Nem voltak ellenségek? Ilyen volt Erzsébet királynő és Diana hercegnő viszonya valójában
Diana hercegnő nem utálta a királynőt, és fordítva sem volt így.

dianakiralyno-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egész világot lesújtotta a 96 éves Erzsébet királynő halálhíre,  családján túl milliók gyászolják. Nem csoda, hogy ismét fókuszba kerültek hosszú életének legjelentősebb momentumai, sokan kíváncsiak például arra, milyen volt valójában a kapcsolata Diana hercegnővel, a szívek királynőjével. 

Elterjedt nézet, hogy az uralkodó volt az, aki miatt a hercegnő sokat szenvedett, sokan még azt is tudni vélik, az ő lelkén szárad tragikus halála. Ebből azonban semmi sem igaz. 

Ilyen volt Erzsébet királynő és Diana hercegnő kapcsolata

Diana hercegnőt szeretik úgy ábrázolni, mintha kívülálló lett volna a királyi családban, pedig ez nem volt így. Nemesi családba született, édesapjának és öccsének is maga Erzsébet királynő volt a keresztanyja. Kis kora óta tudta, hogyan kezelje a királyi família tagjait, hogyan mozogjon közöttük. 

Diana hercegnő Károly herceggel és Erzsébet királynővel 1981-ben.
Diana hercegnő Károly herceggel és Erzsébet királynővel 1981-ben.
Fotó: Profimedia

Ugyanakkor Andrew Morton 1992-ben megjelent Diana: Her True Story című könyvéből kiderül, Diana hercegnő házassága kezdetén kimondottan tartott az uralkodótól. 

„Betartotta a formalitásokat, minden alkalommal nagyon mélyen meghajolt, ha találkoztak. Egyébként távolságot tartott tőle.” – olvasható a könyvben. 

Nagyon hamar kiderült, hogy Károly herceg és Diana hercegnő nem egymáshoz valók, ráadásul a trónörökös igazán soha nem szakította meg a kapcsolatát Kamillával. A királynő tudott minderről, és sok éven át igyekezett segíteni Diana hercegnőnek. 

„Gyakorlatilag mindenki, az udvartartástól a királynőig tudta, hogy Diana hercegnőnek gyengék az idegei, azért viselkedik így. (…) A királynő nagyon megértő volt vele.” - írta a királyi család életrajzírója, Ingrid Seward The Queen and Di című könyvében. 

Erzsébet királynő nagyon szeretett volna segíteni Diana hercegnőnek, azt akarta, hogy működjön a házassága a fiával, Károly herceggel. A két nő azonban teljesen más volt, a generációs szakadékot pedig nem tudták áthidalni. Az uralkodó igyekezett jó tanácsokat adni, a szívek királynőjén azonban semmi sem segített, rengeteget sírt továbbra is. 

A királyi család 1988-ban.
A királyi család 1988-ban.
Fotó: Profimedia

Ennek ellenére a fiatal előkelőség nagyra értékelte az uralkodó törekvéseit. Ingrid Seward könyvében azt állítja, egyszer még azt is mondta neki, hogy az ő anyósa a legjobb a világon. 

A kapcsolatuk csak akkor romlott meg, amikor a kilencvenes évek közepén immár sokadjára fordult a királynőhöz sírva Diana hercegnő. Az uralkodó tehetetlenségben azt mondta neki: „Te nem tudod, mit kéne tenned. Én sem tudom, mit kéne tenned!”. Ezt a hercegnő nagyon a szívére vette. 

Nem sokkal ezután - nem lévén más választása -, a királynő engedélyezte Károly herceg és Diana hercegnő számára a válást. 

II. Erzsébet királynő élete képekben

Képes összeállításunkkal Erzsébet királynőre emlékezünk.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Cover-fotó: Profimedia

Ezt is szeretjük