Ez történt szerdán a washingtoni Capitoliumnál - Halálos áldozatokkal járt a zavargás
Zavargások törtek ki az Egyesült Államok fővárosában, halálos áldozata is van az ostromnak.

washington3
beauty and style
Top olvasott cikkek

November elején tartották az Amerikai Egyesült Államokban az elnökválasztást, amiből a demokrata párt jelöltje, Joe Biden került ki nyertesen. Vetélytársa, a tisztség újra betöltésére pályázó Donald Trump már ekkor is számos platformon jelezte, hogy nem ért egyet az eredménnyel, csalást sejt, és kéri a szavazatok újraszámlálását.

Az azóta eltelt két hónap alatt sem csillapodott a helyzet, a republikánus Trump-szavazók pedig már egy ideje készültek Joe Biden kongresszusi jóváhagyását késleltetni és megakadályozni. Az esemény szerda este hat órakor zajlott, a tüntetők pedig megrohamozták a Capitoliumot, és ostrom alá vették az amerikai törvényhozás épületét.

Ez történt szerdán a Capitoliumban

A zavargásokat megelőzően az épülettől nem messze a távozó elnök, Donald Trump beszédet mondott, ahol Mike Pence alelnököt is felelősségre vonta, hogy neki kéne elutasítania az elektori szavazatokat. Az alelnök közleményben tudatta, hogy nem hajlandó eleget tenni a kérésnek, ami az összegyűlt republikánusokat rosszul érintette, így zavargássá fajult a tüntetés.

washington1
Fotó: The Washington Post / Getty Images Hungary

Az események során sokan ostrom alá vették az épületet, az üléstermekbe is bejutottak. A biztonságiak, bár próbáltak szembeszállni velük, de nem sikerült feltartóztatni a tüntetőket, ezért a rendfenntartó hatóságok mellett mozgósították a Nemzeti Gárdát és az FBI különleges egységét is, Washington polgármestere pedig kijárási tilalmat rendelt el. A történtek hatására a kongresszusi ülést elhalasztották, a szenátorokat és képviselőket azonnal biztonságba helyezték.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tüntetőket végül sikerült kiszorítani az épületből, és két órával az ostrom után Donald Trump videóban üzent, még mindig csalásnak tartja a választások eredményeit, de arra kérte támogatóit, hogy menjenek haza. A Facebook, a YouTube és a Twitter is letörölte a tartalmat, és a távozó elnök fiókjait is felfüggesztették. Az eddigi beszámolók alapján négyen is életüket vesztették az ostrom során, a legelső áldozatot a biztonságiak lőtték le.

Robbanószert is találtak a törvényhozás épületében

A CNN információi szerint két robbanószerkezetet is találtak, az egyiket a Capitoliumban, a másikat pedig a Republikánus Párt csúcsszerve, a Republikánus Nemzeti Bizottság irodáinak épületében. Mindkettőt hatástalanították a tűzszerészek. A képviselők késő este folytatták az ülést, hogy minél előbb hitelesíteni tudják Joe Biden elnökségét, a kijárási tilalmat pedig 15 napra meghosszabbították, este hattól reggel hatig nem lehet az utcára menni.

washington2
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A legfrissebb információk szerint az elektori szavazatok hitelesítése megtörtént, és Joe Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást. A beiktatására január 20-án kerül sor. A Trump-szimpatizánsok tüntetéséről 52 embert vittek el bilincsben, a legtöbbjüket a kijárási tilalom megszegése miatt tartóztatták le. A zavargásokat számos közéleti szereplő és volt elnök is elítélte, Barack Obama, Boris Johnson és George W. Bush is felszólalt közösségi oldalán, és a Fehér Ház több rangos munkatársa is benyújtotta felmondását, többek között Melania Trump kabinetfőnöke is.

Melania Trump így reagált férje vereségére - Nem rejtette véka alá véleményét

Melania Trump a közösségi médiában is megszólalt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük