Hogy néznek ki most a Dallas szereplői?

Az idén 30 éves sorozat hősnői felett is eljárt az idő. Vajon mit tett Samantha vagy Pamela azóta? Olvasd el, és megtudod!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem is olyan régen a Dallas férfikaraktereit vettük górcső alá, ám természetesen egyetlen sorozat sem készülhet belevaló nők nélkül - bár talán a mostani fiatal nemzedék már kicsit másfajta csajokra izgul, mint tették ezt annak idején, a '70-es, '80-as években.

Ray, Lucy, Jockey, Bobbie és Samantha - napjainkban

Ráadásul egy régi filmet nézve az ember óhatatlanul is túl távolinak és korosnak érzi a szereplőket, bármennyire is zsenge korúak voltak a forgatáskor. Amiben a harminc éves múltra visszatekintő, rendkívül népszerű Dallas női főszereplői eltérnek a mostani szériakarakterektől, az talán a megítélésükben és a sztoriban való elhelyezésükben látható igazán.

Míg manapság egyenrangúak a női és férfi alakok, addig húsz-harminc éve még egyértelmű volt, hogy a nők - legalábbis a többségük - amolyan alárendelt, másodlagos, egyensúlyozó szerepet tölthetnek csak be a hímnemű szereplők mellett. Nézzük, kik voltak a Southfork Ranch asszonyai, akik nélkül rövid időn belül egymás torkának estek volna a harcos Ewingok és a dühös Barnes-ok!

Sue Ellen / Samantha – Linda Gray (Szerencsi Éva)

Jockey-hoz hasonlóan az eredetileg Sue Ellennek keresztelt karakter is átesett némi magyarításon – hol voltak még akkor a brazil sorozatok nyakatekert nevei -, így lett belőle a honi nézők számára Samantha. A texasi szépségkirálynőből Ewing-feleséggé avanzsált hölgy hatalmas karakterfejlődésen ment keresztül az évek során, hiszen az eleinte szerelmes leánynak végül öntudatos nőként sikerül el- és leválnia férjétől.

Ha jobban belegondolunk, igazából jobban hasonlít Jockey-ra, mint első ránézésre tűnik: mindketten megcsalják a másikat, bár míg Jockey szórakozásból, addig neje kétségbeesésében keresi a házasságon kívüli viszonyt. Ezenkívül mindketten rendkívül karrieristák – Samantha sikeres fehérnemű-bizniszbe kezd a kilencedik évadban -, és nem utolsósorban fifikásak. Ezért is van közöttük a tipikus se vele, se nélküle kapcsolat, melynek eredményeképpen kétszer házasodnak össze, és mindkétszer el is válnak.


A 67 éves, Emmy-díjas színésznő és kétgyermekes anya az 1994 és 1995 között forgatott Modellügynökség című sorozat kemény üzletasszonyát játszotta, ám azóta nem gyakran szerepel a tévé képernyőjén. Sokkal inkább próbál az ENSZ Jószolgálati Nagyköveti tisztségének megfelelni, legutóbb Nicaraguában forgatott dokumentumfilmet, következő terve pedig eljutni az indiai szegénynegyedekbe.

Pamela – Victoria Principal (Simorjai Emese)

Amíg Samantha a bonyolult nő, addig ő a jókislány megtestesítője volt, aki Bobbyval példás házasságban élt, és kezdetben cukormázas kapcsolatukat csak két dolog árnyékolta be – az egyik, hogy Pamela Barnes-utód volt, és mint olyan, a Ewingok ellensége. A másik, hogy nem szülhetett gyermeket szeretett hitvesének. Pamela egyfajta lökhárító szerepét töltötte be a két Ewing-testvér, valamint Jockey és bátyja, Cliff Barnes között, hol a férjét kellett pátyolgatnia, hol a testvérét lehűtenie.
Persze azért 14 szezonon keresztül nem lehet egyfolytában édelegni, ezért volt arra bőven idő, hogy elhidegüljön, majd elváljon Bobbytól, sőt, a rajongók nyomására sikerült feltámasztania is balesetben elhunyt párját.

A kilencedik szezonban Pamela elhagyja Southforkot, és vele együtt a sorozatot, ám egy rövid felbukkanás erejéig még visszatért, egy másik színésznő alakításában: a helyzetet az alkotók úgy oldották meg, hogy kiderült, Pam megsérült egy baleset folyamán, ezért plasztikáztatni kellett, de egyébként is elege van már a Ewingokból, így nem akar róluk többet hallani. És valóban nem is bukkant fel többet.


A színésznő állítólag azért vonult ki a sorozatból idő előtt, mert figyelmen kívül hagyott a szerződésében egy fontos részt. Eszerint a színészek minden egyéb üzletéből is részesül a produkciós vállalat mindaddig, amíg a Dallasban szerepelnek – Principal pedig ezidő alatt könyvet adott ki, reklámokat forgatott, és más filmekben is felbukkant, ezért joggal gondolta úgy, hogy mindennek haszna csakis az övé.

Az 58 éves sztár, kollégáihoz hasonlóan, többnyire tévéfilmekben csillogtatta meg tehetségét a '90-es években, bár inkább hódításairól cikkeztek a lapok. Frank Sinatra és Steven Spielberg egykori kedvese kétszer is férjhez ment, másodszor egy plasztikai sebészhez, kinek szakmai tudását a rossz nyelvek szerint jól ki is használta - ami később kölcsönösnek bizonyult: a sajtó által csak Mr Mohónak becézett exférj alaposan megkopasztotta a színésznőt 2007-es válási procedúrájuk során. 25 millió dollárt, plusz egy Beverly Hills-i lakást gombolt le róla. Mostanság nagy lépésre készül a híresség, űrutazásra képzik ki, hogy az első női civil asztronauták között lehessen 2010-re.

Lucy – Charlene Tilton (Balogh Erika)

A nyafka leányzóra legtöbben csak úgy emlékszünk, mint aki állandóan bikiniben süttette magát a családi úszómedence partján, valami italt szopogatva, és közben nagyon sajnálta magát. Csakúgy, mint a többi női karakter, ő is kétszer ment férjhez ugyanahhoz a pasihoz.


Első házassága Mitch Cooperrel rövid életűnek bizonyult, ekkor még mást tartottak fontosnak az életben, ám később a tapasztaltabb és nyugodtabb Lucy újra összejött egykori kedvesével, akitől, ahogy az Ewingéknál lenni szokott, megint csak elvált. A sorozat kezdetén mindössze 19 éves szőkeség mára már 49 éves. Kétszer ment férjhez, és mindkétszer el is vált. Egy gyermeke van. Az utóbbi időben csak néhány sorozatban bukkant fel, és többnyire egy tévés hasizom-erősítő gépezet reklámjában szerepelt.

Donna – Susan Howard (Balogh Emese)

A politikusfeleség hölgy a Southfork birtok felügyelőjének, Ray-nek lesz a szerelme, akivel házasságra is lépnek. Egy ideig nyugodt kapcsolatukat rossz irányba viszi a hír, hogy Ray is Ewing-sarj, mivel a férfinak nem fűlik a foga az olajbizniszhez, karrierista asszonykája viszont nem akarja veszni hagyni a lehetőséget.

Emellett kiderül, hogy születendő gyermekük Down-kóros, amiért az abortuszt sürgeti, Donna viszont meg akarja tartani a babát, de végül egy baleset következtében elvetél. Bár a bizarr Pamela-féle mindent visszacsinálós álomjelenet következtében Donna mégis megszül, és ezúttal egészséges a bébi, végül elválnak útjaik férjével, és a nő Washingtonba költözik, hogy lobbizzon az olajvállalatért.


A szemfüleseknek feltűnhetett, hogy a színésznő a '70-es években a népszerű Petrocelli-széria ügyvédjének asszonykáját alakította, emellett szerepelt a Jeannie, a háziszellem című vígjáték-sorozatban is. Ennek egyébként a Jockey-t alakító Larry Hagman volt a főszereplője.

A kilencvenes évek óta nem forgat, a politika felé fordult: a 64 éves hölgy a texasi Republikánus Párt aktív tagja, illetve az NRA, vagyis a Nemzeti Fegyverszövetség non-profit társaság lelkes támogatója, mely a szabad fegyverviselésért küzd.

Ezt is szeretjük