Hogy néznek ki most Jockey és társai?

Az idén 30 éves sorozat óriásit robbant nálunk is a rendszerváltás után. Vajon most hol vannak a színészek?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A harmincas korosztály emlékeiben bizonyára élénken él még az amerikai családsorozat, mely kis hazánk képernyőjére látogatott a rendszerváltás utáni évben, és egészen 1998-ig lehetett követni a texasi gazdagok fényűző életét, no és ellesni a gonosz főszereplő furmányos üzleti trükkjeit.
Az 1978-tól 1991-ig forgatott sorozat sokunknak egy új korszak kezdetét jelentette, amikor is mindenféle értelemben kitágultak a határok, és bekacsintott egy olyan, addig ismeretlen világ, mely a szocialista Magyarországra addig nem igazán jutott el.


A 13 szezonon és 357 epizódon át folydogáló sztori nemcsak a magyar nézőket varázsolta el, akik péntek esténként izgatottan követték a kedves „Bobi” és dörzsölt bátyja, „Dzsoki” kalandjait, hanem hazájában is hatalmas népszerűségnek örvendett:

emberek milliói találgatták, ki lőtt rá Jockey-ra, képregény készült a filmes hősök szereplésével, és a '80-as években többek között egy Dallas Quest nevű számítógépes játékot is piacra dobtak. Emellett mintegy 67 különböző nyelvre szinkronizálták le, és több, mint kilencven országban vetítették az egyes epizódokat, melyet azóta sem sikerült egyetlen sorozatnak sem túlszárnyalnia. Most következő összeállításunkban a Dallas négy férfi főszereplőjét vesszük górcső alá. Nosztalgiázz velünk!

J.R./ Jockey Ewing – Larry Hagman (Kránitz Lajos)

A számunkra csak Jockey-ként ismert főszereplő valójában a J.R. elnevezésre hallgatott az amerikai eredetiben, ám a hazai forgalmazók úgy vélték, a rövidítéseket oly gyakran alkalmazó angolszász nyelvvel ellentétben a magyarban ez meglehetősen szokatlan, így aztán Jockey-ra „magyarosítottak”.

A mind a 357 epizódban felbukkanó olajmágnás, illetve ármányságai voltak azok, amiken az egész sorozat nyugodott, és melyek állandóan előbbre vitték az eseményeket. Jockey nem bizonyult éppen mintaállampolgárnak: ahol csak tudta, csalta a feleségét, állandóan whiskey-t szopogatott, és gátlástalanul átverte az üzleti partnereit az újabb haszon érdekében. Így aztán nem volt csoda, hogy a második szezon záróepizódjában rálőttek - mely rész egyébként rekordmennyiségű, 90 millió amerikai nézőt szögezett a képernyő elé.


A karaktert alakító, napjainkban már 77 éves Hagman a valóságban természetesen közel sem annyira gonosz és aljas, mint a tévében: 1954 óta ugyanazzal a hölggyel, a svéd származású Maj Axelssonnal él, aki két gyermekkel ajándékozta meg. A '70-es évek óta egy békepárt tagja, mely többek között erősen ellenzi Bush „náci” politikáját, emellett évek óta vegetáriánus. Persze azért nem tagadja, hogy még a boldog békeidőkben züllött kollégái hatására rászokott mind a marihuánára, mind az LSD-re - eme szenvedélyén azonban már sikerült túllépnie. 1995-ben pedig életmentő májműtétet kellett végrehajtani rajta, mivel jó ideig az alkoholt sem vetette meg.

Bobby Ewing – Patrick Duffy (Csankó Zoltán)

Jockey testvére az ellenpólust képviselte - kedves volt, becsületes, hűséges és jóképű. Bár eleinte nem tudta eldönteni, belépjen-e ő is a családi bizniszbe, vagy valami egészen másba fogjon, végül ügyesen betornászta magát az olajszakmába. Feleségével, a család ősellenségének számító Barnes-famíliából származó Pamelával eleinte példás házasságban éltek, melyet csak a gyermektelenség árnyékolt be. A hetedik szezon végén Bobby autóbalesetben meghal, így a teljes nyolcadik évad nélküle megy le. Ám mivel csökkent a nézettség, egy bizarr csavarral visszahozták az életbe, mintha felesége csupán álmodta volna a tragédiát. Természetesen ezzel együtt a nyolcadik szezon összes eseménye szintén törlődött, mely aztán nem kis bonyodalmat és fejtörést okozott a forgatókönyvíróknak.


Duffy a sorozat befejezése után egy másikba kezdett. Az Egyről a kettőre című sorozat egy házaspár és gyermekeik mulatságos életét bemutató szitkom, melyet egészen 1998-ig forgattak. Azóta azonban nem kényeztetik el szerepekkel, kivéve, ha egy Dallas-újraegyesítő projektről van szó, mint legutóbb, szintén 1998-ban, a Dallas: A Ewingok háborúja című tévéfilmben. Ami a magánéletét illeti, 1974-ben vette el nálánál tíz évvel idősebb szerelmét egy buddhista ceremónián, ám utódjuk nem született. Életüket egy szörnyű tragédia árnyékolja be: az 59 éves színész szüleit 1986-ban egy rablóbanda meggyilkolta, miközben ki akarták fosztani az általuk vezetett bárt.

Cliff Barnes – Ken Kercheval (Végh Péter)

A Ewingok ősellensége képviseletében a Jockey-hoz hasonló modorú Cliff próbálkozott visszaszerezni a Barnes-ok becsületét, és elhappolni Jockey elől a zsíros üzleteket, de hiába a furkálódás és a trükkök, az idősebb Ewing fiú eszén és kapcsolatain valahogy sosem sikerült túljárni. Így aztán Pamela bátyja lett a sorozat örökké puffogó vesztese. Bár eredetileg csak időszakos szereplőnek gondolták a készítők.


Két évad után állandó stábtaggá léptették elő, aki egészen a sorozat befejezéséig minden epizódban utálhatta a főszereplőt. A 73 éves színész életéről nem sokat tudni, de annyi bizonyos, hogy azon kevesek közé tartozik, akik képesek voltak felépülni a tüdőrákból. A Dallas előtt egyébként többször fellépett a Broadway színpadán, és egy orvossorozatban is megfordult, mint kedves doki, legutóbb pedig a 2001-es Vak szenvedély című B-kategóriás thrillerben láthatták a nézők.

Ray Krebbs – Steve Kanaly (Melis Gábor)

Krebbs a Southfork Ranch - ezt a nyakatekert nevet vajon miért nem magyarították anno? – egyszerű, ám kitűnő teherbírású vezetője, aki bár először rövid viszonyba bonyolódik Pamelával, később feleségül veszi a politikai karrierre törő Donnát.
Természetesen, a sztorit bonyolítandó, a sorozat folyamán kiderül, hogy a fiatalember valójában a főszereplő Ewing-fivérek testvére, így aztán teljes joggal formálhat igényt az olajtársaság pénzére is, amit persze Jockey nem néz tétlenül.


A sorozat folyamán elválik Donnától, és elveszi Jennát - Priscilla Presley alakításában -, akivel végül Svájcba költöznek. Ray csak az utolsó epizódban, Jockey álmában tér vissza a képernyőre.

A „kötelező” Dallas-tévéfilmek mellett Steve Kanaly sem nagyon tűnik fel jelentősebb szerepben a '90-es évek óta, a 62 éves színész legszívesebben kaliforniai farmjukon tölti idejét felesége társaságában, akit még 1975-ben vett el. A hírek szerint mostanság a festészetben éli ki művészetek iránti szenvedélyét.

Ezt is szeretjük