Hangulatos kisvasutak a Balatonnál: madarak, rétek, zöldellő táj mellett haladnak

A kisvasutakon gyönyörű helyeket járhatsz be, akár a Balaton közelében is.

Balatoni és erdei kisvasutak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Be kell vallanunk, nem feltétlenül az erdei kisvasutazás jut először eszünkbe a Balaton szó hallatán, pedig a magyar tenger megannyi látványossága és programlehetősége mellett ez is alternatívát nyújthat arra, hogy a családdal közösen közelebbről is megismerd a természet valódi arcát, hogy az eldugott, hangulatos erdőkben robogva fedezd fel a Balaton környékének rejtett kincseit.

A kisvasutazás kicsiknek és nagyoknak is remek program: a Balatontól délre egy gyönyörű útvonalon pattanhattok fel a vonatra, de a tótól nyugati irányban, elérhető közelségben még két kisvasút is működik. Mi több, ha egy kellemes hétvégi kirándulásra vágysz a családdal, érdemes bicajt is vinni, amit a járatokon is szállíthattok!

Balatonfenyvesi Kisvasút

Bár elvileg nem tartozik a Balaton különösebben ismert látványosságai közé, az utóbbi időben egyre többen fedezik fel ezt a hangulatos kisvasutat, mely Magyarország legtitokzatosabb és legkevésbé ismert táján, a csodálatos környezettel, a védett madár- és növényvilággal megáldott, Somogy megyében található Nagyberek legszebb részein robog át.

Az ablakból kitekintve kis falvakat, tavakat, nádasból felröppenő, védett madarakat, templomromokat, műemlék pincesort, hangulatos magyar csárdát is láthatsz, a közeli somogyi táj lankáin pedig kerékpározhatsz is.

balatonfenyvesi-kisvasut-indafoto-Berec93-ok
Fotó: Indafotó/berec93

A Balatonfenyvesi kisvasút egész évben menetrendszerűen közlekedik, és 40 perc alatt ér el Balatonfenyvesről Somogyszentpálba. Még több információt az utazással kapcsolatban, az árakról, a menetrendről, valamint az elérhetőségről ide kattintva találsz.

Csömödéri Állami Erdei Vasút

A zalai táj egyik legemblematikusabb képviselője a Csömödéri Állami Erdei Vasút, mely mintegy 109 kilométer hosszúságban hálózza be a megye erdeinek egy részét. Érdekessége ugyanakkor, hogy a vasúthálózatnak mindössze a harmadán van személyszállítás, a forgalom nagy részét még ma is a fát szállító tehervonatok jelentik.

A személyszállító vonatok Lenti és Kistolmács között haladva 32 kilométer hosszban összekötik a térség kirándulóhelyeit, vonalai hangulatos településeken át vezetnek, számos turisztikai látnivalót érintenek. Lentiből kiindulva gyönyörködni lehet a zajdai erdőben, elérhető a csömödéri horgásztó, a bázakerettyei termálfürdő, valamint a Kistolmácsi-víztározó. Megközelíthető a mároki kápolna, a Budafai Arborétum, a több száz éves pákai templom, Öveges professzor szülőháza, a szécsiszigeti Andrássy-Szapáry-kastély és a vízimalom. Az erdei vasút állomásának szomszédságában található a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark.

csomoder-zalaierdo-hu-ok
Fotó: zalaerdo.hu

Az erdei vasút útvonala érinti a göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a göcseji bükktájat, a vonatos kirándulás alkalmával gyakran látható szarvas, őz, vaddisznó, egerészölyv, és más ritka, védett madarak is felbukkannak olykor.

Az erdei vasút menetrendszerűen májustól szeptemberig közlekedik, és kerékpár szállítására is van lehetőség. A főszezon hónapjaiban minden második szombaton nosztalgiaszerelvény közlekedik a Lenti és Kistolmács közötti szakaszon, melyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt nosztalgia-gőzmozdony húz. Bővebb információt ide kattintva találsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mesztegnyői Erdei Kisvasút

A Mesztegnyői Erdei Vasút Magyarország talán egyik leghangulatosabb kisvasútja, a Balaton partjától mindössze harminc kilométerre. Bár nem hegyi pálya, vonala nagyrészt erdőben vagy tavak mellett halad. Vonala Mesztegnyő települést elhagyva Belső-Somogyban a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzeten vezet keresztül, mely a Duna-Dráva Nemzeti Park területeihez tartozik. A kisvonat kitűnő lehetőséget nyújt az itt élő állatok megfigyelésére, még a ritka fekete gólya és kárókatona is felbukkanhat.

Mesztegnyői halastó a kisvasút mellett.
Mesztegnyői halastó a kisvasút mellett.
Fotó: Wikipedia/aspectomat

A Mesztegnyői Állami Erdei Vasút személyvonatai Mesztegnyő és Felsőkak között szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapokon, valamint június 1-től augusztus 31-ig szerdai napokon közlekednek. Bővebb információt ide kattintva találsz.

Még több erdei kisvasút Magyarországon

A gyalog- és kerékpáros túrák mellett ilyenkor már akár síneken is gyönyörű vidékeket lehet felfedezni. Nézd meg a legszebbeket!

10 mesés kisvasutas túra: mesebeli vidékeket járhatsz be velük

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary, zalaerdo.hu.)

Ezt is szeretjük