Ingyenes utazások: a 3 legnagyobb kamu ajánlat az elmúlt évekből
Ne dőlj be!
Az ingyenes utazás valójában csak ritkán díjmentes. Gyakran átverés!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság az ingyenes szó a legtöbbször negatív felhanggal társul, ugyanis csak ritkán találkozni olyan ajánlatokkal, melyek valóban hitelesek, nem utolsósorban pedig díjtalanok.

Különösen utazás esetén elképzelhetetlen a teljes költségmentesség vagy a már gyanúsan nagy kedvezmény, úgyhogy, ha te is belefutsz a következő típusú átverések vagy trükközések egyikébe, legyél résen!

Költségek a megrendelőre hárítva: 14 szállodai éjszaka ingyen

Biztosan te is találkoztál már olyan hirdetéssel, melyben harsogó betűkkel próbálták az óriási kedvezményekre felhívni a figyelmet. A csupa jót ígérő e-mailes marketingfogás az elmúlt években úgy terjedt, mint valami vírus. Sokakat csábított az ingyenes pihenést ígérő reklám, és jó páran közülük beleestek abba a hibába, hogy az apró betűs részt figyelmen kívül hagyták. Pedig a lényeg pontosan a rejtett tartalomban van, ugyanis ebben a részben írják le a kecsegtetőnek tűnő nyaralás feltételeit.

Hogy konkrét példát hozzunk, az Eurorest cég néhány éve 14 ingyenes éjszakára szóló, kétszemélyes hotelcsekket ígért azoknak, akik az akciójukat legalább hét embernek továbbküldik. Azonban az ajánlat és a szerződési feltételek között óriási ellentmondás volt.

A hotelcsekk kiállításának költségeit és kiküldését a megrendelőnek kellett állnia, de ez még csak a kezdet volt, a szabályzatuk szerint a szálláshely által meghatározott ellátási díjat is a megrendelőre hárították. Ha belegondolsz, így már korántsem ingyenes az a bizonyos két hét, sőt. Bizonyos esetekben még magasabb lett a végösszeg, mint hotelcsekk nélkül. Ha további részletekre vagy kíváncsi a témával kapcsolatban, olvasd el korábbi cikkünket!

Hatalmas bírság lett a vége: ingyenes nílusi hajóút

Igazán jó ajánlatnak tűnik egy romantikus nílusi hajóút a lemenő nap fényében, pláne akkor, ha valaki ingyen ígéri, ahogyan azt a Beck Reisen Kft. is tette. Az ügy 2010-ben pattant ki, február és május között olyan ingyenes, nyereményként feltüntetett utazás lehetőségét villantották fel, mely végül mégis komoly költségeket jelentett. Természetesen a Gazdasági Versenyhivatal is cselekedett, 8 millió forintos bírságot szabott ki a tisztességtelen ajánlat miatt, és a kft. engedélyét is visszavonták. Az ügy azonban nem maradt ennyiben.

2011-ben, az egyiptomi kormányellenes tüntetések idején a Beck Reisen a Külügyminisztérium hivatalos közleménye - miszerint az ország veszélyes - és az engedélybevonás ellenére is szervezett utakat az országba. Ennek eredményeképpen a céget végül a bíróság felszámolta. Ha bővebben is érdekel az eset, akkor kattints ide korábbi cikkünkért!

Így kerüld el az átverést!

A gyanús utazási hirdetésekkel nem árt vigyázni, mert óriási összegeket gombolhatnak le rólad. Nézd meg a videót, és többet is megtudhatsz!

Bár nincs ingyen, pórul járhatsz: üdülési jog

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az MTI információi szerint egyre többen tesznek panaszt a megosztott üdülési jogokat illetően. Bár ez nem jelent ingyenes ajánlatot, a lényege az lenne, hogy a szállodatulajdonosok szobáikat és apartmanjaikat bérleti díj fejében hónapokkal vagy akár évekkel előre kiadják, méghozzá az aktuális árakat figyelembe véve. Ez azt jelentené, hogy fix helyű és fix árú szállásra szerződsz le, ami elméletben nagyon jól hangzik, de a tapasztalatok azt mutatják, a gyakorlatban ez korántsem ilyen egyszerű.

Ugyanis a megvásárolt üdülési jog csak az árat és a szállást foglalja magában, a szerződésben nincsenek konkretizálva az extra kiadások, amilyen például a kertgondozás, illetve egyéb karbantartási feladatok.

Pedig ezek a költségek évről évre felmerülnek, és folyton változnak, nem lehet őket egy konkrét összegben meghatározni. Így a nyaralás költségei lényegesen megnőhetnek, és lehetetlen előre látni, hogy mennyire viseli meg a pénztárcádat a vakáció.

Az sem megoldás ebben az esetben, ha lemondod a szállást, mert a legtöbb helyen az előre kifizetett bérleti díjat nem fizetik vissza, sőt, határozott idejű szerződés esetén számon kérhetik rajtad a fenntartási költségeket, míg a megállapodás le nem jár.

Ezt is szeretjük