Így néznek ki ma a Keresztapa trilógia szereplői

Szeretnéd tudni, mi történt az elmúlt évtizedekben Don Vitóval, Michaellel és a Corleone dinasztia többi tagjával?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Michael Corleone - Al Pacino

Al Pacino 32 éves, a mozi világában még ismeretlennek számító színész volt, amikor 1972-ben Francis Ford Coppola őt javasolta Michael Corleone szerepére. A rendező késhegyre menő vitát folytatott a Paramount Pictures fejeseivel, míg végre meggyőzte őket, hogy a képzetlen, korábban alkalmi munkákból tengődő olasz származású kezdő alkalmas a szerepre. A nagyhatalmú maffiafőnök, Don Corleone fia, aki apja halála után akarata ellenére maga is keresztapa lesz, a filmtörténet egyik legendás karakterévé vált Pacino Oscar-jelölést érő színészi játéka nyomán.

Al Pacino

A trilógia sikerei után, a nyolcvanas években felejthető filmekben játszott, a kilencvenes években azonban ismét megtalálták a nagyszerű mozik, és végre a gengszterszerepből is kitörhetett. 1992-ben, az Egy asszony illatának vak főhőseként pedig átvehette az aranyszobrocskát is. Ezután olyan legendás filmekben szerepelt, mint a Carlito útja, Az ördög ügyvédje vagy az Álmatlanság.

Legutóbb A törvény gyilkosa című thrillerben találkozhatott vele a közönség.
Bár az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb formátumú színésze soha nem nősült meg, három gyermek apja. Legidősebb lánya, Julie Marie anyja Jan Tarrant, a Hair sztárja, Beverly D’Angelo pedig ikreket szült neki. Pacinónak korábban a Keresztapa-beli partnerével, Diane Keatonnal is volt egy hosszú, se vele, se nélküle kapcsolata.

Vito Corleone - Robert De Niro

Az 1943-as születésű világsztár az első részben több szerepre - többek között Michaeléra és Sonnyéra - is pályázott, de egyiket sem kapta meg. Az 1974-es Keresztapa II-ben azonban végre lehetőséghez jutott, és a fiatal Vito Corleone megformálásáért rögtön a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscarral jutalmazták. A fiatal De Niro karrierje kezdetén Brian De Palma filmjeiben szerepelt, majd évtizedekig Martin Scorsesével dolgozott együtt, akinek olyan legendás alkotásaiban nyújtott lenyűgöző alakítást, mint A szarvasvadász vagy a Taxisofőr.

Robert de Niro

Pályája során több alkalommal is gengszterbőrbe bújt, például a Nagymenőkben vagy az Aki legyőzte Al Caponét című krimiben.

De Nirót legközelebb az ugyancsak Scorsese rendezte Frankie Machine-ben láthatják a rajongók, egy nyugalmazott bérgyilkos szerepében. A hetven felé közeledve is hihetetlenül aktív filmlegenda kétszer nősült, első felesége Diahne Abbot egy fiút, korábbi barátnője, Toukie Smith pedig fiú ikerpárt szült neki. Jelenlegi felesége, a hajdan stewardess-ként dolgozó Grace Hightower szintén fiúgyermekkel ajándékozta meg. A színésznél 2003-ban prosztatarákot diagnosztizáltak, ám mivel a betegséget még korai stádiumban fedezték fel, sikeresen felgyógyult belőle.

Kay Adams Corleone - Diane Keaton

A maffiafilm műfaját megalapozó trilógiában Diane Keaton játssza Michael második feleségét, aki a meggyilkolt első hitves, a gyönyörű Apollonia helyére lép. Michael sokáig titkolni próbálja Kay elől, hogy ő irányítja a család sötét ügyeit, ám a titok lelepleződik.

A csalódott nő később el is költözik, mert nem képes elviselni, hogy férje egy véreskezű gengszter. Diane Keaton 1946-ban született, karrierjét színpadi színészként kezdte. A mozivászonra Woody Allen Játszd újra, Sam! című filmjével robbant be, alakításáért Tony-díjra is jelölték.

Diane Keaton

Az igazi népszerűséget számára is a Keresztapa hozta meg. Leghíresebb szerepe mégis az 1977-ben készült, Oscar-díjas romantikus vígjátékhoz, az Annie Hallhoz kötődik. Számos híres románccal - többek között Woody Allennel, Al Pacinóval és Warren Beattyvel - a háta mögött a bohém sztár úgy döntött, nem megy férjhez.

Mint mondja, örökbefogadott fiával és lányával teljes a boldogsága, a vénlányságtól pedig nem fél. A legendás színésznőt legközelebb jövőre láthatja a közönség Harrison Ford és Jeff Goldblum oldalán a Morning Glory című filmben.

Santino ’Sonny’ Corleone - James Caan

Sonny szerepe igen fontos a történetben, hiszen közvetve ő robbantja ki az Öt Család Háborúját, és az ő halála lesz a fordulópont, amikor a Don békét ajánl a vérbosszútól felbőszült feleknek. Santino Michael bátyja, a legönfejűbb a három fivér közül, aki azért érző szívű is tud lenni, például amikor Connie-t védi agresszív férjétől.

James Caan

A szintén Coppola által felfedezett James Caannak Oscar-jelölést hozott a szerep. Hasonló sikert legközelebb 1990-ben, a Stephen King regényéből készült Tortúrával ért el az akkor ötven éves színész. A sármos sztár igazi nőfaló, négyszer volt házas, öt gyermek apja. Fia, Scott Caan szintén színész, az Ocean’s trilógiából lehet ismerős a nézőknek. James Caannal legutóbb a ZseniKém - Az ügynök haláli című vígjátékban találkozhattak a mozirajongók.

A Keresztapa trilógia számokban
6 Oscar
29 egyéb díj (Golden Globe, Grammy, BAFTA, New York-i Filmkritikusok Díja)
53 nevezés
73 millió dolláros költségvetés
484 millió dolláros bevétel
100 színész (statiszták nélkül)
12 ezer dollárt költöttek csak virágdekorációra az első részben a Don temetési jeleneténél
5 millió dollárt kapott a harmadik részben Michael Corleone szerepéért Al Pacino

Connie Corleone - Talia Shire

A csúnyácska Connie Don Vito egyetlen lánya, aki rossz házasságától szenved. Férje elhanyagolja, megcsalja, sőt, meg is veri, amikor megtudja, hogy bátyjához, Sonnyhoz fordult segítségért. A szerencsétlen asszonyt megformáló Talia Shire-nek szintén Oscar-jelölést ért a szerep. A szépségnek nem nevezhető színésznő később egy hasonló szürke egér karakterrel írta be magát a filmtörténeti krónikákba.

Talia Shire

Ő alakította ugyanis a nagysikerű Rocky-szériában Sylvester Stallone legendás bokszolókarakterének jellegtelennek tűnő, ám hűséges és erős akaratú hitvesét, Adriant. Talia Shire számos híres rokonnal büszkélkedhet: bátyja nem más, mint a Keresztapa-trilógia rendezője, Francis Ford Coppola, valamint ő Nicholas Cage és Sophia Coppola nagynénje.

Első férje David Shire zeneszerző volt, tőle egy fia született. Második férjét, a néhai Jack Schwarzman producert szintén két fiúval ajándékozta meg. A színésznőt legutóbb a Homo Erectus című ősember-vígjátékban láthattuk.

Anthony Vito Corleone - Franc D’Ambrosio

Michael fiának sikerült az, ami apjának annak idején nem. Kezdettől fogva kivonja magát a család piszkos ügyeiből, és saját erejéből, teljesen más pályán boldogul. Apja ügyvédnek szánja, ám ő sikeres énekes lesz - első fellépésére az operában meghívja az egész famíliát. A nagyszerű hanggal megáldott Anthony-t Franc D’Ambrosio játssza az 1990-es harmadik részben.

Franc D'Ambrosio

Az ekkor 38 éves sármőr nagyszerű választásnak bizonyult a dalos Corleone szerepére, hiszen énekesként már szép sikereket tudhatott maga mögött.Mi sem példázza ezt jobban, mint az, hogy a Keresztapa III. Oscar-díjas főcímdalát, a Brucia la Terrát ő énekli.

Mary Corleone - Sofia Coppola

Francis Ford Coppola nemcsak nővérének, de lányának is juttatott szerepet a legendás trilógiában. Sofia már egy évesen, a Keresztapa első részének keresztelési jelenetében is felbukkant - igaz, ekkor kisfiúként. A harmadik részben pedig ő játszotta Don Michael lányát, Maryt, akivel egy apjának szánt golyó végez.

Ez a felejthető alakítás két Arany Málna-díjat ért az ekkor 19 éves művésznőnek, ami gyakorlatilag véget is vetett színészi karrierjének. Filmrendezőként viszont annál sikeresebb, a 2003-as Elveszett jelentés című filmje Oscar-díjat is kapott. A bájos híresség 1999 és 2003 között Spike Jones rendező felesége volt, ezután Quentin Tarantinóval randizgatott.

Sofia Coppola papájával, Francis Ford Coppolával
Jelenleg Thomas Mars francia rockzenésszel és közös kislányukkal él. Legutóbbi rendezése, a Cannes-i Arany Pálmára jelölt Maria Antoinette című történelmi mozi Kirsten Dunst főszereplésével készült 2006-ban. Tavaly pedig a 40x15 című dokumentumfilmmel jelentkezett, melyben ő maga is felbukkan.

Színészek, akik már nem lehetnek közöttünk

Marlon Brando - Minden idők egyik legnagyszerűbb színészének számtalan legendás alakítást köszönhet a filmtörténet, közülük is kiemelkedik azonban a Keresztapa Don Corleonéja. A halk szavú, tiszteletreméltó, nagylelkű, ám, ha kell, könyörtelen családfőt megformáló sztár 2004-ben, nyolcvan évesen hunyta le örökre a szemét.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

John Cazale - Fredo Corleone a dinasztia gyenge láncszeme, akit apja, Don Corleone nem talál alkalmasnak arra, hogy elfoglalja helyét a vezetői hatalmat jelképező bőrkarosszékben. Ezért aztán árulásra adja a fejét, amiért életével fizet. A Fredót megformáló John Cazale 1978-ban, rákban halt meg.
Ezt is szeretjük