Mi a teendő, ha fuldoklót látsz? Életet menthet, ha jól reagálsz
Egyáltalán nem egyszerű kimenteni egy pánikba esett embert.

fuldoklo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan rettegnek a vízbe fulladástól, ám arra sokkal kevesebben gondolnak, mit is tennének, ha nem ők lennének az áldozat szerepében, hanem rájuk hárulna a felelősség, hogy valakinek segítsenek.

Noha a filmekben egyszerűnek tűnik, a valóságban egyáltalán nem az. Egy pánikba esett ember támaszt keresve akár azt is a víz alá ránthatja, aki biztos úszástudással rendelkezve próbálja kimenteni. Pontosan emiatt ijesztően gyakori, hogy nemcsak az eredeti áldozat, de az is megfullad, aki segíteni akart. Elmondjuk, hogyan teheted biztonságosabbá a vízparti pihenést!

A vízi mentés alapjai

Először is, nagyon fontos, hogy már a megérkezéskor azonosítsd be, hogy merre található kompetens segítség. Nézz utána, hol vannak a strand vízi mentői, mert ha esetleg szükség lesz rájuk, akkor minden másodperc számít, így nem akarod majd az időt a keresésükkel tölteni. Nagyon fontos, hogy a gyerekeknek is elmondd, hogy ha bármi baj lenne, kiktől és hol tudnak segítséget kérni.

Pánikhelyzetben érdemes azonnal a vízi mentőkhöz, úszómesterekhez fordulni. Akár fuldoklót, akár sérültet fedezel fel a vízben, haladéktalanul értesítsd őket róla, hogy szakszerűen kezelhessék a helyzetet. Csak akkor vedd az irányítást saját kezedbe, ha meggyőződtél róla, hogy nincsenek a közelben.

eletmentes

Azonban, hogy ne is alakuljon ki olyan helyzet, melyben a vízi mentők segítségére lenne szükség, fontos, hogy a gyerekek vagy úszni nem tudók folyamatosan szemmel legyenek tartva a vízben, illetve, hogy csak biztonságos vízmélységig merészkedjenek be. 

Amikor valaki aktív áldozatként bajba kerül, körülbelül 20 másodpercen belül kezd el fuldokolni és ezzel együtt pánikolni. Ekkor nem tud segítséget hívni, és noha lehetséges, hogy többé-kevésbé képes a víz felett tartani a fejét, nem tud önállóan elindulni megmentői vagy a biztonságot jelentő part felé. A legtöbben ilyenkor nem uralják a karjaik mozgását, kapkodnak, és hajlamosak a körülöttük lévő dolgokat a víz alá nyomni. A fuldoklás jele a hátradöntött fej is, mely ösztönös törekvés arra, hogy az ember orra és szája a víz felett maradjon. A legtöbb áldozat 20-60 másodperc küzdelem után merül el.

Más esetekben az áldozat passzív. A kimerült úszók például nehezen tartják magukat a víz felett, ám képesek segítséget hívni és valamelyest haladni a part felé. Szintén passzív fuldoklást idéz elő, ha valaki eszméletét veszti a vízben. Mivel ilyenkor szinte azonnal süllyedni kezd, és nem ura a légzésének, a mentést azonnal meg kell kezdeni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindenképpen fontos, hogy azonnal értesíts valakit, aki a mentőakció ideje alatt további segítséget, illetve orvost hívhat. Ha nincsen a környéken vízi mentő, akkor is érdemes egy embernek többen segíteni. Csak akkor próbálj kihúzni egy fuldoklót a vízből, ha erős úszástudással rendelkezel, különben megközelíteni is nagyon veszélyes egy aktív áldozatot!

Ha csak teheted, keress valamit, ami lebeg a vízen. A legtöbb vízi mentőnél is van valami, amiben a bajba jutottak megkapaszkodhatnak, így sokkal kevésbé valószínű, hogy a segítőt rántják a víz alá. Ugyanezen okból fontos, hogy az áldozatot hátulról, a hónalja alá nyúlva próbáld megemelni és a víz fölött tartani, így elkerülhető az, hogy benned kapaszkodjon meg, ellehetetlenítve az úszást számodra is. Ezután a fuldoklót a derekánál vagy a mellkasánál két kézzel fogva, lábtempóval haladva , legkönnyebben hátrafelé lehet kihúzni a partra, ahol haladéktalanul hozzáértő elsősegélyre lesz szüksége.

Budapest strandjai

Ezeken a budapesti helyeken még kihasználhatod a nyár végi jó időt. Mutatjuk, melyik strandon mennyi a belépő, és milyen szolgáltatások járnak a pénzedért.

Ezt is szeretjük