Aranyló őszi színekben pompázik az ország legnyugatibb szeglete: elbűvölőek a Vendvidék kis falvai

Az ősz különösen jól áll az egyébként is gyönyörű vidéknek.

kétvölgy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ország legnyugatibb szegletét alkotó, az Őrségi Nemzeti Park területén, Vas megyében található Vendvidék a turisták egyik kedvenc célpontja, nem is érdemtelenül. A dimbes-dombos táj, a gyönyörű erdők és a bájos falvak mind-mind pillanatok alatt belopják magukat a kirándulók szívébe. 

A friss, kissé már hűvös őszi időben talán még nagyobb élmény bóklászni a településeken, hiszen a színesedő lombok varázslatos látványt nyújtanak. Az Őrségben járva mindenképp érdemes felkeresni a környéket!

A Vendvidék ősszel is gyönyörű

A történelmi Vendvidék, más néven Rábavidék, amely a ma már Szlovéniához tartozó Muravidéket is magába foglalta, a magyarországi szlovénokról kapta a nevét. Híres a gyönyörű természeti adottságairól, az Őrségi Nemzeti Park részeként természetvédelmi oltalmat élvez. Gazdasági központja a hangulatos város, Szentgotthárd, ami már csak az impozáns Nagyboldogasszony-templom miatt is kedvelt úti cél, de a településhez tartozik a Máriaújfalu városrészen található Hársas-tó is.

Mindezek mellett az egymás közelében elhelyezkedő, szórványos beépítettségű falvak - amelyekből most hármat mutatunk be - is megérik a kirándulást, nem a kötelező látnivalók sokasága, hanem a nyugalom, a hangulat és a festői táj miatt. Hosszabb-rövidebb túrákra és kellemes barangolásra is lehetőséget nyújt a környék, az erdőben ősszel a gombászok is jó eséllyel tölthetik meg a kosarukat.

Apátistvánfalva

Apátistvánfalva a Vendvidék második legnagyobb települése, az osztrák határátkelőtől tíz, a szlovéntól három kilométerre található. Alpokaljai dombságon fekszik, erdők ölelésében. A 19. század végén Istvánfalu és Újbalázsfalva egyesítésével jött létre, nevét az Angliából érkezett Harding Szent István ciszterci apátról kapta. Neki szentelték a falu, egyben a Vendvidék egyik legfontosabb szakrális műemlékét, a messziről is jól látszó apátistvánfalvai római katolikus templomot.

A templom késő barokk stílusban épült 1778 és 1785 között. A 18. századi freskók mellett a százéves orgona is figyelemre méltó, illetve érdemes megnézni a templom mögött található, szép fekvésű temetőt is, ahol a neves fazekasmester, a kétvölgyi születésű Doncsecz Károly nyugszik. A faluban lévő Határőr emlékhely kiállítása a határőrök mindennapjaiba enged bepillantást. A fák között megbújó Apát Hotel és Étterem szezonális, helyi finomságokkal várja a betérőket.

Kétvölgy

Kétvölgy sok kiránduló szerint a Vendvidék legszebb települése, erdeit gyakran róják a vándorok. A dimbes-dombos környék házait többnyire rét övezi, megtalálhatók itt a boronafalu pajták és az Őrségre jellemző tókák is, vagyis a kerített, mesterséges kis tavak, amelyekbe a csapadékot gyűjtötték össze az állatok itatása, valamint öntözés céljából.

A község Permise és Ritkaháza egyesítésével keletkezett, neve többször is változott a múltban, jelenlegi nevét két patakvölgyről kapta. Nevezetességei közé tartozik a Ritkaházai harangláb, valamint a falu legmagasabb pontján, a Katalin-hegyen álló, 2011-ben épített kilátó, ami lenyűgöző panorámát kínál a környező erdőkre, dombokra és rétekre, szép időben egyebek mellett az Alpok vonulatait, Riegersburg várát és a kapfensteini kastélyt is ki lehet innen venni. A kilátótól gyalog is gyorsan elérhető a Kétvölgy Kertje szatócsbolt és kávézó, ahol a helyi kézműves termékeken, húsokon, sajtokon, olajokon és lekvárokon kívül sütemények, kávé és forró csoki is kapható.

Orfalu

A száznál is kevesebb lakost számláló Orfalu a Vendvidék legkisebb községe, az osztrák határátkelőtől 12, a szlovéntól négy kilométerre található. Legfontosabb látványossága az ország egyik legvédettebb természeti értéke, a Fekete-tó vagy -láp, amelynek helyén a néphagyomány szerint egykor templom állt.

A falu központi részén elhelyezkedő, zárt, szoknyás harangláb 1823-ban épült, mellette található a 2000-ben felállított emlékkő, amely Orfalu akkori, 56 lakosának nevét rögzíti. A közeli, szép épületben található Fűszertár Füveskert és Teaház hangulatos és rendezett gyógynövénykertjéből rálátni a haranglábra.

Gyönyörű templomok az Őrségben

Az Őrségben, Velemérben található hazánk egyik legkedveltebb, legkülönlegesebb temploma, a veleméri Szentháromság-templom, ami turisták tömegeit vonzza. A település többi szakrális építményét is érdemes felfedezni, valódi kincsekkel találkozhat köztük az ember.

(Képek forrása: Járfás Eszter.)

Ezt is szeretjük