Az új first lady továbbra is dolgozni fog - Jill Biden elnökfeleségként sem hagyja ott a katedrát
Jill Bidenről, a januárban hivatalba lépő first ladyről dr. Hajdu Nórával, az IDEA Intézet külpolitikai elemzőjével beszélgettünk.

GettyImages-1229426120
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Joe Biden, az Egyesült Államok januárban hivatalba lépő új elnökének és feleségének, dr. Jill Bidennek a házassága kipróbált, erős kapcsolat, pedig nem lányregényekbe illő szerelmi történetként indult.

Az egyetemista lány és a kilenc évvel idősebb özvegy szenátor 1975-ben találkoztak. Jill túl volt egy fájdalmas váláson, Joe Biden pedig három éve nevelte két fiát egyedül: felesége és kislánya 1972-ben életüket vesztették egy autóbalesetben. A kocsiban ott volt a két fiú, Beau és Hunter is, ők súlyosan megsérültek. Mindez alig pár héttel a szenátorrá választása előtt történt. A jelenlegi elnök a fiúk kórházi szobájában tette le a szenátori esküt.

Jill nem jósolt nagy jövőt kettejüknek, a leginkább attól félt, hogy az édesanyjuk nélkül maradt fiúknak kevés lesz. Négyszer utasította vissza Joe Biden lánykérését. Még nem - mondta, de 1977-ben, miután ultimátumot kapott, igent mondott. Még abban az évben összeházasodtak New Yorkban, katolikus szertartás szerint, szűk családi körben. Ahogy fogalmaztak: „ők négyen kötöttek házasságot”.

1981-ben megszületett közös lányuk, Ashley.

2015-ben elvesztették idősebbik fiukat, Beaut. Az iraki háborúban hadbíróként szolgálatot teljesítő idősebbik Biden fiúnál agydaganatot diagnosztizáltak. 46 éves korában halt meg.

Így, bár sokan várták, hogy Joe Biden 2016-ban elindul az elnökválasztáson, a család visszavonult, és gyászolt.

A házaspár 2020-ban felért a csúcsra: Joe Biden megszerezte a győzelmet az amerikai elnökválasztáson.

A first lady pedig - vagy ahogy az iskolában ismerik őt, Dr. B. - arra készül, hogy megtartsa polgári foglalkozását.

Döntéséről, annak hatásáról és arról, hogy Jill Biden milyen first lady lesz, dr. Hajdu Nórát, az IDEA Intézet külpolitikai elemzőjét kérdeztem.

Valóban ilyen horderejű az a döntés, hogy a first lady megtartja a rendes állását?

Igen, nagy jelentősége van ennek a döntésnek. És Jill Biden nem csak ezzel ír történelmet, ő az első az elnökfeleségek közül, aki doktori fokozattal bír. Hillary Clinton és Michelle Obama szintén kiváló egyetemeken diplomáztak, de tudományos fokozattal ők sem büszkélkedhetnek. Azért nagy horderejű ez a döntés, mert a hagyományos értelemben vett szerep szerint a first lady az elnök politikai karrierjét segíti. Ez nem előírás, de egyfajta elvárás.

Jill Biden esetében ez másként lesz, és ez jól mutatja, mennyire változnak a női szerepek, mit várunk el egy feleségtől, még ha az Egyesült Államok elnökének feleségéről is van szó, és láthatjuk, hogy egy karriert befutó nő hogyan gondolkodik saját magáról és a munkájáról. Hogy egy nőt mi tesz boldoggá. Jill Biden akkor sem hagyta abba a tanítást, amikor a férje szenátor, majd alelnök volt, és most is egyértelművé tette, hogy nem hagyja abba a munkát.

Előnyös az Egyesült Államok számára ez a döntés?

Azt gondolom, igen. A first lady jelenleg úgynevezett Community College-ben, az Észak-Virginiai Közösségi Főiskolán tanít, de korábban dolgozott középiskolákban is. A közösségi főiskola nem tartozik az elit egyetemek közé, ezek az iskolák mindenki által hozzáférhetőek. Persze ez is túlzás, mert az Egyesült Államokban a felsőoktatás nagy anyagi teher a családoknak, illetve olyan magas diákhitellel jár, amit akár 10-20 évig fizetnek vissza a hallgatók. Ez nagyon komoly anyagi vállalás. De ezek a főiskolák mégis hozzáférhetőbbek, mint egy elit egyetem. Egy ilyen iskolában nagy a merítés: Jill Biden rengeteg eltérő társadalmi és anyagi helyzetű, származású emberrel találkozik. Az Egyesült Államoknak jelenleg egyik legégetőbb problémája a társadalmon belüli egyenlőtlenségek kérdése. Az elmúlt tíz évben ezek nőttek, a társadalmi olló egyre inkább kinyílt, az egyes csoportok között egyre nagyobb a szakadék, a szegény sorsú családok szülöttei számára kevés a lehetőség a felemelkedésre.

A másik fontos kérdés a migráció - a 2020-as elnökválasztási kampány fontos eleme volt a bevándorlás kérdése - a first lady munkája során sok bevándorló fiatallal kerül kapcsolatba, megismeri a történetüket, ez mindenképpen pozitívan hat. Nagy szükség lenne arra, hogy induljon el egyfajta kiegyezés és párbeszéd a társadalmon belül.

Milyen first lady lesz Jill Biden? Politikai kérdésekben aktív, vagy inkább passzív, tradicionális elnökfeleségként láthatjuk majd?

Minden elnökfeleségnek óvatosan kell a politikai kérdésekhez nyúlnia. Kanyarodjunk vissza egy pillanatra a Clinton házaspárhoz! Annak idején már a kampány során kemény kritikát kaptak az „egyet fizet kettőt kap” kampányszlogen miatt. A szlogen arra utalt, hogy Bill Clinton mellett Hillary egyenértékű társat jelentett politikai értelemben is. Sok amerikai azonban nem értett egyet ezzel. Az elnökválasztás eredménye, az azzal járó alkotmányos jogosítványok az elnököt illetik, nem a feleségét. Hillary Clintonnal szemben távolságtartóak maradtak egészen a férje hűtlenségi botrányáig.

Michelle Obama, bár egyértelmű véleménye volt politikai ügyekről, a direkt politizálástól távol tartotta magát. Az elnökfeleségekhez hasonlóan kijelölt magának 2-3 ügyet, és következetesen végigvitte az elnöki évek alatt. Ez esetében az elhízás elleni küzdelem és az egészséges táplálkozás ügye volt, amit sikerre is vitt.

Arra tippelek, hogy Jill Biden Michelle Obamához hasonló first lady lesz. Erről több helyen nyilatkozott is, úgy fogalmazott, elmondja férjének a véleményét, de a döntés az elnöké.

Azt gondolom, azzal a három területtel foglalkozik továbbra is, amivel az előzőekben is: az oktatás ügye, a katonai családok segítése és a rákkutatás.

Tovább erősíti a first ladyt az, hogy legendásan sikeres házasság az övék. Nagy tragédiákkal ugyan, de mindez olykor csak összekovácsolja a párokat. Az ő párosuk kipróbált és erős csapat. Jill az elmúlt negyven évben kivételes tapasztalatokat szerzett abban, hogyan kell működni egy politikus mellett. Fogalmazhatunk úgy, politikusfeleségként szocializálódott. Hatalmas rutinnal rendelkezik, ez előnyükre fog válni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hagyományosan az elnök feleségétől várható, hogy megteremtse az emberekkel a jó kapcsolatot. Erre most rendkívül nagy szükség van. Az elmúlt időszakban olyan mértékben polarizálódott az USA, olyan nagy a szakadék a különböző politikai táborok követői és a különböző társadalmi rétegek között, amire rég volt példa. Erre az áldatlan állapotra rakódott rá a járványhelyzet. Nagyon nagy szükség lenne arra, hogy elinduljon egyfajta kiegyezés és párbeszéd a társadalmon belül. Kevés az esély rá, hogy a kiegyezés megtörténjen, főleg, ha a januári Georgia szövetségi államban tartandó pótválasztások következtében a republikánusok megtartják többségüket a Szenátusban, mert akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülhet az elnök.

Joe Biden a győzelme napján és azóta többször is kijelentette, hogy minden amerikai elnöke akar lenni, ehhez hasonló feszültségoldó nyilatkozatokat is tett. Jill Biden nagy segítségére lehet mindebben.

Nagyon fontos, hogy a first lady mint szerep és a személy találkozzon egymással. Melania Trump esetében ez egyértelműen nem sikerült. Michelle Obamával viszont szerelembe estek az amerikaiak, pedig elképesztő elvárások voltak vele szemben. Mondhatni, sztárrá vált, és nagyon jól kezelte a pozícióját.

A jelenlegi first lady, úgy jellemezném, emberközeli. A médiában egy allűröktől mentes nőt láthatunk-hallhatunk. Az egyéni sorsa, a házassága, a tragédiái megérintenek. A kettejük története fontos és igaz üzenet sokak számára.

Fotók: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük