Anna Sorokin átverte a fél New York-i elitet: a német álörökösnő így éli most az életét

Az Oroszországban született, majd Németországban nevelkedett Anna Sorokin Anna Delvey álnéven vette be New Yorkot.

anna-sorokin-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Inventing Anna, magyar címén Az örökösnő álarca mögött címmel jelent meg a Netflixen Anna Sorokin hihetetlen, igaz történetét feldolgozó kilencrészes sorozat február 11-én. A sztoriban egy bátor és elszánt újságírónő nyomoz Anna Delvey után, aki elhitette a fél New York-i elittel, hogy egy vagyonos német örökösnő, akinek az a legnagyobb álma, hogy megnyithassa exkluzív, privát klubját, ehhez pedig minden cselt bevet, hogy befektetőket találjon.

A sorozatot Jessica Pressler New York magazinba megírt cikke ihlette, bár a készítők a drámai hatás kedvéért pár dolgot a valóságtól eltérő módon mutattak be a nézőknek, de a sztori nagy része megegyezik az igazsággal. 

Anna Sorokin így éli most az életét

Anna Sorokin 1991. január 23-án látta meg a napvilágot egy Moszkvától délre fekvő, munkásosztálybeli városban. Apja, Vadim teherautósofőrként dolgozott, míg anyjának egy kis vegyesboltja volt. A jobb élet reményében költöztek át Németországba 2007-ben, akkor Anna már 16 esztendős volt. 

Édesapja egy közlekedési vállalat ügyvezetője lett, mígnem 2013-ban csődbe nem ment a cég, majd egy hatékony energiafelhasználásra szakosodott HVAC-üzletet nyitott, édesanyja pedig háziasszonyként tevékenykedett. Anna a Bischöfliche Liebfrauenschule gimnázium tanulója lett Eschweilerben. Társai csendes lányként írták le, aki törte a német nyelvet. Már fiatalon megszállottja volt a divatnak, folyton a Vogue magazint bújta.

Miután 2011 júniusában elvégezte a gimnáziumot, Sorokin Londonba költözött, hogy a Central Saint Martins művészeti iskolába járjon, de hamarosan abbahagyta, és visszatért Németországba. 2012-ben rövid ideig gyakornok volt egy PR-cégnél Berlinben, majd Párizsba költözött, hogy a Purple nevű francia divatmagazinnál kezdjen gyakorlatot, ahol körülbelül havi 400 eurót keresett. Szülei segítették, hogy tudja fizetni a lakbérét, ettől függetlenül mégsem tartotta velük igazán a kapcsolatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebben az időszakban kezdte Anna Delvey-nek hívatni magát, eleinte azt állította, a Delvey anyja lánykori vezetékneve, ám a szülei életükben nem hallottak erről a névről. Később már azt mondta, csak kitalálta ezt a megszólítást.

2013 nyarán New Yorkba utazott, hogy részt vegyen a divathéten, egyből beleszeretett a városba, sokkal könnyebben tudott Amerikában barátkozni, mint Franciaországban, így odaköltözött. Egy rövid ideig a Purple New York-i irodájában dolgozott.

Miután otthagyta a magazint, megálmodta az Anna Delvey Alapítvány ötletét, amelyhez befektetőket keresett. Egy olyan privát klubot akart megalkotni, ahol a művészvilág krémje gyűlhet össze. Vizuális művészeti központot tervezett pop-up üzletekkel és éttermekkel, a város egyik legelegánsabb környékén nézett ki magának egy hatemeletes házat, ami a Church Missions House néven ismert, az épület Aby Rosen ingatlanbefektető tulajdonában állt. Ehhez viszont valahogy pénzhez kellett jutnia.

2016-ban a Microsoft Word segítségével hamis bankszámlakivonatokat és egyéb pénzügyi dokumentumokat készített, amelyeken az állt, hogy 60 millió eurója volt svájci bankszámláján, de nem férhetett hozzá a pénzhez, mert az Egyesült Államokban tartózkodott. 2016 novemberében a City National Banktól kért 22 millió dolláros hitelkérelmet, de végül a pénzügyi intézet megtagadta a kérését, mert nem tudta biztosítani svájci vagyonának forrását. Ekkor a Fortress Banktól kért kölcsönt, a cég beleegyezett a hitelkérelmébe annak fejében, ha befizet 100 ezer dollárt. 2017 januárjában újra a City Nationalnél kötött ki, akik ideiglenesen adtak neki 100 ezer dollárt.

Ezután ezt a pénzt átutalta a Fortressnek. A bank ügyvezető igazgatója gyanakodni kezdett Sorokin kérelmére a papírjaiban mutatkozó eltérések miatt, például azt állította, hogy német származású, de útlevelében oroszországi születésű volt. Amikor az igazgató megszervezte Sorokin vagyonának ellenőrzését a bankárokkal Svájcban, a nő visszavonta a hitelkérelmét, hogy megakadályozza a további vizsgálatot. 2017 februárjában a Fortress visszautalt neki 55 ezer dollárt, amit nem költöttek el a 100 ezer dollárból.

Anna próbálta minél tökéletesebben fenntartani a gazdag örökösnő látszatát, mindig drága ruhákban járt, sőt, amikor visszakapta az 55 ezer dollárját, még több dizájnerruhát szerzett be, bőségesen költött elektronikai cikkekre, személyi edzőre, 800 dollárt hagyott ott a fodrásznál, és 400 dollárért hosszabbíttatta meg a szempilláit. Majd a 11 Howard hotelbe költözött 2017 februárjában, ahol nagy borravalókat hagyott, ám egy idő után feltűnt a vezetőségnek, hogy nincs működő hitelkártyája, ezzel 30 ezer dolláros számlát csinált magának.

Meglepő módon trükközte ki őket, 2017 áprilisában Sorokin 160 ezer dollár értékű hamis csekket helyezett el egy Citibank számlájára, amelyből 70 000 dollár felhasználható pénzeszközt tudott lekérni. Ezután 30 000 dollárt utalt át a 11 Howardnak, hogy kifizesse a tartozását.

Ahhoz is volt érzéke, kikkel barátkozzon. 2015-ben például Michael Xufu Huang műgyűjtővel lett jóban. Amikor megtudta, hogy Huang ott lesz a Velencei Biennále fesztiválon, Sorokin megkérdezte tőle, hogy elkísérheti-e. Huang beleegyezett, és repülőjegyet és szállodai szobát foglalt a nőnek azzal a feltétellel, hogy megtéríti neki a 2000-3000 dolláros költséget. Amikor visszatértek New Yorkba, a lány nem fizette vissza neki a pénzt. A férfi eleinte azt hitte, Anna csak szétszórt, de később egyre gyanúsabbá vált neki az állítólagos örökösnő, aki mindig készpénzzel fizetett, a hitelkártyáival folyton csak a baj volt, nem lakásban, hanem szállodában élt, végül meg is szakította vele a kapcsolatot.

Rachel DeLoache Williamsszel, a Vanity Fair képszerkesztőjével 2016-ban barátkoztak össze, később Williams úgy jellemezte Annát, aki mindig részletes pontossággal elmondta a pincéreknek, mire vágyik, de mindezt bunkó és lekezelő stílusban tette. Ha pedig kinyílt egy lift, sosem várta meg, hogy a többiek kiszálljanak belőle, ő egyből betolakodott, ezen illetlen dolgai viszont nem tántorították el attól, hogy jó barátságot kezdjen vele ápolni. 2017-ben már nagyon aktív társasági életet élt, sűrűn vett részt vacsorapartikon, találkozott például Macaulay Culkinnal is.

2017 májusában Sorokin meghívta Rachel Williamst, valamint személyi edzőjét és videósát egy minden költséggel fizetett marokkói utazásra, ahol egy luxusszállodában szálltak meg. Ám Sorokin bankkártyái nem működtek, ekkor a nő az alkalmazottakat hibáztatta, majd meggyőzte Rachel barátnőjét, hogy állja ő a 62 ezer dolláros számlát, később pedig visszautalja neki a pénzt. Végül többszöri ígéret után utalt is neki, de csak 5 ezer dollárt kapott vissza a lány a barátnőjétől.

2017 nyarán egyre jobban mozgott alatta a léc, a W New York Union Square szállodát is megkárosította, ám ott két nap után rájöttek, hogy valami nincs rendben az anyagiakkal nála, így kilakoltatták onnan. 2017. augusztus 17-én és 21-én Sorokin két hamis csekket helyezett el 15 ezer dollár értékben a Signature Banknál lévő számláján, és a következő napokban körülbelül 8200 dollár készpénzt vett ki, mielőtt a csekkeket visszaküldték volna.

Ekkor Los Angelesbe ment, és egy malibui rehabilitációs központban szállt meg. 2017. október 3-án tartóztatták le végül, az akciót Michael McCaffrey, a New York-i rendőrség egyik rendőrtisztje tervezte meg. A férfi megkérte Rachel Williamst, Sorokin egykori barátnőjét, hogy szervezzen egy ebédet a létesítmény közelében lévő étteremben. Amikor a nő elhagyta a rehabilitációs központot, a rendőrök sikeresen elkapták. Ügyének tárgyalása 2019. március 20-án kezdődött Diane Kiesel bíró elnökletével. Végül 2019. május 9-én Sorokint négytől 12 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték, 24 ezer dollár pénzbírságot szabtak ki rá, és 199 ezer dolláros visszatérítés megfizetésére kötelezték.

anna-delvey
Fotó: Instagram/Anna Delvey, Profimedia

A tárgyalás alatt a Rikers Islanden található börtönkomplexumban helyezték el, majd az ítélet kimondása után átszállították a Bedford Hills-i Női Büntetés-végrehajtási Intézetbe, később az Albion Büntetés-végrehajtási Intézet foglya lett.

2021. február 11-én Sorokin feltételesen szabadult a börtönből. Ezután bejelentkezett a The NoMad szállodába, és felbérelt egy német stábot, hogy kövessék őt, és filmezzék le, mit csinál. Hat héttel később, 2021 márciusában a Bevándorlási és Vámhivatal - ICE - ismét őrizetbe vette vízumának túllépése miatt. Jelenleg az ICE parancsa alapján az Orange County börtönében tartózkodik, és arra várnak, hogy kitoloncolhassák az Egyesült Államokból, vissza Németországba.

2021 februárjában az ABC-nek adott interjút.
2021 februárjában az ABC-nek adott interjút.
Fotó: ABC/ 20/20

Sorokin az Insidernek írt egy külön cikket 2022 elején arról, mi a helyzet vele jelenleg. Állítása szerint, amíg börtönben volt, a büntetőügyéből származó kártérítést teljes egészében kifizette a bankoknak, ahonnan pénzt vett fel. Többet is elért abban a hat hétben, mint egyesek az elmúlt két évben.

- A vízum túllépése nem szándékos volt, és nagyrészt az én ellenőrzésemen kívül történt. Letöltöttem a börtönbüntetésemet, de fellebbezek a büntetőjogi ítéletem ellen, hogy tisztázzam a nevemet. Nem szegtem meg New York állam vagy az ICE egyetlen feltételes szabadlábra helyezési szabályát sem - állította.

Azt is leírta, hogy egy bevándorlási ügyekkel foglalkozó bíró úgy látja, ha szabadlábra kerül, jó eséllyel visszatér a régi életmódjához, és ismét tisztességtelen csalásokat követ el, ugyanis a tárgyalások alatt nem tudott megbánást tanúsítani. Azt is bevallotta, hogy januárban pozitív lett a Covid-tesztje, emiatt külön zárkába tették, ennyire még életében nem érezte betegnek magát. A börtönben azonban semmilyen segítséget nem kapott, hogy javuljon az állapota.

- Így alakították ki a börtönt. Megfoszt a választási lehetőségeidtől, és mindenből a legrosszabbat adják, így legközelebb kétszer is meggondolod, hogy leszúrd a szomszédodat, vagy túllépd a vízumengedélyed idejét.

Fogalma sincs arról, hogy valaha is túlléphet-e a múltján, vagy örökké azon tettei alapján ítélik meg, amiket elkövetett a húszas évei közepén.

Nagy-Britannia legvagyonosabb nője

Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan fest Kirsty Bertarelli, azokból az időkből is válogattunk be róla fotókat, amikor szépségkirálynő lett.

Ezt is szeretjük