Így kell jelezni, ha bajban vagy a vízben: nagyobb az esély a túlélésre
Nagyon fontos, hogy észnél legyél úszva és vízi járműben is.

no labak viz alatt
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még az úszni tudókkal is nagyon könnyen előfordulhat, hogy egyszer csak olyan távolra kerülnek a parttól, hogy a helyzet veszélyes legyen, sőt, ennél is nagyobb a baj viharban. Ilyenkor akár úszva, akár vízi járművel nagyon fontos, hogy minél hamarabb vészjelzést adj, hogy a segítség elinduljon, mert ez nagyon megnöveli az esélyeidet.

Ha a viharjelző percenként 45-ször villan, úszva és járművel is maradj a part 500 méteres közelében. A percenkénti 90 villanás esetén tilos a fürdés. Sokan nem veszik komolyan a jelzést, ami tényleg az ember életébe kerülhet. Amennyiben azonban mégis bajba kerülnél, a következőképpen hívhatsz segítséget, még mielőtt fuldokolni kezdenél.

Vészjelzések a vízben

Amennyiben úszás közben nem érzed magad biztonságban, keress minél hamarabb valamit, amiben megkapaszkodhatsz, és innen feltartott kézzel jelezd, hogy bajban vagy. Ha ez nem lehetséges, akkor úszás közben emeld fel magasra a kezed, és integess a part felé, miközben próbálsz kifelé haladni. Nagyon fontos, hogy ilyenkor megőrizd a nyugalmadat! Még ha a part hallótávolságon kívül van is, vagy külföldön nem beszéled a helyiek nyelvét, akkor is érdemes kiáltással is jelezni a helyzetedet. 

fuldoklas segitseg viz

Csónakban vagy más vízi járműben, ha a sodrás miatt nem sikerül elindulni a part felé, vagy más okból úgy gondolod, hogy baj van, többféleképpen is segítséget kérhetsz. A legáltalánosabb módszer egy zászló vagy más holmi körkörös, feltűnő lengetése. Ugyanígy, különösen éjszaka hasznos lehet zseblámpával a part felé köröket írni vagy morzejelezni. Az S.O.S. jelzés ...---... jelekből, azaz három rövid, három hosszú majd megint három rövid villanásból áll. Amennyiben van kéznél vörös színű fény, ennek meggyújtása is segélykérést jelent. Ha semmi nem áll ezek közül a rendelkezésedre, akkor a karjaid felemelésével és oldalirányú integetéssel próbálkozz, illetve amennyire csak biztonságos, emelkedj fel a járműben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Balatoni szabadstrandok

Ezeket a kulturált, rendben tartott strandokat ingyenesen élvezheted az ország kedvenc tópartján.  Mutatjuk, melyiket, hol keresd!

Ezt is szeretjük