Így néznek ki most James Bond megformálói

James Bond népszerűsége töretlen. Megformálói mindig új színt vittek a karakterbe, saját képükre is formálva a kémet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A népszerű titkosügynök, James Bond figuráját Ian Fleming angol író találta ki az ötvenes évek elején, főhősének nevét pedig James Bond ornitológustól kölcsönözte. Fleming 1952 januárjában két hónapos szabadságot vett ki, ekkor kezdte el írni a 007-es ügynökről szóló első regényét, mely 1953 tavaszán jelent meg Casino Royale címmel. Ezt követően 1964-ben bekövetkezett haláláig minden évben jelentkezett egy új Bond-regénnyel, két utolsó könyve azonban már posztumusz jelent meg.

Ian Fleming, a James Bond-könyvek írója

Fleming halála után más írók folytatták a sorozatot. Habár a kém alakja a könyvek révén vált híressé, a legtöbben az EON Productions filmsorozatából ismerik. A filmgyártó cég ez idáig 22 Bond-filmet forgatott, ezen kívül elkészült még két független színekben forgatott Bond-film is, illetve egy szatíra.

Sean Connery

Bond figuráját mostanáig hatan keltették életre, akik közül az első Sean Connery volt. A 78 éves skót színész pályafutásában éppen ez a szerepkör hozta meg az áttörést, a filmek sikeréről pedig mindent elárul, hogy hét alkalommal formálta meg a vásznon a 007-es ügynököt. Flemingnek eleinte nem tetszett, hogy Connery kelti életre hősét az 1962-es Dr. No című filmben. Akkoriban azt nyilatkozta, hogy nem ilyennek képzelte el az ügynököt, Connery-t pedig egy nagyra nőtt kaszkadőrnek titulálta. Az író barátnője azonban kiállt Connery mellett, és felhívta Fleming figyelmét arra, hogy a skót színész rendelkezik a figura eljátszásához szükséges szexuális karizmával.


A Dr. No sikeres bemutatója után Fleminget olyannyira lenyűgözte Connery alakítása, hogy tisztelete jeléül irodalmi hősét félig skót, félig svájci ősökkel látta el a későbbi regényeiben.

Connery ezt követően az Oroszországból szeretettel, a Goldfinger, a Tűzgolyó, a Csak kétszer élsz, a Gyémántok az örökkévalóságnak és a Soha ne mondd, hogy soha című mozikban keltette életre a titkosügynök figuráját. Utóbbi 1983-ban készült el független színekben, és egy 21 éven át tartó pályaszakaszt zárt le a 2000-ben lovaggá ütött színész életében. A mai napig ezen szerepei számítanak a legismertebbnek Connery karrierjében, aki kulturális ikonná emelte James Bond alakját.

George Lazenby

Az ausztrál színész és egykori modell volt a második a filmtörténetben, aki a 007-es kém bőrébe bújhatott. A producer Broccoli egy reklámban figyelt fel Lazenby-re, aki nem sok filmes tapasztalattal rendelkezett, mindössze néhány csokoládéreklámban bukkant fent a hatvanas évek végén, mégis hét filmre szóló szerződést ajánlottak fel neki.

Ám Lazenby az 1969-es Őfelsége titkosszolgálata után otthagyta a sorozatot ügynöke tanácsára, aki szerint a hetvenes években már elavult lett volna eljátszania James Bondot.


Lazenby ezt követően nem futott be valami fényes színészi karriert, leginkább tévéfilmekben bukkant fel, a kilencvenes években pedig számos Emanuelle-folytatásban szerepelt. 2003-ban állt utoljára a kamerák elé, a közelmúltban pedig botrányos válásával hívta fel magára a figyelmet. Második felesége, az egykori teniszezőnő, Pam Shriver 2008 augusztusában adta be a válópert. Shriver azt állította, hogy alkoholista férje rendszeresen bántalmazta őt és három közös gyermeküket.

Roger Moore

Roger Moore az 1973-as Élni és halni hagyni című filmben formálta meg először James Bondot, az ezt követő 12 év során pedig még hat alkalommal bújt a titkosügynök bőrébe. Ezzel az eredménnyel ő számít a rekordernek a Bond-színészek közül, Connery utolsó Bond-filmje, a Soha ne mondd, hogy soha ugyanis nem tekinthető a hivatalos Bond-széria részének, mivel nem az EON Productions égisze alatt készült. Moore 45 évesen kapta meg először Bond szerepét. Bár a közönséget meglepte a váltás, hamar megszerették Moore-t a szerepben, aki különösen sok humort csempészett bele az általa megformált figurába.


Az élni és halni hagyni szakított elsőként néhány tipikus Bond-motívummal. A Moore által megformált 007-es kém nem iszik Martinit, nem kap eligazítást Q-tól, arról nem is beszélve, hogy szivart szív cigaretta helyett. Roger Moore ezt követően az anyagilag nagyot bukott Az aranypisztolyos férfiben, A kém, aki szeretett engemben, a Holdkeltében, a Szigorúan bizalmasban, a Polipkában és a Halálvágtában alakította James Bondot. A korosodó Moore már az 1981-es Szigorúan bizalmas után ott akarta hagyni a sorozatot, a Polipka forgatásán pedig 55 éves életkora miatt már kaszkadőrök tucatjai helyesítették az akciójelenetekben. Moore saját bevallása szerint csak utolsó Bond-filmjét, az 1985-ös Halálvágtát bánta meg igazán, melyet a kritikusok is jócskán lehúztak.

Timothy Dalton

A wales-i színész neve a hatvanas évek végétől kezdődően négy alkalommal is felmerült, mint esélyes Bond-színész. Először 1968-ban ajánlották fel neki, hogy játssza el a 007-es ügynököt az Őfelsége titkosszolgálatában című moziban, miután Connery bejelentette, hogy kiszáll. Dalton akkor fiatalkorára hivatkozva utasította vissza az ajánlatot, majd másodszorra a hetvenes években azért mondott nemet, mert nem tetszett neki a Bond-filmek új irányvonala. 1981-ben a Szigorúan bizalmas és az 1983-as Polipka főszerepét is neki ajánlották, ám a producereknek végül sikerült maradásra bírniuk Roger Moore-t.


Timothy Dalton végül két alkalommal, az 1987-es Halálos rémületben és az 1989-es A magányos ügynökben bújt Bond bőrébe. A készítőknek megérte leváltaniuk Roger Moore-t, hiszen a Dalton főszereplésével készült két mozi sokkal több bevételt hozott, mint a legutóbbi két Moore-ral forgatott alkotás. Arról nem is beszélve, hogy mindkét Daltonnal készült film sikeresen vette fel a versenyt a pénztáraknál az olyan akciófilmekkel, mint a Halálos fegyver vagy a Drágán add az életed. Dalton harmadik Bond-filmjét jogi viták miatt 1994-re halasztották, ám a forgatás sosem kezdődött el, 1994 áprilisában pedig a színész felbontotta szerződését.

Pierce Brosnan

1995-ben Pierce Brosnan kapta meg James Bond szerepét, aki 2002-ig négy alkalommal bújt a kém bőrébe. A kilencvenes évek első felében az ír színész csak alkalmanként vállalt el mozifilmszerepeket, mivel első felesége, Cassandra Harris négy éven tartó betegség után 1991-ben hunyt el petefészekrákban. Brosnan az utolsó pillanatig Harris mellett volt - bár megviselte felesége halála, 1994-ben már úgy érezte, készen áll eljátszani a titkosügynököt.


Habár eleinte sokan kételkedtek abban, hogy a kilencvenes években is sikeres lehet a széria, nem csak az Aranyszem, de az azt követő A Holnap markában is hatalmas siker lett világszerte. Brosnan még további két filmben alakította James Bondot.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ám A világ nem elég és a Halj meg máskor forgatásának vége után az EON bejelentette, hogy nem tartanak többet igényt Brosnan színészi munkájára, és már keresik az újabb Bond-színészt. Állítólag az akkor ötven éves Brosnant túl idősnek találták a szerephez, amit végül Daniel Craig kapott meg helyette.

Ezt is szeretjük