A Bakony festői völgyeiben bújik meg Vinye: már az odaút is varázslatos élmény

Vinye vasútállomása rengeteg lehetőséget rejt, az erdő közepén lévő falurészből megannyi túraútvonal indul.

Vinye túraútvonalai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Vinye állomásához vezető, műemlékké nyilvánított, kanyargós vasútvonal lélegzetelállító helyszíneken vezet keresztül. Már az odaút is felér egy kikapcsoló kirándulással, pedig az igazi természetjárás csak ezután kezdődik.

Vinye vasútállomása gyakorlatilag egy kirándulóparadicsom, a környék látnivalóinak épp a közepén helyezkedik el. Az állomás melletti Vinye.hu büfében még biciklit is lehet bérelni, amivel könnyebben feltérképezhetőek a környező látványosságok.

Miért érdemes Vinyébe menni?

Vinye Bakonyszentlászló községben található, a kis falut ritkán lakott területet veszi körbe. Hajdanán Vinye-Sándormajornak hívták, és fűrészüzem működött itt, aminek bezárása után fedezték fel a természet szerelmesei a hely kincseit.

vinye túra 1
Fotó: orsi_l / indafoto

Vinye több természeti képződmény és látványosság középpontjában fekszik, innen indul turistaút a Cuha-szurdokba, de akár Borzavár felé, a Kőris-hegyhez, a Fenyőfői ősfenyveshez, Porvába vagy a cseszneki várhoz is el lehet látogatni. A Bakonyvasút kanyargós úton visz keresztül a Cuha-völgyön át, aminek egyik különlegessége az "ablakos alagút", amit omlásveszély miatt alakítottak ki. Ezenkívül a közelben található a Bakony legmagasabb pontja, a Kőris-hegy, de a Pápalátó követ és a Kék-hegyi földvársáncokat is érdemes megtekinteni.

Vinyei túrák

Nem szükséges Vinyéről messze menni ahhoz, hogy a látogatók magukba szívják a régió esszenciáját. A közelben levő Kőpince-forráshoz elég a P, S vagy Z jelzésű gyalogutat követni. A forrás átlagosan 7 °C-os vizéből bátran lehet kortyolni. Itt található a bakonyi betyár, Savanyó vagy Savanyú Jóska régi rejtekhelye, egy sziklahasadék, amit Betyár-, Zsivány- vagy Savanyó Jóska-barlangnak is neveznek. A férfi a 19. század végén riogatta a környékbeli lakosokat, főleg a tehetősebbeket, később egyik cinkostársa adta fel őt.

kőpince utazás
Fotó: pabermann / Indafotó

Akik hosszabb kirándulásra mennének, jó tudni, hogy Vinyéről indul a Cuha-völgye Tanösvény, ahova előszeretettel visznek kirándulni akár iskolás csoportokat is, de önállóan is könnyedén meg lehet tervezni a túrát.

A 13 kilométeres körtúra alatt Vinyéből a Cuha-szurdokon keresztül el lehet jutni Porva községébe, ahonnan már nincs messze Csesznek vára sem. Itt érdemes elidőzni, nem csak a vár miatt, hanem mert a cseszneki Kőmosó szurdokban építették ki Magyarország első Via ferrata pályáját. Ez egy olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást. Megfelelő felszereléssel a gyakorlott túrázók meghódíthatják a sziklafalat. 

Csesznekről továbbhaladva érkezik a túra legmeredekebb szakasza, ami a Kopasz-hegyre vezet fel. Innen pedig egy hajdani üveghután át visz az út, ahonnan a Hódos-érhez lehet jutni, ami belefolyik a Cuha-patakba. Ezután már csak egy rövid gyalogút következik, ami visszavezet Vinyébe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vonattal Vinyébe

Ha a Bakonyvasút csodálatos vonalára vagy kíváncsi, Budapestről először Győrbe kell eljutni, a páratlan szépségű vasút Győr és Veszprém között közlekedik. Bakonyszentlászló után már meg is érkezel Vinyére. Az út Budapestről így körülbelül 3 és fél órát vesz igénybe, kocsival kevesebb mint 2 óra alatt oda lehet jutni. Természetesen Veszprémből is indul Győrbe ugyanaz a kisvasút, 51 perces menetidővel érdemes kalkulálni, aki onnan szeretne ellátogatni a tündéri faluba.

Magyar falucskák, melyek egyre csak fogynak

A kis falvak közül akad olyan, amelyik bőséges turisztikai kínálatával az utazók kedvence lett, máshol a csend, a nyugalom, esetleg a közeli túralehetőségek vonzzák a látogatókat.

Hiába csodaszépek! Magyar falucskák, ahol már csak maréknyian laknak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Indafotó, borítókép forrása: panelrambo / Indafotó)

Ezt is szeretjük