Melyik országokban fogadják el a magyar védettségi igazolványt? Mutatjuk a külföldi utazások feltételeit

Ha külföldi nyaralást tervezel, az országok beutazási feltételeit érdemes megismerned.

utazás bőrönd
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár idén a belföldi turizmus virágzása várható, a határok nyitásával egyre többen terveznek külföldi utazást is a nyárra. A beutazási feltételek napról napra egyre jobban körvonalazódnak, ezért az utazási híreket rendszeresen érdemes követnie az érdeklődőknek.

A korábban zöld útlevélként is emlegetett, egységes európai Covid-igazolvány részleteiről már megszületett a megállapodás, és várhatóan július 1-jén élesedik is a rendszer, ami megkönnyíti az Unión belüli szabad utazást. A szabály azonban egy korlátozást is tartalmaz, amely potenciálisan rengeteg magyar állampolgárt érint: csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét megkapó oltások igazolását kell elfogadni, az egyes országok külön hatáskörben dönthetnek arról, hogy az egyéb vakcinával oltottakat korlátozás nélkül engedik-e beutazni.

Melyik ország fogadja el a keleti vakcinákat?

Az elmúlt hónapokban Magyarország több országgal kétoldalú megállapodást kötött, melynek értelmében az egyezségre jutó államok kölcsönösen elismerik egymás védettségi igazolványát, és pluszfeltételek nélkül beengedik az országba a másik állampolgárait.

Valamennyi itthon jóváhagyott vakcinát elfogadják tehát jelenleg Horvátországban - amennyiben a második oltásról szóló igazolást is magával viszi az ember, és a vakcina beadása után eltelt 14 nap -, Szlovéniában, Csehországban, Montenegróban, Szerbiában, Moldovában, Romániában, Észak-Macedóniában, Törökországban, Mongóliában, Bahreinben és Grúziában.

Görögországban és Bulgáriában is bejelentették, hogy bármelyik oltást elfogadják a belépésnél. Németországba ugyancsak korlátozások nélkül lehet utazni szárazföldi úton, ha viszont valaki repülővel érkezne, teszt szükséges, vagy egy igazolás arról, hogy a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok - Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson - egyikét megkapta, és a második dózis után eltelt 14 nap.

További korlátozások egyes országokban

Egyes országokban csak az EMA által jóváhagyott vakcinákat ismerik el, de olyan is akad, ahol emellett a WHO-ajánlást veszik figyelembe: többek között Ausztriában és Spanyolországban is elfogadják a nyugati vakcinák mellett a WHO által vészhelyzeti használatra ajánlott Sinopharm oltást is. A Szputnyik V-t azonban egyelőre nem.

Számos uniós országban pedig egyelőre egyáltalán nem mentesíti az utazókat az oltás a bevezetett korlátozások alól, így negatív PCR- vagy AG-antigénteszt vagy karanténkötelezettség szükséges a beutazáskor, erről feltétlenül érdemes tájékozódni utazás előtt a Konzuli Szolgálat folyamatosan frissített oldalán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyen többek között Olaszország a július 30-ig hatályban levő olasz egészségügyi miniszteri rendelet szabályai alapján, Portugália vagy Franciaország, ahol a tranzitforgalomtól is elvárt a teszt bemutatása. A tranzitországok feltételeit és az esetleges regisztrációkötelezettséget is figyelembe kell venni az utazás szervezésekor a kellemetlenségek elkerülése végett.

Rémes szállások a világban

Legfeljebb kínjukban nevethettek csak a következő utazók, amikor meglátták, milyen szálláshelyek fogadták őket a foglalásuk után.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük