Hogy ne ismétlődjön meg a 2006-os katasztrófa: így viselkedj, ha tömegrendezvényen ér a vihar

A városi tömegrendezvényeken nagy veszélyeket rejt egy hirtelen érkező vihar.

Vihar esetén teendők augusztus 20-án
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pontosan 16 évvel ezelőtt, 2006. augusztus 20-án történt az a katasztrófa, melynek során a budapesti tűzijáték nézőinek tömegére hirtelen hatalmas vihar csapott le. A pánik pillanatokon belül eluralkodott, a káoszba torkollott este folyamán öten életüket vesztették, háromszázan megsérültek. Sokan tartanak attól, hogy a félelmetes eset megismétlődhetne az ünnepnap folyamán egy városi tömegrendezvényen.

Az elmúlt napokban Európa több országában elképesztő ítéletidőről számoltak be, a toszkán Piombino városában háztetőket tépett le, fákat csavart ki, és óriáskereket tépázott meg a vihar, Korzikán 224,6 kilométer/órás széllökéseket mértek. Félő, hogy az ítéletidőből Magyarország sem marad ki, az augusztus 20-i hétvégére viharokat, zivatarokat írnak az előrejelzések. Bár az ország bízik a csendesebb esőben, aki bármilyen jellegű tömegrendezvényen venne részt, érdemes mégis felkészülnie minden eshetőségre.

Teendők vihar esetén a tömegrendezvényeken

A rendezvényeken, ünnepségeken vagy akár egy tömeges demonstráción is a legnagyobb veszélyt az eluralkodó pánikhelyzet jelentheti, ahogy az 2006-ban is történt az ominózus tűzijáték idején. Bár a higgadt viselkedés nem mindig könnyű, a jó döntések meghozatalában sokat számít, ha valaki előre tudja, mik a teendők vihar estén.

Vedd komolyan a meteorológiai előrejelzést!

A 2006-os katasztrófához több tényező együttes jelenléte vezetett. Bár a meteorológiai előrejelzések nem hiányoztak, sőt a zivatar és a tűzijáték egybeesését is prognosztizálták, a katasztrófavédelemmel és a szervezőkkel elmaradt az egyeztetés a rendezvény törlésének szükségességéről.

Mindenesetre ebből megtanulhatta az ország, hogy a meteorológiai jelzéseket komolyan kell venni, ma pedig már akár órákra lebontva is megtalálható az interneten, egy érkező viharról akár a mobilra is értesítést kérhetsz, ami jelentősen megkönnyíti a tervezést.

A beltér biztonságosabb

Amennyiben a közeljövőben egy vihar érkezik, az ember számára a lehető leggyorsabban javasolt - a hidegvérét megőrizve - elhagynia a kültéri helyszínt, és menedéket keresni. Ha nem tud valaki azonnal az otthon biztonságába húzódni, egy bevásárlóközpont vagy egy vendéglő is jó ötlet lehet, minél távolabb az esemény magjától az esetleges zsúfoltság elkerülése végett.

Bár általában az autó biztonságos terepnek számíthat villámlás esetén, ha nem lehetséges a helyszín elhagyása, akár életveszélyes közeggé is válhat. A nyitott épületek, teraszok szintén nem elegendők, ahogy a fa, illetve tető alá húzódás sem minden esetben jó ötlet. Az orkánerejű szélben a tetőcserepek lehullása, a járdákra hulló vakolat és üvegszilánkok, az autókra dőlő fák, a leszakadó ágak és a lejtőkről lezúduló víz mind-mind veszélyt jelenthet, amit jobb kikerülni. A villámcsapások kiküszöbölése végett kerüld el a magaslatokat, fákat, tornyokat, oszlopokat, de az elektromos vezetékek túlzott közelségét is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nyílt vízen sem szabad tartózkodni vihar idején, veszélyjelzés esetén azonnal vissza kell térni a partra. Nem véletlen, hogy 2006-ban is többeket kellett kimenteni egy, a Duna vizén mozgó motorcsónakból, mely a szélben egy hajónak ütközött, sajnos ez a baleset életeket is követelt.

Szerelkezz fel a biztonságért!

2006-ban problémát okozott a teljes sötétség is: a tűzijáték idejére lekapcsolták a közvilágítást, és csak később, a rendőrség kérésére kapcsolták vissza, így a tömeg szinte vaksötétben volt kénytelen menekülni, az alternatív útvonalak jelzése is elmaradt, így rendkívül balesetveszélyes helyzet teremtődött, melyben sokan megsérültek. Bár a tűzijátékmentes rendezvényeken nem feltétlenül áll fenn a fenti helyzet, technikai probléma sajnos bárhol adódhat, így a kézi világítóeszközök, illetve a házak, intézmények közelsége eredményesebbé teheti a távozást a helyszínről.

A feltöltött telefon fontossága is megkérdőjelezhető. Noha egy tömeges baleset esetén előfordulhat a távközlési rendszer túlterheltsége, ahogy a vészhívások lassúsága, akadályozottsága is, egyes esetekben az életet is megmentheti, ha az ember segítséget tud kérni, vagy a pánikot követően fel tudja venni a kapcsolatot a tömegben elszakadt társaival.

Elhagyni a helyszínt

A 2006 augusztusában bekövetkező pánik után a rendezvények előírásait jócskán szigorították, és azok betartását is, így elviekben nem fordulhat elő hasonló. Amellett, hogy a menekülési útvonalakat egyértelműen ki kell jelölni, a helyszíni mentőegységek számát emelték, és elsősegélynyújtó pontokat is kell létesíteni helyben. 

A rendőrség és a biztonsági személyzet folyamatos koordinációja, a meteorológiai szolgálat állandó jelentései szükségesek a lebonyolításhoz. Az aláfestő zenét játszó hangosításnak alkalmasnak kell lennie a tömeg irányítására adott utasítások közvetítésére is. Amennyiben nem látod, hogy minden feltétel teljesülne, és nem érzed magad biztonságban, inkább hagyd el az esemény helyszínét, vagy húzódj távolabb a tömeg központjától.

Ennyi volt a tűzijáték ára

Sokak szerint felesleges kiadás az augusztus 20-i tűzijáték, az ára ráadásul kifejezetten magas.

Ennyibe kerül idén az augusztus 20-i tűzijáték: nyilvánosságra hozták a pontos összeget

Kiderült, mennyi a 2022-es augusztus 20-i tűzijáték ára.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük