Szívrohamhoz hasonlítanak a tünetei: a pánikrohamot nem szabad félvállról venni

A pánikroham és a szívinfarktus tünetei nagyon hasonlók, előbbi azonban jól kezelhető állapotot jelent.

panik-roham-sziv-roham

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pánikroham rémisztő állapot, a félelemérzetet pedig tovább fokozza, hogy a fellépő tünetek a szívinfarktuséhoz is hasonlíthatnak. Bár múló panaszról van szó, érthető, hogy az ember mielőbb szeretné azt elmulasztani.

Egy pánikroham nem egy egyszerű félelemérzet, csillapíthatatlan szorongás, halálfélelem léphet fel közben, ösztönszerűen hatalmas adrenalinlöket éri a testet, mintha így készülne fel a támadásra vagy a menekülésre. Fellépése ijesztő az érintettnek, de a környezetében levők számára is, akik szeretnének, de olykor tehetetlenek, és nem tudnak segíteni a bajban.

A pánikroham tünetei

A pánikroham és a szívinfarktus kezdeti tünetei könnyen összetéveszthetők, mindkettő gyakran jár a pulzusszám hirtelen emelkedésével, szédüléssel, izzadással, remegéssel, karzsibbadással, mellkasi szúró, nyomó érzéssel, nehézlégzéssel.

Különbséget jelent köztük, hogy a pánikroham látszólag ok nélkül, többnyire percek alatt alakul ki, és a tetőpont után lecsengő fázisba kerül. Közben a pszichés eredetű tünetek dominálnak, a fizikai állapotromlás a halálfélelemből, szorongásból következik. A szívinfarktus tünetei elsősorban nem pszichés eredetűek, a szívizom vérellátási elégtelenségére visszavezethetők.

Egyes fóbiák, a túl nagy nyomás, egy megoldatlan lelki probléma is fokozhatja a rohamok fellépésének kockázatát. Léteznek szituációktól függő rohamok, például zárt tér vagy szociális fóbia miatt kialakulók, érzelmi állapot által kiváltottak, utóbbiak gyakoriak éjszaka, erős érzelmi feszültség esetén. Egy-egy átélt eset után már az újabb pániktól való félelem is generálhat rohamot, az ördögi kör pánikbetegséggé eszkalálódhat, ilyenkor már feltétlenül érdemes egy szakorvost, pszichológust felkeresni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A pánikroham kezelése

Sokat segít azonban, ha az ember tudatosan használja a rendelkezésére álló technikákat, és fejben felkészül a pánikroham kezelésére még annak fellépése előtt.

A rohamok mindenkinél másként jelentkeznek, van, akinél eleinte a testi, másoknál előbb az érzelmi tünetek érezhetők. Tudatosítani érdemes, hogy bár közben időtlennek tűnhet a panasz, általában maximum 10 percen belül tetőzik az állapot. Relaxációs, figyelemelterelő módszerekkel csökkenthető a tünetek erőssége is.

Az egyik ilyen hatékony módszer a 4-7-8 légzés, amellyel a megugró szívritmus lassítható, és a szervezet megnyugtatható: a lényege, hogy négyig számolva lélegezz befelé, tartsd benn a levegőt, miközben hétig számolsz, majd nyolc számolásig engedd ki a levegőt.

Bármilyen meditatív légzéstechnika segíthet, ha az ember a légzésre, a légzőszervek mozgására összpontosít, a zavaró gondolatok helyett ez a terület kerül a fókuszba.

A figyelemelterelést a tudatos légzéskörökön túl sokak szerint az is támogathatja, ha a kezdődő pánikroham esetén valamit vizualizál az ember, és minél pontosabban elképzeli például az adott megnyugtató helyet: látvánnyal, szagokkal, hangokkal, ízérzettel, érzésekkel kiegészítve. A testmozgás, egy gyorsabb tempójú séta vagy a jóga megváltoztatja a légzést és a szívritmust, ezáltal a test teljesen más állapotba kerülhet.

Az érzékszervek ingerelése is más irányba viheti a fókuszt, ami a roham megelőzésében, intenzitásának csökkentésében hasznos lehet: az erős illatok, így a borsmentaolaj, vagy akár egy jégkocka hidegérzete is kizökkentheti az elmét a romló folyamatból.

A mindfulnessgyakorlatokról is elmondható a pozitív hatás és a szorongáscsökkentés: a módszer során az itt és a most kerül fókuszba. A gyakorlatba beletartozhat az embert körülvevő tárgyak megnevezése, akár színnel, textúrával együtt. Az érzékszervek használatára javasolt megnevezni öt dolgot a szobában, ami látható, hallható, megtapintható, megszagolható, megízlelhető. A testrészek érzeteinek tudatosítása, az izmok megfeszítése és ellazítása is segítséget jelenthet a relaxációban, a lábujjaktól a fejtetőig haladva, minden testrészt érintve.

Kiút a pánikbetegségből

Eltávolították a mellét, pánikbeteg lett, de győzött. Tamás Ritának küzdelmében a sport jelentette a támaszt.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük