Aranyló őszi színekben pompázik az ország legnyugatibb szeglete: elbűvölőek a Vendvidék kis falvai

Az ősz különösen jól áll az egyébként is gyönyörű vidéknek.

Vendvidék falvai ősszel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ország legnyugatibb szegletét alkotó, az Őrségi Nemzeti Park területén, Vas megyében található Vendvidék a turisták egyik kedvenc célpontja, nem is érdemtelenül. A dimbes-dombos táj, a gyönyörű erdők és a bájos falvak mind-mind pillanatok alatt belopják magukat a kirándulók szívébe. 

A friss, kissé már hűvös őszi időben talán még nagyobb élmény bóklászni a településeken, hiszen a színesedő lombok varázslatos látványt nyújtanak. Az Őrségben járva mindenképp érdemes felkeresni a környéket!

A Vendvidék ősszel is gyönyörű

A történelmi Vendvidék, más néven Rábavidék, amely a ma már Szlovéniához tartozó Muravidéket is magába foglalta, a magyarországi szlovénokról kapta a nevét. Híres a gyönyörű természeti adottságairól, az Őrségi Nemzeti Park részeként természetvédelmi oltalmat élvez. Gazdasági központja a hangulatos város, Szentgotthárd, ami már csak az impozáns Nagyboldogasszony-templom miatt is kedvelt úti cél, de a településhez tartozik a Máriaújfalu városrészen található Hársas-tó is.

Mindezek mellett az egymás közelében elhelyezkedő, szórványos beépítettségű falvak - amelyekből most hármat mutatunk be - is megérik a kirándulást, nem a kötelező látnivalók sokasága, hanem a nyugalom, a hangulat és a festői táj miatt. Hosszabb-rövidebb túrákra és kellemes barangolásra is lehetőséget nyújt a környék, az erdőben ősszel a gombászok is jó eséllyel tölthetik meg a kosarukat.

Apátistvánfalva

Apátistvánfalva a Vendvidék második legnagyobb települése, az osztrák határátkelőtől tíz, a szlovéntól három kilométerre található. Alpokaljai dombságon fekszik, erdők ölelésében. A 19. század végén Istvánfalu és Újbalázsfalva egyesítésével jött létre, nevét az Angliából érkezett Harding Szent István ciszterci apátról kapta. Neki szentelték a falu, egyben a Vendvidék egyik legfontosabb szakrális műemlékét, a messziről is jól látszó apátistvánfalvai római katolikus templomot.

A templom késő barokk stílusban épült 1778 és 1785 között. A 18. századi freskók mellett a százéves orgona is figyelemre méltó, illetve érdemes megnézni a templom mögött található, szép fekvésű temetőt is, ahol a neves fazekasmester, a kétvölgyi születésű Doncsecz Károly nyugszik. A faluban lévő Határőr emlékhely kiállítása a határőrök mindennapjaiba enged bepillantást. A fák között megbújó Apát Hotel és Étterem szezonális, helyi finomságokkal várja a betérőket.

Kétvölgy

Kétvölgy sok kiránduló szerint a Vendvidék legszebb települése, erdeit gyakran róják a vándorok. A dimbes-dombos környék házait többnyire rét övezi, megtalálhatók itt a boronafalu pajták és az Őrségre jellemző tókák is, vagyis a kerített, mesterséges kis tavak, amelyekbe a csapadékot gyűjtötték össze az állatok itatása, valamint öntözés céljából.

A község Permise és Ritkaháza egyesítésével keletkezett, neve többször is változott a múltban, jelenlegi nevét két patakvölgyről kapta. Nevezetességei közé tartozik a Ritkaházai harangláb, valamint a falu legmagasabb pontján, a Katalin-hegyen álló, 2011-ben épített kilátó, ami lenyűgöző panorámát kínál a környező erdőkre, dombokra és rétekre, szép időben egyebek mellett az Alpok vonulatait, Riegersburg várát és a kapfensteini kastélyt is ki lehet innen venni. A kilátótól gyalog is gyorsan elérhető a Kétvölgy Kertje szatócsbolt és kávézó, ahol a helyi kézműves termékeken, húsokon, sajtokon, olajokon és lekvárokon kívül sütemények, kávé és forró csoki is kapható.

Orfalu

A száznál is kevesebb lakost számláló Orfalu a Vendvidék legkisebb községe, az osztrák határátkelőtől 12, a szlovéntól négy kilométerre található. Legfontosabb látványossága az ország egyik legvédettebb természeti értéke, a Fekete-tó vagy -láp, amelynek helyén a néphagyomány szerint egykor templom állt.

A falu központi részén elhelyezkedő, zárt, szoknyás harangláb 1823-ban épült, mellette található a 2000-ben felállított emlékkő, amely Orfalu akkori, 56 lakosának nevét rögzíti. A közeli, szép épületben található Fűszertár Füveskert és Teaház hangulatos és rendezett gyógynövénykertjéből rálátni a haranglábra.

Gyönyörű templomok az Őrségben

Az Őrségben, Velemérben található hazánk egyik legkedveltebb, legkülönlegesebb temploma, a veleméri Szentháromság-templom, ami turisták tömegeit vonzza. A település többi szakrális építményét is érdemes felfedezni, valódi kincsekkel találkozhat köztük az ember.

Az Őrség 7 legszebb temploma: varázslatos környezetben állnak a szakrális építmények

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Járfás Eszter.)

Ezt is szeretjük