Utazás gyerekkel: ezekre gondolnod kell, mielőtt vonatra szállsz
Az előre tervezés sokat segíthet, ha vonatra szálltok.

vonat-gyerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Száz, kétszáz, háromszáz kilométereket kétségkívül kényelmesebb autóval, mint tömegközlekedéssel megtenni, különösen, ha gyerekkel utazol.

Ha azonban nincs saját autód, vagy kalandoznál a kicsikkel, érdemes tisztában lenned néhány fontos dologgal, mielőtt vonatra szállsz. Kellő körültekintés mellett egyszerűbb lehet az utazás.

Mivel telik az idő?

A vonatutat a többi utas, az elsuhanó táj és az autós utazáshoz képest nagyobb mozgásszabadság kétségkívül izgalmasabbá teszi egy gyerek számára. Mindez azonban jellemzően nem szokott kitartani több száz kilométeren át. Babák és kisebb gyerkőcök esetében ezért érdemes alvásidőben utazni. Nagyobbaknál pedig mindenképpen gondoskodj a szórakoztatásról: legyen nálatok könyv, kártya, játék bármi, amiről tudod, hogy leköti a figyelmét, és nem zavarja a többi utast.

Váltásruha, pelenkázás

Ha hétvégére utaztok a nagyihoz, jó eséllyel egy vagy két bőröndbe kerül az összes ruha. Érdemes azonban egy kisebb kézipoggyászba is elrejteni egy-egy ruhadarabot, mely könnyen elővarázsolható, ha az utazás során a kicsi leitta, leette volna magát. Így nem szükséges feltúrnod az egész poggyászt, ha hirtelen kellene valami.

Amennyiben babával utazol, pelenkázóra ne számíts, a pelenkán kívül mindenképpen vigyél magaddal eldobható vagy mosható pelenkázó alátétet. Ha pedig meg tudod oldani, inkább hordozóba vagy kendőbe tedd a kicsit, a babakocsik ugyanis elég körülményesen férnek el mind a fülkés mind pedig az egyterű vonatokon. Ha nem alacsony padlós vonaton utazol, már a felszálláskor áldani fogod az eszed, hogy otthon hagytad a babakocsit.

Enni- és innivaló

Ha egyedül utazol, talán eszedbe sem jut, hogy egy félliteres innivalón kívül más is legyen nálad, de a gyerekkel való utazás esetében döntő jelentőségű, hogy milyen rágcsát vittél magaddal. Nem pusztán a táplálkozás és a leeső vércukorszint okozta hiszti miatt lényeges ez, egyszerűen az idő is sokkal gyorsabban telik, ha lehet egy kis gyümölcsöt, kekszet csemegézni. Ha babával utazol, és a kicsi anyatejes, megteheted, hogy előre lefejsz számára tejet, de nyilván sokkal egyszerűbb, ha viszel magaddal egy nagy kendőt, amivel eltakarhatod a lényeget. Hogy melyik mellett teszed le a voksod, az legyen a te döntésed!

A cikk az ajánló után folytatódik

Utazási kedvezmények gyerekkel

A MÁV jelenleg érvényben lévő akciója szerint nem csupán a 18 év alatti gyerekek utazhatnak kedvezményesen. Amellett, hogy a 6 év alatt csak helyjegyet kell váltani, 6-18 év között pedig 50%-os utazási kedvezményre jogosultak a gyerekek, belföldi utazás alkalmával a szülőknek is jár utazási kedvezmény.

A nagycsaládos kedvezményt a legalább három 18 év alatt gyermekével együtt utazó szülő vagy szülők vehetik igénybe. Ilyenkor a szülők és a gyermekek egyaránt 90%-os utazási kedvezményre jogosultak másodosztályon. Létezik egy másik családi kedvezmény is, mely már egy gyermektől igénybe vehető. Ilyenkor egyik vagy mindkét 18 év alatti gyermekével utazó szülő 33%-os utazási kedvezményben részesül – mely bármely osztályon történő utazásra érvényes. A gyermek pedig életkorának megfelelő díjazási zónába esik.

Ha kicsit messzebbre utaznátok

A következő képeken mutatunk néhány bűbájos európai úti célt, melyre gyerekkel is vállalkozhattok. Nézd végig a gyönyörű fotókat!

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük