A legszebb mátrai és bükki kirándulóhelyek most is várnak: virtuális séta varázsol el a hegyekbe

A Mátra és a Bükk kirándulóhelyein is tehetsz egy különleges, virtuális túrát.

mátra kilátás panoráma
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy rövid időre még biztosan le kell mondania az embernek a nagy utazásokról, és a bájos kis hegyvidéki falvaink sem fogadhatják most tárt karokkal a látogatókat, a virtuális túrák azonban picit megpróbálják betölteni ezt a hiányt.

Az internetnek köszönhetően a hazai, gyönyörű kastélyokba és múzeumokba, sőt az osztrák turistaközpontokba is betekintést nyerhetnek a kirándulásra vágyók a kanapéjukról, most pedig a Mátra és a Bükk bájos települései és magával ragadó panorámája is elérhető online.

Virtuális túrák a Mátrában

A hegységek gyönyörű falvain, városain és kirándulóhelyein végigvezető virtuális sétákat egy 68 esztendős recski nyugdíjas, Hegedűs László készítette, aki azt is elárulta, a több mint 200 gömbpanorámás felvételből álló kirándulást azért tette ingyenesen közzé, hogy az otthonába bezárt lakosságnak kedveskedjen egy szabadban tett túra illúziójával. 

A mobiltelefonról is elérhető, reklámmentes alkalmazásban a sárga nyilak mutatják a lehetséges irányokat, mivel pedig tényleg tündérszép tájakról van szó, érdemes őket egytől egyig bejárni.

Körpanoráma a Kékesről

A kirándulás kezdőpontja mi más is lehetne, mint a kékestetői tévétorony, ahonnan bámulatos kilátás tárul a néző elé a szélrózsa minden irányában? Az 1981-ben épült új antennatorony 180 méter magas, így a tengerszint feletti 1200 méteres magasságot is eléri, míg a kilátója az építmény 45 méteres magasságában, a kávézórész fölött található.

Recsk, tele látnivalóval

A virtuális túra egyik legérdekesebb állomása Recsk, ahol nem csak a takaros utcákat érdemes bejárni, és gyönyörködni a palóc portákban. A falu fontos látnivalója az ország egyik legrégebbi tájháza, ahol a recski hímzéskultúrával és a palóc hagyományokkal is megismerkedhet az ember.

A településen járva a Bányászati Kiállítóhely és az egykori kényszermunkatábor helyére épült Nemzeti Emlékpark felkeresése is kihagyhatatlan, most csak virtuálisan, de később érdemes megtervezni egy valódi túrát is a vidékre, amelyhez mintegy irányadóként szolgálhat az online panorámatérkép.

A cikk az ajánló után folytatódik

Siroki vártúra virtuálisan

A Mátra különleges gyöngyszeme Sirok is, amelynek leglátogatottabb nevezetessége a település vára, ahonnan mesés panoráma nyílik a mátrai hegyoldalakra. A települést Recskhez hasonlóan ugyancsak érinti az Országos Kéktúra útvonala, ezért a túrázók körében ismert helyszín. 

A Sirok környéki hegyvidéki utak mellett már az online képeken magával ragadhatja az embert a faluközpont idilli hangulata is.

Online túra Egerben

Eger városa egész évben közkedvelt turistacélpontnak számít, az online elérhető panorámatúrával pedig a kijárási korlátozások idején is átélheti az ember picit a település utánozhatatlan varázsát.

Az alkalmazásnak köszönhetően a virtuális túrázók szemügyre vehetik az utcákat az egri vár Dobó-bástyájáról, gyönyörködhetnek egy kicsit az Érsek-kert pompájában, vagy akár kiruccanhatnak a Szépasszony-völgybe is.

A virtuális túrák listáját napestig lehetne folytatni, hiszen mintegy 22 települést és kirándulóhelyet járnak be a Mátra, a Bükk, sőt a Cserhát egyes vidékein is. Megtekinthető online számos egyéb között az országos szinten különleges verpeléti vulkanikus kráter, a Piszkéstetői Obszervatórium vagy a galyatetői templom belülről, a mátraderecskei Mofetta vagy Hollókő világörökségi falva.

Virtuális túrák a magyar kastélyokban és múzeumokban

Járd be a legszebb hazai tárlatokat és műemlékeket virtuálisan, hogy tudd, mi az, amit a járványhelyzet megszűntével feltétlenül meg kell majd látogatnod!

Virtuális túrák a legszebb magyar kastélyokba: 9 tárlat, amiről nem szabad lemaradni

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Országalbum/ficak64, Wikipedia/Krystian Cieślik, Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük