihívásokkal teli időszak volt embereink számára. Egy fenyegető járvány felborította polgáraink életét, milliókat elszigetelt otthonaikban, károsította gazdaságunkat, és számtalan életet követelt. Ennek a járványnak a legyőzéséhez és a világ legnagyobb gazdaságának újjáépítéséhez mindannyiunk munkájára szükség lesz - tette hozzá.

Utolsó mondatát a támogatóinak szánta, azt mondta, hogy a nagyszerű közös kalandjuk még csak most veszi kezdetét. A Twitteren egyből reagáltak az emberek a bejelentésre, többen megköszönték Trumpnak az elmúlt négy évben végzett munkáját, ám egyeseket egyáltalán nem győzött meg a beszéde, sőt felháborodtak rajta, ugyanis tőle nem megszokott módon nyilatkozott.

"Tegnap kellett volna ezt mondanod, ehelyett a konföderációs és Trump-zászlókat lobogtató tömegnek fejtetted ki, hogy szereted őket." "Őszintén azt gondolom, hogy az elnök valójában izgatottan figyelte az eseményeket, amikor a bolond támogatói megtámadták a Capitoliumot!" "Trumptól a "kérem ne vádoljanak meg engem még egyszer" beszédét hallhattuk! Nyilvánvaló, hogy ezt nem ő írta, és egy szót nem hitt el abból, amit mondott, de legalább most már tényleg véget értek a választások, és távozik a hivatalából. Köszönet annak, aki megírta ezt a beszédet!" - fogalmazták.

Mások a legutolsó mondatán akadtak ki.

"A kalandunk csak most kezdődik kijelentése azt jelenti, hogy élete hátralévő részét azzal tölti, hogy újabb ellenvéleményeket szítson, és mindenkit bíráljon, bárki is jöjjön utána. Bezárni kéne inkább!" - fogalmazta egy hozzászóló.

Halálos áldozatokkal járt a szerdai zavargás

Cikkünkben tájékozódhatsz, mi történt szerda este Washingtonban.

Ezt is szeretjük