Azt pletykálták, Coco Chanelnek volt egy eltitkolt fia: Andréra az unokaöccseként hivatkozott
Coco Chanel állítólag mégsem volt gyermektelen.

coco-chanel-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Coco Chanel nélkül az öltözködés és az emberek stílusa napjainkban biztosan más lenne, kemény munkájának köszönhetően felépítette a világ egyik legnagyobb és leghíresebb divatházát, ami Franciaország egyik büszkesége. A mélyszegénységből küzdötte fel magát a felső tízezer világába, persze akadtak segítői is, még a húszas éveiben Étienne Balsan jómódú hivatalnok a szárnyai alá vette, emellett a férfival szeretők is voltak. 

Balsan tanította meg neki, hogyan kell illedelmesen viselkedni az arisztokrata körökben, illetve a szigorú etikettszabályokat is elleste tőle. A férfi megengedte neki, hogy az otthonában lakjon, ott később megismerkedett Arthur, becenevén Boy Capellel, akire mindig is élete szerelmeként hivatkozott. Az a pletyka járta, hogy teherbe esett Capeltől, végül egy kisfiút szült neki 1905-ben, olvasható Pamela Binnings Ewen Párizs királynője - Regény Coco Chanel életéről című könyvben. A szerző alapos kutatások alapján vetette papírra a legendás tervező életét regény formájában.

Azt pletykálták, hogy Chanel unokaöccse valójában a fia volt

A baba az André nevet kapta, de végül a Palasse vezetéknevet kapta. Állítólag Chanel nem is nevelhette sajátjaként, ezt Étienne és Boy Capel tanácsolták neki, a nőnek majd megszakadt a szíve, hogy a kicsit nem ő, hanem egy idegen asszony táplálta, csak hétvégéken látogathatta meg. A fiúról hivatalosan azt állította, hogy az unokaöccse, azonban a pletykák másról szóltak, emellett a könyv szerzője is úgy mutatta be Andrét az olvasóknak, mint a divattervező gyermekét, akit azért kellett eltitkolnia, mivel hivatalosan nem házasságban jött a világra. 

Coco Chanelről ez a fotó 1931-ben készült.
Coco Chanelről ez a fotó 1931-ben készült.
Fotó: New York Times Co / Getty Images Hungary

Napjainkban, ha egy baba úgy jön a világra, hogy a szülei nem esküdtek meg, ez már nem számít bűnnek a nyugati kultúrákban.  Az 1900-as évek elején még más világot éltünk, fattyúnak csúfolták azokat a gyerekeket, akiket nem ismert el az apjuk, vagy csak szimplán nem voltak házasok a szüleik. Hivatalosan Chanel azt állította a fiúról, hogy ő az elhunyt lánytestvére, Julia Berthe fia.

- André akkor is az én titkom lesz, amikor Boyjal összeházasodunk - azt mondanánk, hogy az unokaöcsém, a szegény, halott húgom, Julia Berthe fia. Ily módon a fiamat sosem bélyegzik fattyúnak. Az én titkom volt, no meg Étienne-é és Boyé. Étienne azt mondta, hogy találni fog valakit, aki megesküszik rá, hogy az apja, valakit, aki Julia Berthe özvegyének mondja magát. Írhat egy nyilatkozatot, az majd megteszi - olvasható az életrajzi regényben.

 Mivel a szerző a divatikon életét régi pletykák és számos más életrajzi könyv alapján regényesítette meg, így ő maga is elmondta a véleményét a legendás szóbeszédről.

- A pletyka arról, hogy André Palasse nem Coco unokaöccse, hanem a fia, igazán érdekfeszítő, és számos Chanel-életrajzban megemlítik. Homályosak az André születése körüli dátumok, és úgy tűnik, sosem találták meg a születési anyakönyvi kivonatát. Bár az köztudott, hogy Étienne szerzett egy levelet, amelyben Julia Berthe szeretője elismeri az apaságot - fogalmazta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az is tény, hogy Andréval Boy Capel úgy bánt, mintha az édesapja lett volna, ez szintén arra utal, hogy tényleg apa-fia viszony volt köztük.

- Állta a neveltetése költségeit, abba az angliai bentlakásos iskolába íratta be, ahova ő is járt.

Andrénak még egy házat is vett Chanel ajándékba, ahol a családjával, feleségével, Catharinával és két lányával, Gabrielle-lel és Helennel élt, mindaddig így volt ez, amíg nem sorozták be katonának, hogy a második világháborúban harcoljon, a férfit végül hadifogolyként bebörtönözték Németországban.

párizs királynője
Fotó: 21. Század Kiadó

Sajnos súlyos beteg lett, Chanel pont annak érdekében, hogy André életét megmentse, náci kémnek állt. Első küldetése elvégzése után a férfit ki is engedték a rabságból. Franciaországban egy nagyon jó, amerikai kórházba került, majd az orvosa tanácsára Svájcba ment, egy szanatóriumban kezelték. Később ebben az országban is telepedett le, feleségét elhagyta, és teljesen új életet kezdett.

- Mindettől függetlenül akár a fia, akár az unokaöccse volt, Coco egyértelműen úgy szerette Andrét, ahogy a fiát szerette volna, valamint Catharinához és a gyerekekhez, Gabrielle-hez és Helenhez is szorosan kötődött. A háború után André újra megnősült, és Svájcban élt, abban a házban, amelyet Coco vásárolt neki.

Cikkünk Pamela Binnings Ewen Párizs királynője - Regény Coco Chanel életéről című könyve alapján készült. 

Coco Chanelt, a legendás divattervezőt kifinomult stílusáért csodálják - amiatt a bizonyos ikonikus kis fekete ruha miatt -, leghíresebb kreációja a részegítő illatú Chanel No. 5 parfüm. A közismert figura mögött azonban bonyolult személyiség lakozik, akit intrikák értek, akiről sokféle gyanús pletyka terjedt. E regény lapjain megelevenedik a második világháború, Párizs négy éven át tartó német megszállása és Chanel titkos élete ebben a zűrzavaros időszakban. 

Kiadja a 21. Század Kiadó

Ára 4690 forint.
Ezt is szeretjük