A 6 legveszélyesebb utazási betegség
Bele is halhatsz!
Utazás előtt fontos, hogy ismerd az adott ország veszélyeit. A következő betegségekre mindenképp készülj fel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden tizedik utazót érint valamilyen betegség külföldi útja során, ám ami még ijesztőbb: ez minden tízezredik utazó számára végzetes. Csak a leggyakoribb és legsúlyosabb utazási betegségeket példaként felsorakoztatva, a világon évente több millió hepatitises, sárgalázas és hastífuszos megbetegedést regisztrálnak az Egészségügyi Világszervezet - WHO - kimutatásai alapján.

Utazás előtt ezért érdemes utánanézned, hogy az adott ország milyen egészségügyi veszélyeket rejt, ennek tudatában pedig meg kell tenned az óvintézkedéseket. Ha szeretnél minderről időben gondoskodni, először is, ismerd meg a legnagyobb kockázattal járó betegségeket!

Hepatitis A

A hepatitis A egy olyan fertőző, vírus által terjesztett betegség, mely a világ számos országában előfordul. A hepatitis A vírus széklettel ürül, és a szájon keresztül fertőzi meg az újabb betegeket, így terjedése rendkívül egyszerű. A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, a vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel vagy palackozatlan vízzel kerül a szervezetbe.

A betegség sárgasággal, étvágytalansággal, hőemelkedéssel, hasi fájdalommal és gyengeséggel jár. A fokozottan érintett területek közé Afrika, Dél-Amerika, Közel-Kelet, Délkelet-Ázsia, Brazília, Kína, Latin-Amerika, valamint Közép- és Kelet-Európa tartozik. A betegséget a megfelelő higiénia betartásával, illetve védőoltásokkal előzheted meg.

Utazók hasmenése

Az utazók hasmenését olyanok kaphatják el, akik járványos területen tartózkodnak, és nem figyelnek arra, hogy csak megfelelően biztonságos forrásból származó termékeket fogyasszanak. A hőemelkedéssel, lázzal, hasmenéssel, hányással, hasi görcsökkel, legrosszabb esetben pedig teljes kiszáradással járó betegség az egyik legelterjedtebb az utazási betegségek sorában.

A problémát a szennyezett étellel, a nem kellő tisztaságú vízzel, valamint a nem megfelelően tisztított gyümölccsel és zöldséggel a szervezetbe kerülő paraziták, vírusok és baktériumok egyaránt okozhatják. Bizonyos paraziták fertőzése elhúzódó betegséggel járhat, egyes baktériumokkal történő fertőzést követően - például Campylobacter - pedig idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak.

Életmentő lehet a kellő folyadék- és sópótlás, szükség szerint pedig antibiotikumok is alkalmazhatóak. A szinte bármelyik mediterrán vagy egzotikus országban - illetve a világ bármely olyan táján, ahol rosszak a higiéniás körülmények - előforduló betegséget a tisztasági rendszabályok betartásával előzheted meg.

Hastífusz

Évente körülbelül 22 millió hastífuszos megbetegedés fordul elő a világ országaiban. A magas lázzal, fejfájással, rossz közérzettel, száraz köhögéssel, bőrkiütésekkel és a lép megnagyobbodásával járó betegséget a Salmonella typhi baktérium okozza, mely a szennyezett étel és víz fogyasztása, a piacokon vásárolt, szennyvízzel locsolt gyümölcsök és zöldségek, valamint szennyezett evőeszközök és használati tárgyak által kerülhet a szervezetbe.

A betegség ritkán fordul elő a fejlett ipari országokban, azonban az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országokban igen gyakori. A betegség antibiotikumokkal gyógyítható, megelőzéséért pedig a hőkezelt ételek, italok fogyasztásával, a gyakori kézmosással, illetve a védőoltással teheted a legtöbbet.

Hepatitis B

A hepatitis B egy olyan vírusos, fertőző betegség, mely a májat támadja meg, és akut, valamint krónikus problémát okoz. A vírus igen magas fertőzőképességgel bír, vérrel és testnedvekkel terjed. Közvetítheti szexuális kapcsolat, vérátömlesztés, de apróbb sérülések során fertőzött olló és borotva, piercing, tetoválás, pedikűr és manikűr is okozhatja. A hepatitis B leginkább Kínában és Ázsia más országaiban jellemző.

Ebben a régióban a krónikus fertőzés következtében kialakuló májrák és májzsugor a harmadik vezető halálok a férfiak és első a nők körében. Hasonlóan elterjedt a vírus az Amazonas és Kelet-Európa bizonyos országaiban is, illetve magas a fertőzöttségi szint a Közel-Keleten és Indiában is. A besárgult bőrrel és szemfehérjével, sötét vizelettel, erős fáradtsággal, valamint hasüregi fájdalommal jelentkező betegséget védőoltással előzheted meg.

Járványos agyhártyagyulladás

A járványos agyhártyagyulladás az úgynevezett fejlődő országokban, Ázsiában és Afrikában gyakran fordul elő, de kiterjedt járványok elsősorban a Szaharától délre, az úgynevezett járványövezetben észlelhetőek. Elsősorban fiatal gyermekeket betegít meg. A betegség hirtelen kialakuló magas lázzal, erős fejfájással, hányingerrel, hányással, tarkómerevséggel, bőrkiütésekkel, eszméletvesztéssel jár, és cseppfertőzéssel terjed.

A kezeletlen betegek csaknem fele be is halhat a betegségbe, de jobb esetben is olyan komoly következményekkel kell számolni, mint a süketség, a kancsalság, a végtagok elvesztése, illetve az idegrendszeri elváltozások. A betegség antibiotikumokkal gyógyítható, megelőzése pedig védőoltással történik. Ezt különösen célszerű beadatnod magadnak, ha olyan helyre utazol az említett országok közül, ahol nem ritka a zsúfoltság - például Mekkai zarándoklat.

Sárgaláz

Az egyik legfontosabb, több országba történő beutazáskor kötelezően előírt utazási védőoltás a sárgaláz elleni oltás. A sárgaláz a trópusi, szubtrópusi területeken, Afrikában és Dél-Amerikában terjedt el, elsősorban mezőgazdasági, erdős területeken, ahol gyakoriak a szúnyogok. A magyarok között kedvelt úti célpontok közül Brazíliát, Perut, Venezuelát kell kiemelni, illetve az afrikai régióból Kenyát, Tanzániát, Zanzibárt és a Zöld-foki-szigeteket, ahová kötelező a sárgaláz elleni oltás.

A betegséget sokféle szúnyogfaj terjeszti. A sárgalázfertőzésnél enyhe esetben influenzaszerű tünetek jelentkeznek, súlyos esetekben magas láz, erős végtagfájdalom, fejfájás, hasi fájdalom, hányás, vérzés, vese- és májelégtelenség, sárgaság a legjellemzőbb tünet.

A sárgaláz az érintett trópusi területeken folyamatosan jelen van, a turistákra azonban csak akkor jelent veszélyt, ha oltás nélkül utaznak járványos területekre.

Cikkünk az Utazás előtt - utazási és egészségügyi információs portál segítségével készült. Ha szeretnél többet megtudni azokról a betegségekről, melyek kockázatot jelenthetnek egy mediterrán vagy egzotikus utazás során, illetve azokról a problémákról, melyek bármely utazás alatt felléphetnek, mindenképp látogass el az Utazás előtt weboldalára, ahol számos hasznos információt találsz országokra és régiókra bontva, kérdéseidre pedig orvos válaszol.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük