A világ 4 leggyönyörűbb kertje

Óriás képgalériával!

Elkápráztatnak, ihletet adnak, megnyugtatnak - a kertek a szemre és a lélekre is hatással vannak. Hát még a legszebbek!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A természet csodáit és az emberi képzelőerőt tökéletes harmóniában egyesítő kerteknél kevés élőbb, változékonyabb és káprázatosabb dolog létezik a világon.

A kedves kis virágok, az árnyas lugasok és a zöldellő természet őszinte ereje, mely a tüdővel együtt a lelket is oxigénnel tölti fel, az öt érzék csodáját egyesíti minden négyzetméteren.

Ha ihletet, derűt, csendet és békét keresel, vagy egyszerűen csak belefeledkeznél a formák és színek rengetegébe, járd be velünk - ha csak képzeletben is - a világ legszebb kertjeit!

A vízililiomok otthona: Monet-kert, Giverny, Franciaország

A festő, Claude Monet a történetmondók szerint egy vonat ablakából pillantotta meg Normandia egyik legfestőibb települését, Giverny-t, majd miután sikerült elég pénzt gyűjtenie, letelepedett a meseszerű helyen, mellyel - bár 1883-tól egészen haláláig, 1926-ig itt élt - eredeti célja az volt, hogy létrehozzon valamit, mely kedves a szemnek, és méltó témája lehet festményeinek.

Az eredmény Giverny álomkertje lett, nem utolsósorban pedig az a 250 alkotás, melyet a művész kedvenc témája, vagyis a kerti tó felszínén úszó vízililiomok ihlettek. A kert 1980 óta a nagyközönség előtt is nyitva áll, minek köszönhetően évente mintegy félmillióan keresik fel varázslatos atmoszférája vagy épp a művészet iránti tisztelet miatt.

A kert maga két egymással ellentétben álló, mégis harmóniát teremtő részből áll: közvetlenül a ház mellett valódi díszkert található, illatos rózsalugasokkal és színes virágágyásokkal, a másik szakasz azonban a helyi mesteremberrel készíttetett zöld híddal - a híres japán híd - és a lilaakác-függönnyel egyfajta vadregényes vízikert, ahol a már említett liliomokat a mai napig megcsodálhatják az erre járók.

Virágzó sziget az Alpok lábánál: Isola Bella, Olaszország

Az Isola Bella nem csupán a 17. századi olasz kertművészet remeke, de a hófödte Alpok lábainál meghúzódó, sejtelmesen kéklő Maggiore-tóval egyetemben az ország egyik leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja. A tó közepén található, kizárólag hajóval megközelíthető, azonos nevű szigeten az 1630-as években, Carlo Borromeo gróf jóvoltából kezdődött meg az építkezés, melynek negyven éve alatt a világ egyik legkülönlegesebb hangulatú kastélya és látványkertje született meg.

A mesebeli helyet, melynek barokkos, arisztokrata hangulata sajátos kontrasztot teremt a tó körül található halászfalvak egyszerű életmódjával, a helyi legendák szerint nem maga a gróf álmodta meg, hanem a család és környezetének hölgytagjai javasolták a szigetre való építkezést, hogy ne kelljen hallgatniuk a bebörtönzött rabok jajgatását szárazföldi kastélyuk alagsorából.

A világ egyik csodájaként emlegetett alkotás a kicsi, sziklás sziget egészét elfoglalja extravagáns, ritka, egzotikus növényekben és lélegzetelállító virágágyakban gazdag, március és október között valódi szín- és illatorgiával szolgáló kertjével, melynek teraszos felépítése sokak szerint azokra a festményekre hasonlít, melyek Babilon függőkertjeit ábrázolják.

A dzsungel szürrealista álma: Las Pozas, Mexikó

Las Pozas egyedülálló a világon, köszönhetően többek között annak, hogy a mexikói hegyvidék trópusi esőerdeinek egyikében, 610 méterrel a tengerszint felett található. A természetes vízesésekkel és vizekkel tarkított kertet a brit költő, Edward James álmodta meg, kinek szürrealizmusa a kert sajátos szobrain is tükröződik.

A költő, aki e művészeti mozgalom lelkes támogatója volt, azért érkezett az amerikai kontinensre, hogy találjon egy helyet, ahol valódi édenkertet, legalábbis egy ahhoz hasonló alkotást hozhat létre. Végül 1945-ben talált rá a Mexikóvárostól hét órás autóútra fekvő, Xilitla nevű falura, és itt alakította ki a mintegy 320 ezer négyzetméteres csodát.

A számos épülettel, kisebb palotával, templommal és pagodával - közéjük sorolható a Lépcsők a Mennyországba is - rendelkező kert különleges, rejtelmes és vadregényes hangulatát a számos szobor mellett olyan sajátos elemeknek is köszönheti, mint a függőhidak, a völgyeket végigkísérő rámpák, a szinteket összekötő, ősinek ható lépcsők, nem beszélve az egzotikus madarakról és a trópusi növényekről, többek között az orchideákról, melyekből mintegy 29 ezer nyílik egyszerre a kertben.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A misztikum világa: Quinta da Regaleira, Portugália

A világ egyik legvarázslatosabb és legtitokzatosabb helyének tartott Quinta da Regaleira birtok - első tulajdonosa, Augusto Carvalho Monteiró után Monteiró, a Milliomos Palotájának is nevezik - a portugáliai Sintra történelmi központjától nem messze, illetve Lisszabontól is mindössze néhány tíz kilométerre található.

A palota és a grottókkal, tavakkal, szökőkutakkal, kápolnával és megannyi tündérmesébe illő díszlettel övezett park, mely az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült, sajátos szimbolikus rendszerrel rendelkezik - ennek is köszönhető a hely sajátos, egyedülállóan misztikus atmoszférája.

A művészi konstrukciók egész sorával, faragott kőpadokkal, szökőkutakkal, mesterséges tavakkal, nem utolsósorban pedig különleges növényekkel gazdagított mitikus kert a felszíni látnivalókat tekintve is lélegzetelállító, nem beszélve a kiterjedt, rejtélyes alagútrendszerről, mely összeköti egymással a barlangokat, a Regaleira-tornyot vagy épp a Vízesés-tavat.

Az építtető szándéka szerint a föld alatti világ a sötétség és a fény, illetve a halál és a feltámadás közötti utat szimbolizálja, csakúgy, mint a kert egyik legnevezetesebb látványossága, a Beavatás Kútja. A mintegy a föld belsejébe fordított torony csigaszerűen fut a mélybe, lefelé haladva a halál és a földdel való egyesülés, felfelé haladva pedig az újjászületés rítusát megjelenítve. A kút kilenc szakaszt foglal magában, mely a magyarázatok szerint Dante Isteni színjátékára enged asszociálni, pontosabban a pokol és a purgatórium kilenc-kilenc körére, valamint a Paradicsomba vezető kilenc égre.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük