Nem voltak ellenségek? Ilyen volt Erzsébet királynő és Diana hercegnő viszonya valójában

Diana hercegnő nem utálta a királynőt, és fordítva sem volt így.

dianakiralyno-cover
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egész világot lesújtotta a 96 éves Erzsébet királynő halálhíre,  családján túl milliók gyászolják. Nem csoda, hogy ismét fókuszba kerültek hosszú életének legjelentősebb momentumai, sokan kíváncsiak például arra, milyen volt valójában a kapcsolata Diana hercegnővel, a szívek királynőjével. 

Elterjedt nézet, hogy az uralkodó volt az, aki miatt a hercegnő sokat szenvedett, sokan még azt is tudni vélik, az ő lelkén szárad tragikus halála. Ebből azonban semmi sem igaz. 

Ilyen volt Erzsébet királynő és Diana hercegnő kapcsolata

Diana hercegnőt szeretik úgy ábrázolni, mintha kívülálló lett volna a királyi családban, pedig ez nem volt így. Nemesi családba született, édesapjának és öccsének is maga Erzsébet királynő volt a keresztanyja. Kis kora óta tudta, hogyan kezelje a királyi família tagjait, hogyan mozogjon közöttük. 

Diana hercegnő Károly herceggel és Erzsébet királynővel 1981-ben.
Diana hercegnő Károly herceggel és Erzsébet királynővel 1981-ben.
Fotó: Profimedia

Ugyanakkor Andrew Morton 1992-ben megjelent Diana: Her True Story című könyvéből kiderül, Diana hercegnő házassága kezdetén kimondottan tartott az uralkodótól. 

„Betartotta a formalitásokat, minden alkalommal nagyon mélyen meghajolt, ha találkoztak. Egyébként távolságot tartott tőle.” – olvasható a könyvben. 

Nagyon hamar kiderült, hogy Károly herceg és Diana hercegnő nem egymáshoz valók, ráadásul a trónörökös igazán soha nem szakította meg a kapcsolatát Kamillával. A királynő tudott minderről, és sok éven át igyekezett segíteni Diana hercegnőnek. 

„Gyakorlatilag mindenki, az udvartartástól a királynőig tudta, hogy Diana hercegnőnek gyengék az idegei, azért viselkedik így. (…) A királynő nagyon megértő volt vele.” - írta a királyi család életrajzírója, Ingrid Seward The Queen and Di című könyvében. 

Erzsébet királynő nagyon szeretett volna segíteni Diana hercegnőnek, azt akarta, hogy működjön a házassága a fiával, Károly herceggel. A két nő azonban teljesen más volt, a generációs szakadékot pedig nem tudták áthidalni. Az uralkodó igyekezett jó tanácsokat adni, a szívek királynőjén azonban semmi sem segített, rengeteget sírt továbbra is. 

A királyi család 1988-ban.
A királyi család 1988-ban.
Fotó: Profimedia

Ennek ellenére a fiatal előkelőség nagyra értékelte az uralkodó törekvéseit. Ingrid Seward könyvében azt állítja, egyszer még azt is mondta neki, hogy az ő anyósa a legjobb a világon. 

A kapcsolatuk csak akkor romlott meg, amikor a kilencvenes évek közepén immár sokadjára fordult a királynőhöz sírva Diana hercegnő. Az uralkodó tehetetlenségben azt mondta neki: „Te nem tudod, mit kéne tenned. Én sem tudom, mit kéne tenned!”. Ezt a hercegnő nagyon a szívére vette. 

Nem sokkal ezután - nem lévén más választása -, a királynő engedélyezte Károly herceg és Diana hercegnő számára a válást. 

II. Erzsébet királynő élete képekben

Képes összeállításunkkal Erzsébet királynőre emlékezünk.

Erzsébet királynő csodaszép volt 17 évesen: ritkán látott fotókon az élete

Nézegess képeket!

Elolvasom

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cover-fotó: Profimedia

Ezt is szeretjük